Sus
  >  Home   >  Amsterdam – City break în reprize prin capitala Olandei! (zi I)
amsterdam

Până la aventura asiatică am avut ocazia să vizităm și unul dintre cele mai frumoase orașe europene. Cum eram obligați să facem o escală am considerat că trebuie să profităm de ocazie, așa că am ales varianta în care să stăm cât mai multe ore prin Amsterdam, atât la dus cât și la retur.

Și în acest fel am făcut un city break la Amsterdam în reprize, 10 ore la startul vacanței, pe 1 noiembrie și încă 12 ore la retur, pe 27 noiembrie. Norocul a făcut ca ambele escale să fie în toiul zilei, începând de dimineața și până la înserat.

Startul lunii de miere s-a dat pe la 5 dimineața, când am pregătit ultimele bagaje, am băut în fugă o cafea și am chemat taxiul. Am ajuns la aeroport cam în jumătate de oră, mult mai devreme decât ora zborului, însă întotdeauna am preferat să aștept liniștit în aeroport, decât să alerg și să stau cu teamă până în ultimul moment.

Am făcut check-in-ul la aeroport, scăpând astfel rapid de bagajele de cală, pe care le-am mai văzut abia a doua zi, în Singapore.

În cazul unor zboruri cu escală se face check-in-ul pentru toate zborurile (2 sau mai multe, după caz) în aeroportul de origine. În acest caz am primit 2 bilete, unul pentru București-Amsterdam și unul Amsterdam-Singapore.

Nu trebuie să vă faceți griji nici pentru bagajele de cală, pentru că acestea vor fi ridicate direct la destinație.

*aceste condiții nu se aplică în cazul în care zborurile sunt cumpărate separat. În plus trebuie să fie aceeași companie aeriană, ori să fie partenere (în acest caz Tarom-KLM).

Masa oferită de Tarom

A fost primul zbor cu Tarom și am rămas cu dezamăgirea legată de masa oferită. Nu credeam că o companie care se respectă îți poate oferi doar un sandvici cu conopidă și o napolitană. Eu personal nu am putut să iau mai mult de 2 guri din acel sandvici pentru că era oribil. Preferam să am alte opțiuni pe care să le iau contracost, dar din păcate nu s-a putut.

Aeroportul Schiphol și cum ajungi în centrul orașului

Schiphol este al treilea cel mai aglomerat aeroport din Europa și este situat la 9 km în sud-vestul orașului Amsterdam. Are o istorie îndelungată, fiind deschis initial ca bază aeriană militară în 1916, însă după terminarea Primului Război Mondial s-a început și utilizarea sa în scop civil, iar cu timpul și-a pierdut complet rolul militar.

Este un aeroport foarte bine pus la punct, fiind ușor de utilizat. Noi aveam deja planurile făcute de acasă, vizitele puse în ordine, unele chiar rezervate de acasă, motiv pentru care nu aveam timp de pierdut. Primul lucru pe care l-am căutat a fost depozitul de bagaje pentru a ne lăsa ghiozdanele, deoarece nu era permis accesul la Casa Anne Frank cu genți și rucsacuri mai voluminoase.

Am găsit ușor depozitul de bagaje, urmărind numeroasele indicatoare, amplasat fiind între Arrivals 1 și 2. Tariful pentru un bagaj standard de mână, gen ghiozdan, este de 6euro pentru 24h și crește în funcție de dimensiune. Primiți un ticket care trebuie returnat la întoarcere, atunci când și plătiți.

P.S: dacă pierdeți ticketul mai plătiți extra încă 8 euro (de preferat este să îi faceți și o poză)

P.S.2: plata se poate face doar cu cardul. Nu se accepta plata cash. Eu am avut la dus o problemă, care m-a cam deranjat. Nefiind acceptată plata cash am dat un card, însă aveau probleme cu Visa, solicitând un alt card. Nu mi se pare normal, într-o țară dezvoltată precum Olanda, să fiu nevoit să am 100 carduri la mine, poate-poate merge unul..sunt curios ce se întâmpla dacă nu aveam un al doilea card?!

