A doua zi în Singapore – teleleu printre atracțiile de top ale orașului (Partea III)
Cea de-a doua zi în Singapore avea să fie una plină, motiv pentru care ne-am trezit devreme și am căutat un restaurant în apropierea hotelului pentru a lua micul dejun. Am găsit câteva localuri foarte aproape și am ales ceva cu specific indian. Am comandat câte o omletă, însă am primit altceva. Nu mai știu ce am mâncat, nu am știut nici atunci, însă a fost destul de bun și ieftin. Dezamăgitoare a fost cafeaua, însă acest lucru este valabil pentru întreaga vacanță (excepție Bali), primind de fiecare dată ness în loc de cafea.
Plimbarea începe tot în Little India, însă rapid de tot ajungem în zona arabă, numită Kampong Glam, unde se remarcă în mod special două străzi: Arab Street și Haji Lane. Acest cartier este în continuare casa unei importante comunități musulmane și păstrează încă afaceri tradiționale precum magazine de textile și covoare, restaurante, vânzare de obiecte religioase musulmane, cafenele etc.
Cel mai important obiectiv din cartierul musulman este Moscheea Sultan, sau Masjid Sultan, așa cum mai este cunoscută. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante moschee din țară și a fost înscrisă în lista monumentelor naționale din Singapore.
Istoria Moscheei Sultan începe în 1824, când Sultan Hussain Shah decide ridicarea unei moschee în apropierea palatului său, solicitând fonduri de la Compania Indiilor de Est. În 1924, când se sărbătorea centenarul edificiului, s-a hotărât ridicarea unei moschee noi, ce avea să fie terminată în 1932 și capabilă să găzduiască 5000 de persoane.
Program de vizită Moscheea Masjid Sultan
Sâmbătă – Joi: 10:00 – 12:00 & 14:00 – 16:00
Vineri: 14:30 – 16:00
*Intrarea este gratuită! Dacă nu sunteți îmbrăcat adecvat, primiți la intrare cele necesare.
Cum se poate ajunge: Stația MRT Bugis, Strada Muscat.
Am continuat apoi pe străzile colorate de graffiti, din același cartier musulman, printre magazine tradiționale și arome specifice, în căutarea stației de metrou Bugis. Și în câteva minute am făcut trecerea de la Little India și Arab Street la Chinatown, o zonă istorică din centrul orașului, locuită de etnici chinezi. În plus am făcut trecerea de la moschee, loc de rugăciune pentru musulmani, la templu budist și apoi templu hindus, un lucru care dovedește o dată în plus diversitatea extraordinară din acest oraș.
Buddha Tooth Relic Temple este un templu budist și totodată un muzeu, situat în cartierul chinezesc din Singapore. A fost construit recent, ceremonia de deschidere fiind în anul 2007, iar scopul său este de a adăposti relicva dintelui lui Buddha, despre care se spune că a fost descoperit într-un templu dărâmat din Myanmar în 1980. Relicva poate fi văzută la etajul 4 al templului, probabil cel mai sacru din întreaga clădire.
Noi am vizitat doar nivelul 1, asta după ce ne-am echipat corespunzător pentru intrarea în templu. Cel mai important element de la acest etaj este Buddha Maitreya, situat central în Sala Celor O Sută de Dragoni. În plus nu pot trece neobservate sutele de statuete ce îl înfățișează pe Buddha și care decorează pereții.
Program de vizită Buddha Tooth Relic Temple
Luni – Duminică: 07:00 – 19:00
*Intrarea este gratuită! Dacă nu sunteți îmbrăcat adecvat, primiți la intrare cele necesare.
Cum se poate ajunge: Stația MRT Chinatown, Str. South Bridge
La mezanin există un muzeu al figurilor de ceară, care infățișează atât călugări locali cât și străini, la nivelul 2 se află o cameră Aranya, folosită pentru meditații, iar la nivelul 3 sunt expoziții ce ilustrează scene din viața a trei Buddha.
Dacă sunteți pasionați de budhism și doriți să aprofundați, în zilele de sâmbătă la ora 14 există tururi ghidate în limba engleză. Aceste tururi durează 1,5-2 ore și sunt oferite gratuit de către voluntari. Este de preferat însă o rezervare la buddhistculture@btrts.org.sg.
