Sus
  >  Home   >  Mănăstirea Aladzha – incertitudini istorice și numeroase legende

Asemeni Pădurii Pietrificare „Pobiti Kamani”, nici de Mănăstirea Aladzha nu mai auzisem, până în urmă cu 2 săptămâni, când am mers la Nisipurile de Aur. Te pune pe gânduri, cât de puține știm despre locuri valoroase, aflate atât de aproape de noi!

La Mănăstirea Aladzha am ajuns în ultima zi de vacanță, înainte de plecarea spre casă. Se află foarte aproape de stațiunea Nisipurile de Aur, doar 3 km, iar drumul poate fi parcurs și pe jos, în 1h-1h30.. Sau cu mașina în câteva minute. Până la Varna sunt cam 17 km

Aladzha

Despre Mănăstirea Aladzha

Aladzha, sau Aladja, este cea mai cunoscută dintre cele 120 mănăstiri săpate în stâncă, din apropierea Mării Negre. Zidurile de calcar pe care astăzi le putem vedea aici, erau cândva pe fundul mării antice Sarmatia, cea care se întindea în sud-estul Europei în urmă cu milioane de ani. Acest perete de calcar, cu o înălțime de 40 metri, a favorizat dezvoltarea unor peșteri, pe mai multe nivele, lucru de care au profitat niște călugări îndrăzneți, în urmă cu 800-900 ani.

Din păcate prea multe nu pot spune despre Mănăstirea Aladzha, pentru că există foarte puține informații despre ea. Nu există înscrisuri vechi, documente, mențiuni, doar legendele au mai rămas.

Numele vechi, ortodox al mănăstirii, a rămas un mister, deși unii istorici bulgari cred că acesta ar fi „St.Spas” – „Hristos Mântuitorul”. Totuși numele actual este de origine turcă, aladja fiind tradus prin „multicolor”. Probabil datorită frescelor ce acopereau pereții, care din păcate nu s-au păstrat.

Aladzha

Se pare că mănăstirea a fost întemeiată în sec. XII-XIV, dar este posibil ca peșterile să fi fost locuite cu mult mai devreme, de cei care răspândeau creștinismul în regiune. Au fost descoperite inscripții, ceramică și monede, vezi încă din sec. VI, fapt care poate însemna ca peșterile au fost adăpost pentru creștini încă din vremurile de început ale acestei religii.

Un exemplu clar al creștinismului timpuriu găsim la doar câteva sute de metri, în catacombele din apropiere, care de asemenea se pot vizita. Acestea sunt un alt grup de peșteri, care au suferit însă mult mai mult din pricina trecerii timpului.

Viața monahală s-a stins și aici, precum în multe mănăstiri din Bulgaria, odată cu sosirea otomanilor în zonă. La începutul anilor 1900 este deschisă publicului spre vizitare, iar în 1927 este declarată monument istoric, urmând ca în 1968 devine monument arhitectural de importanță națională.

aladzha

Arhitectura Mănăstirii Aladzha

Evident, arhitectura, dacă se poate discuta despre așa ceva, este una simplă, minimalistă.. Călugării acelor vremuri au făcut tot ce a fost posibil să le fie viața mai ușoară.

Primul nivel, fiind mai ușor accesibil publicului, nu s-a păstrat foarte bine, majoritatea frescelor fiind distruse. Imediat ce urci pe scări ajungi în biserica centrală, ce era cândva acoperită cu picturi, asemenea celorlalte biserici ortodoxe..însă acestea au dispărut. O scară săpată în podea duce spre coridorul lung, de-a lungul căruia se aflau chiliile. Acestea erau separate între ele prin pereți din lemn.

Coridorul se termină într-o încăpere mai largă, unde se aflau bucătăria și locul în care se lua masa. Cripta, sau cimitirul, se afla în partea cea mai joasă a primului nivel.

Al doilea nivel s-a păstrat ceva mai bine. Aici găsim capela, singura încăpere din cărămidă, păstrată până astăzi. Capela era folosită pentru slujbele zilnice, în timp ce marile sărbători aveau loc în biserica de la nivelul inferior.

Legende și mistere

I. Legenda lui Rim Papa: Cultul lui Rim Papa nu apare doar în Bulgaria, cât și în alte state balcanice, precum Serbia, Macedonia și alte regiuni de pe rutele Cruciadelor. Dacă în general este văzut drept un demon, spirit rău, izgonit prin incantații, în acest caz Rim Papa este văzut ca un protector al pădurii și al mănăstirii. Rim Papa este un spirit gothic străvechi, despre care se spune că s-a înecat în Dunăre, când apele fluviului au crescut extraordinar de mult și a inundat o mănăstire, ucigând peste 300 de călugări și elevi.

II. Cetatea uitată a Regelui Phillip II-lea al Macedoniei – pe lângă miturile unor tuneluri subterane și comori ascunse, o legendă spune că Mănăstirea Aladzha a fost ridicată peste ruinele unui oraș antic, fondat de Regele Phillip II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru Macedon.

aladzha

Vizită la Mănăstirea Aladzha

Adulți: 5 leva
Copii: 2 leva

Program: Mai – Octombrie
Zilnic: 09:00 – 21:00

aladzha

postați un comentariu

15 − 7 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.