Amsterdam Centraal

Rămași fără greutățile din spate am căutat ghișeul pentru a ne lua bilete de tren către Stația Centrală, aceasta fiind cea mai simplă și rapidă metodă de a ajunge în centrul orașului. Trenurile sunt foarte dese (4-5 pe oră), iar o călătorie durează între 15-20 minute. Dacă sunteți în situația de a reveni în aceeași zi la aeroport, atunci este mai avantajos să cumpărați bilet tur-retur. În cazul în care stați mai multe zile în Amsterdam, atunci luați o singură călătorie. Am plătit în jur de 19 eur/2 persoane/tur-retur.

Păstrați biletele pentru a le scana atât la intrarea cât și la ieșirea din stație!

După 20 minute ne aflam deja afară, în fața impunătoarei clădiri a Centraal Station, simțind pe pielea noastră gerul și ploaia rece care doar se pornise.

Și ce am vizitat..

După cum spuneam, am plecat de acasă cu temele făcute, după multe luni de vizionat filmulețe pe youtube și aveam deja un traseu făcut, atât pentru această zi, cât și pentru următoarea escală, de la retur.

Ținând cont că am ajuns în centrul orașului pe la ora prânzului, prima oprire avea să fie un loc în care să luăm masa. Și acest lucru a fost ales cu grijă, alegând Pancake Bakery, foarte lăudat de clienți. Ne-am dat rapid seama că este un local bun și căutat când am văzut că este coadă afară, în așteptarea unei mese. Partea bună este că fiind un restaurant spațios, se eliberau mese la fel de rapid și nu am așteptat mai mult de 15 minute.

Mâncarea a fost fantastică, alegând 2 tipuri de clătite: una dulce (cu miere, mandarine și alune) și una cu șuncă, ciuperci și cașcaval. Deși sunt foarte scumpe (12,95eur fiecare clătită), sunt destul de mari, astfel încât să te saturi dintr-una. Iar gustul este DEMENȚIAL!! Nu am mai mâncat vreodată clătite atât de gustoase, în special cea cu șuncă și cașcaval fiind de vis! Cealaltă a fost UN PIC prea dulce pentru gustul meu, care am pus și sirop dulce peste.

Asta a fost prima gustare din Amsterdam, una delicioasă însă foarte scumpă (30 euro pentru 2 clătite cred că este cam mult – pe bon scria cât este tips-ul recomandat și am lăsat în cele din urmă 30 eur, fiind oricum mulțumit și de mâncare și de servire).

Aveam programare la Casa Memorială Anne Frank pentru ora 14:30 și cum restaurantul se află la 300m depărtare, a fost perfect. Am plecat chiar mai devreme din restaurant, profitând astfel  de faptul că ploaia a luat o pauză și ne-am plimbat puțin pe podurile din jur și prin Muzeul Cașcavalului.

Amsterdam Cheese Museum

Fix lângă muzeu se află și Westerkerk, cea mai mare biserică protestantă din Olanda și cea mai celebră din Amsterdam. Construcția a fost începută în 1620, este în stil renascentist olandez și adăpostește mormântul lui Rembrandt, chiar dacă nu se știe cu exactitate amplasarea lui. În Olanda însă bisericile și-au pierdut mult din rolul initial, peste jumătate din populație fiind atee, iar cealaltă jumătate fiind împărțită între mai multe religii.

Acum Westerkerk este cunoscută mai mult pentru concertele pe care le găzduiește, iar în timpul zilei mai mulți artiști își vând creațiile în interior.

Din aprilie până în octombrie se poate urca în WesterToren, cel mai înalt turn din oraș (85m), pentru o panorama asupra zonei înconjurătoare. Problema este că pot urca maxim 6 persoane o data, iar un tur durează aproximativ jumătate de oră.

Cred că Amsterdam este primul oraș important pe care îl vizitez și nu are o catedrală sau biserică reprezentativă, celebră în toată lumea, precum este cazul altor metropole (Londra – St. Paul Cathedral, Paris – Notre Dame, Istanbul – Ayia Sophia, Barcelona – Sagrada Familia, etc).

Piața Westermarkt găzduiește și o atracție mai puțin obișnuită: Homomonument, un memorial format din trei triunghiuri din granit roz, dedicate persoanelor de orientare homosexuală, persecutate în timpul nazismului.