La doar 150 metri de templul budist găsim Sri Mariamman, cel mai vechi templu hindus din Singapore. A fost ridicat în 1827, la scurt timp după ce Compania Indiilor de Est s-a stabilit în Singapore și servește majoritatea hindușilor din acest oraș-stat. Se află între străzile Temple Street, Pagoda Street (ambele numite astfel datorită templului Sri Mariamman) și South Bridge Road, acolo unde se află intrarea.
Mariamman este o zeiță cu origini în zona rurală din sudul Indiei, venerată în special pentru protecția împotriva bolilor. Mare parte a templului de astăzi a fost construită între 1862-1863, însă există și câteva structuri ce datează din 1843.
Turnul piramidal de la intrare cu șase niveluri , (gopuram) a fost construit în 1925, urmând ca sculpturile să fie reparate și restaurate în anii 1960. Datorită istoriei sale, dar și a valorii arhitecturale, templul Sri Mariamman a fost declarat Monument Național.
Încă de la începuturile sale, templul a avut un important rol social, servind noi imigranți, în special hinduși din sudul Indiei. Pe lângă loc de închinare, templul oferea și adăpost imigranților până își găseau de lucru. În acele vremuri, doar preotul de la Sri Mariamman era autorizat să oficializeze căsătorii musulmane în Singapore.
Pentru un simplu turist, care nu cunoaște mai nimic despre hinduism, este un templu destul de simplu, fără a înțelege sculpturile și decorațiunile din jur. Însă fără îndoială îți atrage atenția gopuram, turnul de la intrare, cu cele șase niveluri frumos ornate.
Astăzi, templul Sri Mariamman este celebru pentru ceremonia mersului prin foc, sau Theemithi, ținut în fiecare octombrie sau noiembrie. Adepții trebuie să meargă pe cărbuni încinși, ca un test pentru credința și devotamentul lor.
Program de vizită Sri Mariamman Temple
Luni – Duminică: 05:30 – 12:00 & 18:00 – 21:00
*Intrarea este gratuită! Dacă nu sunteți îmbrăcat adecvat, primiți la intrare cele necesare.
Cum se poate ajunge: Stația MRT Chinatown, Str. South Bridge
Cu acesta am terminat vizitele religioase și ne-am îndreptat spre partea modernă a orașului, pentru a vedea adevăratele atracții din Singapore, cele cu adevărat spectaculoase. Dar până la metrou am ma cutreierat puțin străzile din Chinatown și am descoperit că unele străzi au povești foarte interesante.
Sago Lane sau Strada Morților, este numită astfel din cauza caselor morții ce erau aliniate odinioară pe ambele părți ale străzii. O casă a morții era, literalmente, o casă în care săracii veneau să moară. Majoritatea imigranților chinezi trăiau în cartiere aglomerate, fiind foarte puțin spațiu pentru cei în viață, cu atât mai puțin pentru muribunzi. În plus exista o superstiție că o casă va aduce ghinion rezidenților dacă moare cineva în ea. Facilitățile medicale într-o astfel de casă erau minime, întrucât cei care veneau nu se așteptau la recuperare.
Deși aveau un rol vital în comunitatea chinezească din Singapore, aceste case au fost interzise în 1961 și au fost înlocuite de magazine de accesorii funerare.
Temple Street era pe vremuri o zona rău famată, din cauza numeroaselor bordeluri. Împreună cu prostituatele au apărut și alte probleme sociale, precum crimele și fumatul de opium. Un activist împotriva acestor lucruri a fost Dr. Chen Su Lan, primul care a practicat medicina chinezească în Singapore și care locuia chiar pe această stradă. Datorită lui s-au îmbunătățit considerabil viețile imigranților săraci.
Pagoda Street a avut o istorie la fel de tumultoasă precum Temple Street. La finalul anilor 1800 strada era împărțită de vânzătorii de opium și negustorii de sclavi (coolie – termen pentru asiatic fără calități, sclav din S-E Asiei), ambele activități fiind încurajate de autoritățile coloniale. la polul opus erau cei religioși, devotați templului Sri Mariamman. Numele de Pagoda Street a fost dat, chiar dacă eronat, datorită acestui templu. Spun eronat pentru că turnul de la intrarea în templu nu este o pagodă, ci un gopuram.
