
Glasul roților de tren răsună la „Muzeul Locomotivelor cu abur” din Reșița!
După ce lăsat în urmă Cheile Nerei, puțin trist că n-am apucat să văd tot ce aveam pe listă, am continuat traseul către Alba Iulia. Prima oprire avea să fie însă destul de repede, la Reșița.
Cel mai mare oraș din Caraș-Severin, este ceva mai răsărit decât Oravița, Anina, sau Caransebeș, însă din păcate poartă tot același voal trist care acoperă această zonă.
Asta a fost senzația pe care am trăit-o când am ajuns în orașele din Caraș-Severin..tristețe, vechime, paragină, abandon.
Iar principala atracție turistică din Reșița este un muzeu tehnic, pe care l-am revizitat, la distanță de 10 ani. Muzeul Locomotivelor cu Abur!

Puțină istorie feroviară..
Astăzi lumea vorbește cu reticență despre CFR, pe bună dreptate, din cauza infrastructurii învechite, a întârzierilor și a mizeriei din vagoane. Nici pienoratul trenurilor pe teritoriul României nu a fost ușor, din cauza reticenței oamenilor de atunci la uriașii din metal.
A existat însă o perioadă în care se scria istoria transportului feroviar, chiar pe teritoriul țării noastre. La Reșița s-au construit primele locomotive cu aburi din spațiul est-european.

Bănățenii pot fi mândri de acest lucru, însă ca români este puțin aiurea să nd fălim cu asta, pentru că pe atunci Banatul era sub ocupație austro-ungară. Și ei erau artizanii acestei industrii, Reșița fiind aleasă probabil din motive economice.

Tot în Banat găsim prima cale ferată dată în folosință pe teritoriul actualei România, în 1854, între Oravița și Baziaș. La Oravița avea să se construiască și prima gară.
Să continuăm puțin cu istoria feroviară, a urmat Dobrogea, unde otomanii au construit cale ferată între Cernavodă și Constanța (1860). Bucureștiul avea să vadă șine abia în 1869, când s-a făcut legătura cu Giurgiu.
Resicza – Mândria muzeului
Spuneam că la Reșița au hotărât austro-ungarii să înceapă construcția unor locomotive cu abur, din anul 1872. Atunci au ieșit pe porțile uzinei „Resicza”, prima locomotivă cu abur construită pe actualul teritoriu al României, cât și în Estul Europei.
A primit numărul de circulație 2, după locomotiva „Szecul”, construită la Viena și pe care a folosit-o ca model. Atât ea cât și următoarele 2 „surori” ale sale, „Bogsan” și „Hungaria”, ce aveau să fie casate în 1937.

Resicza însă a rezistat, iar astăzi este mândria Muzeului Locomotivelor cu abur din Reșița.
Goală, Resicza cântărea cam 9 tone, avea un motor de 45CP și ajungea la viteza amețitoare de aproape 15km/h.
Alte exponate
Tot pe porțile uzinei din Reșița avea să iasă și prima locomotivă construită în România, în perioada interbelică. În 1926 intra în scenă „Regele Ferdinand”, care putea atinge viteza de 60km/h, însă care nu mai există.
Totuși, cu un an mai devreme, au fost construite, tot la Reșița, alte două locomotive, de cale ferată îngustă, „Principele Carol” și „Principesa Elena”, cea din urmă fiind de asemenea un exponat important al muzeului.

În total, Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșița aduce în fața vizitatorilor săi 16 modele de locomotive, dintre care 14 au fost construite în oraș.
Muzeul a fost înființat în anul 1972, pentru a marca un secol de la construirea primei locomotive cu abur în Reșița. A fost amplasat în zona Triaj din oraș. Este cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa și se poate vizita în câteva minute. Din 2004 a fost inclus în lista Monumentelor Istorice.

Producția de locomotive cu abur, la Reșița, a fost oprită în 1964, totalizând 1491 de mașinării.
În anul 2016 Muzeul se afla sub sechestru, iar exponatele puse la licitație, toate ca urmare a unor datorii! Însă problemele par să fi trecut, iar exponatele au fost curățate, vopsite și pregătite pentru vizitatori.
Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșița se poate vizita gratuit!



Pingback: Prima locomotivă cu abur construită în România