Amsterdam este probabil orașul cu cele mai multe muzee pe metru pătrat. Diversitatea lor este una incredibilă, de la Muzeul Van Gogh și Rijksmuseum la Muzeul Lalelelor, Muzeul Tatuajelor, sau Muzeul Genților și Poșetelor și terminând cu neconveționalele Muzeu al Sexului, Muzeul Torturii și Muzeul Marijuanei.

Pe la 14:10 eram fața Casei Memoriale Anne Frank, însă nu am putut intra deoarece se respectă foarte strict orele de rezervare. Grupurile de turiști intră la 15 minute, pentru a evita aglomerația.

Sincer să fiu, până am început să caut atracții din Amsterdam, nu auzisem de Anne Frank, însă apoi m-am documentat și am rămas fascinat de povestea micuței.

Anne s-a născut în Frankfurt în 1929, însă din cauza persecuției evreilor, dar și a situației economice, familia a fost nevoită să se mute în Amsterdam.  Situația avea să devenită similară și în Olanda, din mai 1940 când armata a capitulat în fața nemților. Viața evreilor a devenit din ce în ce mai grea, impunându-se numeroase reguli și restricții.

Anne, la Muzeul Madame Tussauds

Devenind suspicios, în primăvara anului 1942 tatăl Annei a improvizat o anexă ascunsă în clădirea în care își avea sediul firma sa. Aici aveau să locuiască, împreună cu o altă familie, timp de 2 ani, când au fost descoperiți și arestați, în august 1944.

Toate evenimentele petrecute înainte de a începe probleme, dar și din perioada în care stăteau ascunși, au fost relatate de Anne în jurnalul său. Acesta a fost recuperat de 2 prieteni de familie înainte ca anexa să fie golită de naziști.

Anne și familia ei au fost deportați la Auschwitz, cu trenul, alături de alte mii de evrei, în vagoane aglomerate, cu foarte puțină apă și mâncare. Imediat ce au ajuns, peste 350 oameni din grup au fost gazați. Anne, împreună cu mama și sora ei au fost trimise în tabere de muncă pentru femei, despărțite fiind de Otto (tatăl ei), care a fost trimis la tabăra bărbaților.

În noiembrie 1944 Anne, împreună cu sora ei, au fost iar mutate, de această dată în lagărul de concentare Bergen-Belsen, unde au murit de tifos în februarie 1945. La doar 15 ani!

Otto, tatăl Annei, este singurul din familie care a supraviețuit și în 1947 a publicat jurnalul fiicei sale, care în scurt timp a devenit celebru în toată lumea, fiind tradus în 70 limbi și adaptat pentru piese de teatru și filme. Din anul 1960 anexa în care Anne și familia ei au stat ascunși a fost transformată în muzeu.

Trecător în fața Casei Anne Frank

Dacă sunteți interesat de povestea Annei, puteți urmări filmul pe youtube  și găsiți Jurnalul Annei Frank cu ușurință, în librării sau online.

În cazul în care povestea micuței evreice vă emoționează, atunci o vizită la Anne Frank Huis va reprezenta o necesitate cât timp vă aflați în Amsterdam.

Anexa Secretă este unul dintre cele mai emoționante locuri din Amsterdam, fiind vizitată de peste un milion de turiști anual. Intrarea în ascunzătoare se face printr-o intrare secretă, camuflată în bibliotecă. S-a încercat păstrarea atmosferei din perioada în care cele două familii se ascundeau aici, fiind lipite încă pe pereți pozele cu staruri pe care Anne le îndrăgea, dar și însemnele de pe perete, făcute de Otto Frank, pentru a înregistra înălțimea fiicelor sale, pe măsură ce acestea creșteau.

Pe parcursul vizitei sunt numeroase scări, așa că persoanele cu dizabilități pot întâmpina probleme.

Muzeul dispune de o garderobă, unde vă puteți lăsa haina și umbrela. Însă nu există spațiu pentru bagaje și rucsacuri. Nu este permisă intrarea cu genți mai mari decât o coală A4, motiv pentru care este de preferat să lăsați gențile voluminoase la hotel, ori la depozitele de bagaj din Gara Centrală sau aeroport.

Veți beneficia gratuit de ghid audio, disponibil în 9 limbi (româna nu este disponibilă).

Filmatul și fotografiatul în interiorul muzeului nu sunt permise!

