Sus
  >  Evenimente   >  Am ajuns la Oktoberfest Brașov – ediția a zecea!
oktoberfest brașov

Sâmbăta trecută am ajuns prin Brașov pentru „o ieșire cu băieții”, iar unul dintre motivele principale pentru care a fost ales orașul de sub Tâmpa a fost Oktoberfest, o sărbătoare sinonimă cu enorme cantități de bere consumate.

Orașul nici nu și-a revenit bine după numeroșii vizitatori de la Cerbul de Aur, că a și organizat un alt festival care atrage sute de mii de vizitatori. Ajuns la cea de-a zecea ediție, Oktoberfest Brașov tinde să devină din ce în ce mai popular, chiar dacă există și numeroși contestatari și cârcotași (păi iar furăm idei venite din afară?!).

Ce este Oktoberfest?

Nu știu dacă mai există persoane care să nu fi auzit măcar despre Oktoberfest, însă facem un mic rezumat. Este unul dintre cele mai populare sărbători din lume, desfășurat de peste 200 de ani în Munchen, capitala provinciei Bavaria din Germania. Prima ediție a avut loc pe 17 octombrie 1810, pentru a celebra căsătoria dintre prințul moștenitor Ludovic I al Bavariei și prințesa Theresa von Hildburghausen, cea care a și dat numele de Oktoberfest.

oktoberfest brașov

Inițial sărbătoarea consta în curse de cai, consumul de bere fiind chiar interzis pe raza festivalului. Singurul loc în care se permitea să bei bere era în centrul orașului.

Cu timpul sărbătoarea a luat amploare, s-a dat drumul la băut bere și în perimetrul festivalului și s-a mutat spre sfârșitul lunii septembrie, urmând a se încheia în prima duminică din octombrie. Chiar dacă în mare parte se desfășoară pe parcursul lunii septembrie, festivalul și-a păstrat numele original. Modificarea datei a fost aprobată în 1872, considerându-se că luna octombrie este prea răcoroasă pentru o sărbătoare în aer liber.

Devenită cunoscută la nivel mondial, sărbătoarea atrage anual 6 milioane de vizitatori, în medie și sunt băute peste 7 milioane litri de bere. Datorită popularității sale, Oktoberfest s-a extins și în alte orașe, țări și chiar pe alte continente. Festivaluri cu același nume au loc în țări precum: SUA, Canada, Brazilia, China, Australia, Thailanda etc, deci să nu ne simțim prost că doar noi împrumutăm ideile altora.

oktoberfest brașov

Revenind la Oktoberfest Brașov

Fiind vorba de ediția a zecea, organizatorii promit un festival de nota 10! Și sunt toate premisele să se întâmple acest lucru, eu fiind plăcut surprins de organizare și de numărul mare de vizitatori ce erau prezenți sâmbătă.

Principalele atracții sunt cele 2 corturi enorme: Wiesnzelt – care duce cu gândul la natură și la festivalul din Munchen, în timp ce al doilea poartă numele Kronstadtzelt și are amprenta Brașovului. Pe lângă acestea însă există multe alte terase, rulote fast food, de unde puteți lua halbe de bere, cârnați și dulciuri.

Există și spații pentru copii, unde aceștia se pot desfășura și distra, sub supravegherea părinților. Singura partea negativă este faptul că nu există diversitate la bere, cei de la Ciucaș deținând monopol. Poate este de înțeles oarecum, dorind să se promoveze o bere locală, însă era de preferat să fie introduse și ceva beri nemțești, pentru a intra mai bine în spiritul sărbătorii.

Pe lângă consumul de bere și cârnați, festivalul oferă și numeroase premii și concursuri, printre care cel mai popular este acela de Miss Oktoberfest. Muzica nu lipsește, anul acesta fiind anunțate 10 trupe: Claudia & Die Burzenland Party Band,  Albachtal ExpressKloster GoldKarpaten Band, Hermannstadt 07,Music Ministerium, Melody for you, Wirbelwind, Trupa 6 și fanfara “Țara Bârsei”.

Drumul distracției s-a dat pe 6 septembrie, odată cu parada pornită din centrul orașului, pe ruta Hotel ARO Palace – Primărie Brașov – Str.Lungă – Calea Făgărașului – Cort Oktoberfest. Organizatorii așteaptă peste 500.000 de vizitatori la această ediție, ținând cont că anul trecut au participal aproximativ 350.000 de persoane.

Unde și când are loc Oktoberfest Brașov?!

 

Perioada: Festivalul se desfășoară pe durata a 11 zile, intervalul 6-16 septembrie. Așadar mai este un weekend de care puteți profita!

Locație: Ediția 2018 Oktoberfest Brașov are loc în zona fostului Stadion Municipal, din zona Bartolomeu. A nu se confunda cu actualul stadion „Silviu Ploeșteanu”, arena lui F.C. Brașov, aflat cam la 1,5km distanță. Ca și reper, este situat pe Calea Făgărașului, peste drum de OMV.

Prețuri: Nu sunt mici, însă nici exagerate, spre deosebire de o ieșire în oraș. O bere la draught costă 6lei, un mic 4,5lei (un pic cam mult), un cârnat thuringer 13lei etc.

oktoberfest brașov

postați un comentariu

eleven + five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.