Chinatown este locul în care găsim și Chinatown Market, deschis în 1983 pentru a adăposti ultimele buticuri cu mâncare stradală din cartier. Și-a făcut repede o bună reputație și a devenit cel mai mare Hawker Centre din Singapore, cu peste 700 de standuri.
Distanța dintre Chinatown și Gardens by The Bay, următoarea destinație, este de doar 2km, cam 30 minute de mers pe jos, însă am preferat să folosim MRT, fiind amiază și temperaturi foarte ridicate.
Gardens by the Bay este o minune, atât din punct de vedere estetic, cât și arhitectural, botanic, turistic, al organizării, etc. Un top al celor mai frumoase grădini din lume care nu cuprinde Gardens by the Bay este incomplet! Cu o suprafață de 101 hectare, este un parc din zona centrală a orașului Singapore, adiacent Marina Reservoir. Parcul este împărțit în 3 zone, astfel:
Bay Central Garden – este grădina care face legătura între celelalte două, cu o promenadă lungă de 3km ce oferă priveliști superbe asupra orașului. Este cea mai mică dintre cele 3 părți, cu doar 15ha.
Bay East Garden – grădina cu o suprafață de 32ha și o promenadă de 2km de-a lungul Marina Reservoir, este frecventată în special pentru panorama neobstrucționată asupra orizontului orașului, cu zgârie norii și simbolurile sale.
Bay South Garden – este cea mai mare (54ha) și cea mai vizitată, găzduind printre altele, serele (Flower Dome și Cloud Forest), Supertree Grove, Dragonfly Lake, Children`s Garden etc.
Serele, reprezentând 2 clădiri imense din sticlă, fiecare cu peste 1ha suprafață, sunt minuni arhitecturale, neavând nevoie de suport interior adițional, precum coloane de susținere.
Prima dată am vizitat Flower Dome, intrată în cartea recordurilor ca cea mai mare seră de sticlă din lume! Adăpostește câteva sute de mii de plante, pe o suprafață egală cu 2 terenuri de fotbal. Diversitatea plantelor este cea care impresionează cel mai mult, având de la Grădina Mediteraneană până la zone semi-aride, precum Grădina Australiană și Grădina Sud-Africană. Alături de acestea mai putem vedea și Grădina Plantelor Suculente, Baobabii, Grădina Sud-Americană, Grădina Californiană și Livada de Măslini.
Domul are o suprafață totală de 16.000mp și conține 3332 bucăți de geam, de 42 forme și dimensiuni diferite. În interiorul domului este o temperatură constantă între 23 și 25 grade Celsius și o umiditate de 60%-80%.
După Flower Dome am mers la cealaltă seră, mai înaltă însă mică din punct de vedere al suprafeței – Cloud Forest. Aceasta ocupă o suprafață de 0.8hectare, iar acoperișul din sticlă este format din 2577 panouri de 690 forme și dimensiuni diferite. În interior este o temperatură constantă între 23 și 25 grade Celsius și o umiditate de 80%-90%.
Personal mi s-a părut mai interesant în Cloud Forest decât în Flower Dome, poate și datorită atracției principale – cascada interioară. Aceasta este cea mai înaltă cascadă interioară din lume și curge pe versantul unui „munte” de 35m înălțime, acoperit de o vegetație luxuriantă. Prin această seră se dorește copierea condițiilor umede găsite între 1000 și 3000m altitudine, în zonele montane din regiuni tropicale precum Asia de Sud-Est și America de Sud.
Există mai multe părți ale Cloud Forest ce așteaptă să fie explorate, precum Lost World – aflată în cel mai înalt punct al muntelui, arată vegetația găsită la peste 2000m altitudine, printre care și numeroase tipuri de plante carnivore. În Crystal Mountain puteți găsi diferite modele de stalactite și stalagnite, aflați mai multe despre geologie, vârsta Pământului, cum s-au format continentele, etc. Alte zone sunt The Cavern, Theatre și nu în ultimul rând superba Grădină Secretă.
Muntele este accesibil cu liftul, iar coborârea se face și pe poteci suspendate, precum Cloud Walk și Tree Top Walk, care îți oferă o perspectivă mai bună asupra celor ce te înconjoară.
