Sus
  >  Home   >  Platoul Bucegi

Bucegii sunt cei mai cunoscuți și mai vizitați munți din România, atât datorită poziționării de pe Valea Prahovei, cât mai ales pentru monumentele naturale atât de celebre în toată țara cât și în străinătate. Mă refer bineînțeles la Sfinx și Babe.

Cum poți ajunge pe Platoul Bucegi

Cea mai cunoscută metodă de a ajunge pe Platoul Bucegi, la aproximativ 2400 metri altitudine este cu telecabina din Bușteni. Aceasta te duce din stațiune până la Cabana Babele, iar peisajele văzute în cele 10 minute de călătorie îți taie răsuflarea.

În cazul în care vă este frică de plimbarea cu telecabina, sau aceasta este oprită din cauza condițiilor meteo, sau pur și simplu v-ați plictisit să așteptați la cozile imense și prețul este prea mare (și chiar este un tarif exagerat, aproximativ 75 RON de persoană pentru urcare, 140RON urcare+coborâre) puteți opta și pentru alte variante.

Bușteni văzut din telecabină

Varianta clasică, un traseu la picior nu este pentru oricine. Trebuie o foarte bună pregătire fizică și probabil anumite cunoștințe despre zonă, nu cred că toată lumea poate parcurge un astfel de traseu. Nu am făcut așa ceva, probabil nu o voi face vreodată, deci nu pot să intru prea mult în detalii referitoare la traseu, durată, dificultate etc.

O altă posibilitate este de a merge cu Jeepul, astfel de plimbări fiind organizate de unii localnici. Totuși acum avem posibilitatea să ajungem și cu mașinile noastre până în apropierea platoului, datorită recent inauguratului ”Transbucegi”.

Numit astfel probabil pentru a rivaliza cu Transfăgărășanul și Transalpina, această nouă șosea montană nu traversează Bucegii, însă te lasă foarte aproape de Sfinx și Babe, mai exact lângă Cabana Piatra Arsă. Și dacă nu te deranjează să faci și puțină mișcare..o drumeție cam de jumătate de oră la nivel foarte ușor, este o variantă mult mai ieftină și mai interesantă de a vizita platoul.

Eu am făcut acest drum în vara anului trecut (2015) și chiar dacă se mai lucra pe anumite porțiuni, drumul s-a prezentat în condiții excelente. Dacă existau și parapeți pe marginea drumului, să te simți mai în siguranță era perfect. Drumul pornește din Sinaia și face legătura între ”Perla Carpaților” cu orașul Târgoviște.

Babele și Sfinxul

Odată ajuns pe Platoul Bucegi merită fiecare bănuț dat pe telecabină sau fiecare metru urcat până aici. Dacă despre apariția Sfinxului și a Babelor există diferite legende și teorii, oamenii de știință s-au pus de acord că aceste monumente naturate s-au format prin modelarea rocilor de către vânt în special, cât și datorită apei, prin procesele de îngheț-dezgheț.

Babele sunt în imediata apropiere a cabanei cu același nume, unde puteți servi și o cafea, sau o ciocolată caldă, sau chiar o gustare, la prețuri chiar foarte bune. Se află la o altitudine de 2292m.

Babele (Platoul Bucegi)

Sfinxul este la aproximativ 5-10 minute de mers pe jos. Megalitul amtropomorf, de 8 metri înălțime și 12 metri în lățime reprezintă rezultatul a mii de ani a eroziunii eoliene. Asemănarea sa izbitoare cu a Sfinxului Egiptean a dus la foarte multe interpretări cât și la unele teorii ale conspirației de-a dreptul incredibile.

Mituri…

Una dintre aceste teorii este că Sfinxul Egiptean a fost construit după modelul celui din Bucegi. Ar exista un tunel secret care face legătura între cele 2 monumente, aici există un centru energetic folosit odinioară și de extratereștrii.

Multe persoane, atât români cât și cetățeni din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, se strâng aici pe 28 noiembrie. În această zi, la apus, razele Soarelui formează o piramidă energetică în jurul chipului sculptat în piatră, iar această apariție ar avea rol tămăduitor. O legendă spune că monumentul a avut rol spiritual și pentru daci, care aduceau ofrande zeului Zalmoxis.

Sfinxul  (Platoul Bucegi)

Informații mai multe despre aceste legende, cât și multe altele, dar și tot felul de poze cu presupusa piramidă formată din razele soarelui pe 28 noiembrie puteți găsi pe internet, însă este clar că monumentul se aseamănă foarte mult cu Sfinxul egiptean, atât ca înfățișare cât și din punct de vedere al dimensiunilor.

Dacă aveți o condiție fizică bună puteți face un traseu până la Crucea Eroilor Neamului, pe care toată lumea o fotografiază când trece pe Valea Prahovei.

Așezată pe Vârful Caraiman, la 2291 m altitudine, este unică atât prin amplasare cât și prin dimensiunile sale, cu 28 metri înălțime și 14 lățime. Contruită la inițiativa Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, pentru a comemora eroii ceferiști din Primul Război Mondial, crucea a fost contruită din oțel, iar pe conturul acesteia sunt peste 100 becuri de 500W. La cruce se poate ajunge parcurgând un traseu de aproximativ 2 ore de la Cabana Babele.

Peștera Ialomiței

Tot pe Transbucegi, sau continuând drumul cu telecabina de la Cabana Babele, se poate ajunge și la Peștera Ialomiței. Dificil de vizitat pentru copii și persoane mai în vârstă, dacă ai probleme cu spatele sau cu greutatea este mai greu să poți vedea mare lucru din peșteră.

Pe alocuri este foarte îngustă, însă există și unele săli foarte mari, precum sala ”Mihnea Vodă” sau ”Grota Urșilor”. La intrarea în peșteră există și un mic schit ”Peștera Ialomiței”, iar taxa de intrare este 8 RON. Nu aveți de ce să regretați dacă ajungeți până aici.

În Peștera Ialomiței (Platoul Bucegi)

Pentru o plimbare de weekend cred că Munții Bucegi, cu obiectivele descrise mai sus reprezintă destinația ideală. Distanța relativ scurtă față de București, drum bun și uneori liber :). O varietate mare pentru cazare și obiective turistice superbe pe care le puteți vizita fără eforturi fizice ieșite din comun… Mai trebuie să pui ghiozdanul în spate și să faci puțină mișcare.

postați un comentariu

thirteen − 12 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.