
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Umblu Teleleu prin București
După o zi la birou, mi-am spus că este momentul să fac o scurtă plimbare prin București, încheiată cu o vizită la un obiectiv nou, pe care nu l-am mai vizitat până acum. Iar alegerea a fost „Muzeul Vârstelor”, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu, de pe Calea Victoriei.
Însă am pornit într-o cursă contracronomentru, pentru că eu îmi închei programul la ora 17, iar ultimul vizitator intra la 17:30. Cum la ora asta este greu să găsești un Uber/taxi, am zis să-mi încerc norocul pe jos. GPS-ul spunea că fac în jur de 35 minute, dat am riscat, sperând că o să pot intra.
Am ajuns la 17:31, iar doamna de la intrare mi-a spus că am ajuns prea târziu și nu mai pot vizita muzeul. Am fost destul de dezamăgit, mai ales că au fost momente când mai că am alergat, doar să ajung la timp. Mi-a trecut supărarea când am văzut că în curtea muzeului era marea campioană Ana Maria Brânză, care ținea un discurs în fața copiilor. Clar că și angajații doreau să participe, nu să aștepte după un amețit care voia sa vadă muzeul.
În fine, am reușit să vizitez în cele din urmă Muzeul Vârstelor după câteva zile, iar experiența a fost cu siguranță mai plăcută, fiind și Eva cu noi, care s-a bucurat de cele văzute. Urmează în câteva zile un articol și pe această temă.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Plecat de aici, m-am orientat rapid spre alt obiectiv, situat doar la câteva minute de mers, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Nu știam la ce să mă aștept, nu mai vizitasem Observatorul. Nu știam dacă există și o expoziție, sau dacă are doar caracter tehnic.
Clădirea care găzduiește Observatorul este situată în centrul Bucureștiului, pe Bld. Lascăr Catargiu, între Piața Romană și Piața Victoriei. Este ușor de identificat, având o arhitectură specială.



Ridicată între 1908-1910, pentru Amiralul Vasile Urseanu, după viziunea arhitectului Ion Berindey, casa are forma unei corăbii, sau a unui yacht. Dovada clară că una dintre pasiunile proprietarului este marea. Cealaltă mare pasiune era cerul și studierea acestuia. Din acest motiv, amiralul a solicitat o cupolă care să se deschidă, pentru a studia cerul prin luneta sa Zeiss, a treia cea mai performantă din România la acel moment. În plus, cu siguranță atrag atenția statuetele și motivele marine de pe fațata clădirii.



Așadar, intru în clădire, unde mă așteptam să găsesc o casă de bilete. Nimic. Iau liftul până la ultimul nivel și acolo întâlnesc câțiva angajați, de la care cumpăr biletul. Aflu că pot vizita expoziția, însă pentru observații astronomice trebuia să aștept până la 20:30. Evident, după o zi de muncă nu aș fi așteptat atât, dar m-am mulțumit cu expoziția.

Expoziție Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Trebuie să recunosc, nu mă așteptam ca expoziția să fie atât de interesantă. Mă așteptam la câteva chestii tehnice și cam atât, din care să nu pricep mare lucru. Însă toate informațiile sunt expuse într-un mod simplist, iar explicațiile sunt făcute astfel și un copil să rămână cu ceva la final.
Sunt multe fotografii, de asemenea, unele dintre ele cu adevărat fabuloase. Printre informațiile prezentate sunt cele care se referă la modul în care s-au format Pământul, Soarele, galaxia. Clasificarea stelelor, din care aflăm că mărețul Soare este cu mult-mult mai mic decât alte stele din Univers. O prezentare a Căii Lactee și a planetelor din sistemul nostru solar, diferențe între atmosfera de pe Pământ și Jupiter (de exemplu).




Incursiunea prin măreția Universului durează câteva minute, dar dacă ai timpul și răbdarea necesară poți aprofunda pe îndelete. Informații sunt destule și chiar foarte interesante.
La parterul clădirii este și o bibliotecă, înțeleg că destul de cuprinzătoare, unde puteți aprofunda studiul. Dar era închisă în momentul în care am ajuns eu.

Program de vizitare Observatorul Astronomic

Tarife Observatorul Astronomic

**De preferat, pentru observații astronomice, verificați întâi site-ul https://www.astro-urseanu.ro/ pentru a vedea care sunt cele mai potrivite ore.