Muzeul beneficiază și de o cafenea și un magazin de suveniruri.

Vizita durează aproximativ 1 oră!

Într-una dintre camerele muzeului puteți vedea jurnalul original, primit cadou de Anne la aniversarea sa de 13 ani. În cei 2 ani de refugiu jurnalul a fost terminat, așa că Anne a continuat să scrie pe diverse carnețele.

Jurnalul original

Convinsă fiind că guvernul avea să colecteze jurnale după terminarea războiului, s-a hotărât să rescrie tot jurnalul, făcând acest lucru pe 215 foi de hârtie, expuse prin tot muzeul. Marea dorință a fetei era să ajungă scriitoare și jurnalistă, motiv pentru care a mai scris un caiet numit „Cartea de Citate Favorite” și „Cartea cu Basme”, în care a scris povești scurte, inventate de ea.

Bilete și program

Pentru a vizita Anne Frank Museum este necesar să cumpărați biletele online, de pe site-ul oficial www.annefrank.org. Nu există posibilitatea de a cumpăra bilete de la fața locului!!

Este de preferat să cumpărați biletul din timp, întrucât se epuizeaza destul de rapid. 80% dintre bilete sunt puse în vânzare cu 2 luni înainte, iar restul de 20% în ziua respectivă.Trebuie să alegeți o dată și oră specifică pentru vizita dumneavoastra, care nu pot fi modificate ulterior. Printați și prezentați la intrare rezervarea primită pe email, pentru fiecare persoană în parte.

Biletul costă 10eur/persoană + 0,5 eur taxă de serviciu.
Copiii între 10-17 ani plătesc 5eur/persoană
Pentru copii sub 9 ani este intrarea gratuită.

Program de vizită:
1 noiembrie – 1 aprilie: zilnic între 09:00 – 19:00 și sâmbăta între 09:00 – 22:00
1 aprilie – 1 noiembrie: zilnic între 09:00 – 22:00

Pentru cei care doresc să pășească și mai mult pe urmele Annei, pot merge pe Str. Merwedeplein, nr.37-II, unde aceasta a trăit în primii ani ai vieții, până când familia a fost nevoită să se ascundă. Casa nu este accesibilă turiștilor, fiind folosită drept centru de creație pentru scriitori străini veniți din țări în care le este îngrădită libertatea de creație.

Înainte de a fi deportată, Anne a fost ținută o perioadă la Hollandsche Schouwburg, un fost teatru în care erau adunați zeci de mii de evrei înainte de a fi transportați spre lagărele de concentrare. Teatrul a fost transformat în memorial, iar o flacără arde veșnic în memoria celor peste 100.000 evrei din Olanda exterminați în Holocaust.

Nu în ultimul rând, puteți vedea școala în care Anne a învățat – De 6e Montessorischool Anne Frank – pe fațata căreia este reprodus un fragment din jurnalul ei.

După vizita emoționantă la Anne Frank Huis am mers către Dam Square, una dintre cele mai frumoase piețe din oraș, unde găsim Palatul Regal, Monumentul Național, dar și Madame Tussauds, faimosul muzeu al figurilor de ceară.

Și pentru acest obiectiv am cumpărat biletul online, însă nu am putut să mă bucur de vizită 100% din cauza domnișoarei de la intrare. Când am achiziționat biletul online am optat pentru varianta Big Ticket, care cuprinde 3 vizite (Madame Tussauds, Amsterdam Dungeon și plimbare cu vaporul pe canal). Era specificat clar că se trebuie mers prima dată la Madame Tussauds, urmând ca celelalte 2 să poată fi vizitate în termen de 30 zile.

Vedere Palatul Regal din Muzeu Madame Tussauds

Doar că domnișoara de la intrare mi-a dat vouchere pentru celelalte 2 vizite, informându-mă că trebuie să le vizitez în termen de 48 ore. Asta mi-a dat peste cap toate planurile, deoarece în ziua respectivă nu mai aveam timp, iar returul îl aveam tocmai peste 26 zile.

Din acest motiv am vizitat pe repede-înainte muzeul de ceară, am făcut câteva poze, însă nu m-am putut bucura la maxim de el. Mă gândeam doar că am plătit 42,5 euro/persoană pentru o simplă vizită la Madame Tussauds.

