Parcul Natural Văcărești – cel mai sălbatic loc din București!
Sâmbătă am încercat ceva mai deosebit față de o plimbare clasică prin parc și ne-am aventurat prin cel mai sălbatic loc din capitală, unde natura a câștigat lupta contra betoanelor, deși se află la doar câteva minute de centrul orașului. La amiază, pe o căldură insuportabilă, fără lichide asupra noastră și destul de prost echipați, ne-am luat cățelul în lesă și l-am plimbat prin Parcul Natural Văcărești, sau Delta Bucureștiului.
Cunoscut sub diverse denumiri, Parcul Natural Văcărești reprezintă cel mai sălbatic loc din București, situat la doar câteva minute de mers pe jos de centrul Capitalei. Fostă groapă de gunoi, rezervația este cunoscută multora drept Delta Văcărești, Delta Bucureștiului, sau „Delta dintre blocuri”, însă această denumire este oarecum forțată.
Nu vorbim de vărsarea vreunui râu într-un lac sau mare, pentru formarea unei delte, însă peisajul, fauna și flora bogată, aduc aminte de frumusețea Deltei Dunării. Împrejmuit de un dig lung de 5,5km și înalt de 15m, Parcul Natural Văcărești reprezintă rezultatul unei serii de împrejurări favorabile, puțin probabile în cazul unei capitale europene.
Cum s-a format „Delta Văcărești”
În ultimii ani de comunism, pe terenul actualului Parc Natural Văcărești era o zonă periferică a Bucureștiului, un teren mlăștinos, cu străzi neasfaltate, unde locuiau numeroase familii, cu grădini întinse. Ceaușescu a poruncit demolarea întregului cartier (printre care și celebra Mănăstire Văcărești), în vederea înlocuirii acestuia cu alte clădiri, moderne, care să găzduiască instituții ale statului, dar și o amplă lucrare hidrologică: Lacul Văcărești.
Asemeni Lacului Morii, care a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a capitalei în fața inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, iar în 1989 cuva lacului și digul betonat erau finalizate. Deși Dâmbovița curge la doar câțiva metri depărtare, Lacul Văcărești urma să fie alimentat din Argeș, prin intermediul Lacului Mihăilești, aflat la o distanță de 27km. Lucrarea a fost făcută pe doar 14 km, însă a fost abandonată după Revoluție.
Citește și:
O singură dată a fost umplut bazinul, prin pompare din râul Dâmbovița, însă apa nu a putut fi reținută pe o durată mai lungă de timp și în plus au fost produse inundații în cartierele învecinate.
În urmă cu aproximativ un an, trecând cu taxiul pe lângă Delta Văcărești, taximetristul, care spunea că a lucrat pe șantierul lacului, mi-a relatat faptul că șeful de șantier era total împotriva proiectului și a încercat să tergiverseze lucrările, crescând forța de muncă doar înainte de vizitele tovarășului..
După 1990 proiectul a fost abandonat complet, asemeni și terenul imens, de aproape 200ha, care a devenit groapă de gunoi și casă a celor fără adăpost, care și-au amenajat corturi și locuințe improvizate, insalubre, la doar câțiva metri în spatele unuia dintre cele mai mari mall-uri din capitală – Sun Plaza. Desigur, mai mulți au încercat să concesioneze locul pe sume de nimic, să ridice alte blocuri, sau afaceri private, însă timpul a trecut și natura a pus din nou stăpânire pe terenul lăsat în paragină!
Conform unor studii, dacă omenirea ar dispărea, natura ar avea nevoie de doar 10-20 de ani pentru a pune stăpânire peste orașele de astăzi. Exact așa s-a întâmplat în spațiul separat de oraș prin digul de piatră! Vegetația s-a format pe lângă bălțile rămase, fauna a fost atrasă de condițiile care s-au format în acest areal, ducând în cele din urmă la înființarea Parcului Natural Văcărești, pentru protejarea vieții sălbatice.
Ce putem vedea în Parcul Natural Văcărești
O plimbare pe potecile Deltei Văcărești vă poate dezvălui o mare biodiversitate, lucru de care se mai pot bucura foarte puține capitale la nivel mondial:
- 331 specii de plante – ex: sălcioara, frasinul american, stuf, ulmul siberian etc.
- 150 specii de păsări – ex. lebăda de vară, cormoranul mic, stârcul de noapte, lișița, pescărușul râzâtor etc.
- 111 specii de insecte
- 13 specii de mamifere – ex: vidra, vulpe, nevăstuică, iepuri, lilieci etc.
- 12 specii de moluște
- 7 specii de pești – ex: caras, știucă, biban, roșioară etc
- 6 specii de amfibieni – ex: tritonul cu creastă, izvoraș cu burta roșie etc.
- 5 specii de reptile – ex: țestoase, șarpe de casă, șopârla de câmp etc
Unde este amplasat Parcul Natural Văcărești
București este una dintre puținele capitale privilegiate, dispunând de un parc natural în limitele sale teritoriale. Delta Văcărești este încadrată de Șoseaua Vitan-Bârzești, Calea Văcărești, Splaiul Unirii și Șoseaua Olteniței!
Eu am „pătruns” în parc dinspre Târgul Vitan, unde există o mică potecă ce urcă până pe dig. Căutați de sus traseul ideal, o potecă accesibilă și luați mlaștina la pas. Nu uitați să vă echipați corespunzător (nu mergeți în papuci sau sandale), protejați-vă de razele Soarelui (dacă mergeți pe timpul verii) și nu uitați camera foto. Se pare că intrarea oficială se face pe lângă Asmita Gardens, însă nu am ajuns până în acel punct.
NU UITAȚI că vă aflați pe un teritoriu protejat, iar orice încălcare a regulilor poate fi sancționată! Este interzisă aprinderea focului (chiar și fumatul), pescuitul și vătămarea faunei și florei, cât și lăsarea nesupravegheată a animalelor domestice.
Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!