Program de vizitare: Zilnic între orele 09:00 – 21:00
*cele mai aglomerate ore sunt între 16:00 – 19:00, când se formează cozi mai mariTarife: Flower Dome și Cloud Forest se pot vizita doar împreună, taxa pentru cele două sere fiind 28$S. Pentru copii 3-12 ani tariful este 15$S.
Aceste două sere sunt singurele atracții din Gardens by the Bay care necesită un bilet pentru a fi vizitate. Restul sunt gratuite și au programe de vizită diferite.
Alături de Flower Dome și Cloud Forest, fără îndoială cea mai mare atracție a parcului o reprezintă super copacii, structuri metalice în formă de copaci, mai precis niște grădini verticale cu înălțimi între 25 și 50 metri. Dintre cei 18 super-copaci din Gardens by the Bay, 12 se află în zona numită Supertree Grove, cel mai mare având înălțimea unui bloc cu 16 etaje.
Peste 160.000 plante, din aproximativ 200 specii (orhidee, ferigi, plante tropicale cățărătoare) au fost plantate pe cei 18 super-copaci, deci aceștia chiar sunt adevărate grădini verticale. Există și o potecă la înălțime – OCBC Skyway, care leagă 2 super-copaci și are o lungime de 128m, aflată la o altitudine de 22 m. În plus, copacul cel mai mare găzduiește și un restaurant în vârful său.
Adevăratul spectacol este oferit însă la lăsarea nopții, când grădinile verticale prind viață în timpul spectacolelor cu lumini și sunet – Garden Rapsody, ce au loc de 2 ori pe zi, la orele 19:45 și 20:45. Pentru acest spectacol sunt folosite 68 de boxe independente, simulând performarea muzicii live din mai multe locuri.
Program de vizitare: Supertree Grove poate fi vizitat între orele 05:00 și 02:00 AM, în fiecare zi, iar intrarea este GRATUITĂ!
Pentru OCBC Skyway programul este între orele 09:00 și 21:00, însă acesta poate să fie afectat de condițiile meteo. Pentru o plimbare pe OCBC Skyway tariful este 8$S/adult și 5$S pentru copii între 3-12 ani.
Noi am vizitat serele în jurul orelor 14-15, astfel încât am mers mai întâi la masă și apoi la hotel să ne încărcăm bateriile, atât noi cât pentru și camerele de filmat, iar pe la ora 20:00 eram înapoi la Supertree Grove în așteptarea spectacolului de lumini, care a fost minunat!
Revenind însă, după ce am vizitat serele am mers din nou în Chinatown în căutarea unui Hawker Centre, unul anume despre care văzusem numai recenzii bune pe youtube – Maxwell Food Centre. Sunt zeci de standuri cu diverse mâncăruri, dintre care cel mai faimos, poate chiar din toată țara, este Tian Tian, unde se prepară cel mai bun orez cu pui. Au câștigat chiar o bătălie împotriva chefului Gordon Ramsey la Hawker Heroes Challenge.
Nu am încercat orezul cu pui, însă am luat o salată cu fructe de mare, o supă foarte picantă (care nu știu exact ce conținea, însă destul de ok) + alte chestii și sosuri total străine nouă.
După ce am asistat la Garden Rapsody de la Supertree Grove, am vrut să vedem și show-ul de lumini de la Marina Bay Sands, despre care citisem că este asemănător celor din Las Vegas. Spectra, spectacolul de apă și lumini are loc în fața Event Plaza și îmbină jocurile de laser, proiectoare și jeturile fântânilor cu muzica simfonică.
Gardens by the Bay:
- a atras peste 50 milioane de vizitatori de la inaugurare
- adăpostește mai mult de 1.500.000 de plante
- se află în Top 20 mondial după numărul de check-in-uri pe Facebook
Noi am ales să vedem spectacolul de pe malul opus hotelului și nu am văzut foarte bine fântânile, însă am putut observa mai bine jocurile de lumini. Poate era însă mai ok să asistăm la show de lângă hotel..
Obosiți, am revenit în Chinatown să mâncăm, undeva pe Pagoda Street, după care am plecat la hotel să ne odihnim, pentru că ne aștepta o altă zi plină, cu vizită la grădina zoologică și apoi zborul către Thailanda.