Muzeul este interesant, însă nu m-a dat pe spate. Este perfect pentru câteva poze și pentru copii/adolescenți dar nu aș repeta experiența. În interior găsim celebrități din domenii multiple, precum:

Filme: Ryan Gosling, Angelina Jolie, Johnny Deep, George Clooney, Robert Pattinson etc.
Muzică: Taylor Swift, Ariana Grande, Adele, Lady Gaga, Michael Jackson etc.
Din seria Advengers: Loki și Thor, Hulk, Căpitanul America, Iron Man etc
Artă: Picasso, Dali, Rembrandt, Van Gogh etc
Modă: Justin Bieber, Kate Moss, Marilyn Monroe

Sport: Leo Messi, Rafael Nadal, Rafael van Der Vaart
Lideri Mondiali: Obama, Angela Merkel, Dalai Lama, Gandhi etc.
DJ: Afrojack, Armin van Buuren, Tiesto etc.

La ieșire am verificat din nou site-ul și am găsit informația pe care eu o știam corectă. Am revenit la intrare, unde o altă domnișoară mi-a dat dreptate. Însă vizita fusese deja compromisă!

Bilete și program

  • Programul este între orele 10:00 – 20:00, excepție fiind zilele de Crăciun și Anul Nou. De preferat să urmăriți programul pe site-ul oficial, pentru ziua în care doriți să vizitați.
  • Puteți cumpăra bilet simplu, online, doar pentru vizita Madame Tussauds, de la 18-19eur/persoană, ori puteți alege diferite combinații, pentru a economisi bani.
  • De exemplu Madame Tussauds + Amsterdam Dungeon- 24eur/persoană, Madame Tussauds + Croazieră pe canal – 33,75eur/persoană, Madame Tussauds + Hard Rock Cafe Amsterdam – 35,65 eur/persoană, sau Big Ticket (cuprinde Madame Tussauds+Amsterdam Dungeon+Croazieră) – 42,50 eur/persoană. În cazul Big Ticket, acesta este valabil 2 luni din momentul achiziționării, este obligatoriu ca prima vizită să fie Madame Tussauds (dacă de pe site-ul acestora a fost cumpărat biletul), iar celelalte 2 obiective pot fi vizitate în termen de 30 zile.

Ieșiți din muzeu am dat peste o ploaie torențială, așa că ne-am adăpostit preț de câteva minute într-un fast food asiatic, poate pentru a ne obișnui cât de cât cu mâncarea peste care urma să dăm în 15 ore.

Am ajuns din nou în Gara Centrală (toate plimbările din această zi au fost făcute pe jos, nefiind necesar vreun mijloc de transport în comun) și am luat trenul către aeroport. Am fost puțin bulversați, pentru că la dus era un tren mult mai modern și erau 3-4 stații până la Centraal Station. De această dată am urcat într-un tren asemănător cu ale noastre și am coborât la prima stație. Nu am înțeles acest lucru, dar important este că am ajuns unde trebuieJ.

Primul lucru făcut la aeroport a fost să ne recuperăm rucsacurile, mi-am făcut puțin nervi că nu acceptau nici cash, nici cardul Visa nu le funcționa, însă până la urmă a fost totul ok. Check-in-ul îl aveam deja făcut din București, motiv pentru care am mers direct la controlul de securitate.

A fost pentru prima dată când am călătorit cu un avion de mari dimensiuni, precum 777-300-le celor de la KLM. Singura problemă este că am prins locuri pe rândul de mijloc (unde sunt câte 4 scaune), fiind prinși la mijloc între 2 persoane, deci cam greu cu ieșitul de acolo pentru următoarele 12 ore. Condițiile au fost destul de bune, oferindu-ne 2 mese pe parcursul zborului, destul de bune + băuturi, pături, căști și perne. Tabletele individuale erau actualizate, cu multe filme recente, seriale, muzică, emisiuni TV și jocuri. Erau disponibile și informații despre zbor, locația actuală + altitudinea și viteza în timp real.

A fost mai greu cu somnul, noi fiind siguri că ne putem odihni în avion după o noapte în care am dormit 2-3 ore și o zi de umblat prin Amsterdam. Dar planul nu s-a potrivit cu realitatea, reușind să ațipim doar pentru câteva minute.

postați un comentariu

4 × 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.