Publicația britanică The Telegraph a publicat o analiză a traficului de pe fiecare aeroport european, pentru anul 2016. Marea surpriză este faptul că în top 3 sunt aeroporturi din aceeași țară, iar surpriza și mai mare este că țara respectivă este chiar România.
Deci țara noastră ocupă primele locuri în topul aeroporturilor cu cele mai mari creșteri ale traficului aerian, la nivel european!
Pe primul loc se situează aeroportul din Oradea, cu o creștere de aproape 500%, fapt datorat celor de la Blue Air, care au început să opereze câteva zboruri spre Italia și spre alte orașe din România.
Pe locul doi găsim un alt aeroport din România, care a înregistrat o creștere spectaculoasă. Este vorba de Iași, cu o creștere de 131% a numărului de pasageri.
Locul trei este o surpriză totală, fiind vorba de aeroportul secundar al Bucureștiului, Aurel Vlaicu, sau Băneasa. În urmă cu câțiva ani de aici se operau zborurile low-cost către Europa, însă acestea au fost mutate în cele din urmă pe Otopeni, iar Băneasa a rămas deschis doar pentru zboruri business. Tocmai de aceea este greu de înțeles creșterea de 122% a numărului de pasageri.
Poate aceste numere aduse de România nu înseamnă mult din numărul total de pasageri la nivel european, însă în 2016 s-a ajuns la un record, depășindu-se pentru prima dată bariera de 2 miliarde pasageri, cu 5% mai mulți decât în 2015.
Dintre aeroporturile mari europene, cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate de Dublin (11,5%), Barcelona (11,2%) și Amsterdam (9%).
Aeroportul Heathrow din Londra a fost și în acest an cel mai aglomerat, cu peste 75,7 milioane de pasageri, în creștere cu 1% față de anul 2015. Al doilea aeroport ca trafic este Charles de Gaulle, 65,9 milioane, creștere 0,3% și Amsterdam cu 63,6 milioane pasageri.
Dacă anul trecut era al treilea aeroport ca trafic, Ataturk din Istanbul a căzut până pe poziția a5-a, cu o scădere de 2,1%. Acest lucru este datorat instabilității din zonă și a numeroaselor atentate teroriste din ultima perioadă, care și-au pus puternic amprenta asupra turismului turcesc.
Și în topul țărilor stăm foarte bine! România se află pe poziția secundă la creșterea traficului aerian, cu un plus de 24%. Suntem depășiți de Islanda, ce a înregistrat o urcare de 40%, însă depășim vecinii din Ucraina și Bulgaria (cu 23%, respectiv 22%).
DIntre țările vest Europene, Portugalia a înregistrat cele mai importante creșteri ale numărului de pasageri, cu un plus de 14,2%, profitând de situațiile din Turcia, Egipt sau Tunisia.
În topul aeroporturilor cu cei mai puțini pasageri avem din nou podium românesc, ceea ce poate justifica mai bine creșterile spectaculoase. Când numărul este atât de mic, ponderea crește și pot să reiasă niște numere spectaculoase.
Aeroportul din Arad a înregistrat anul trecut doar 375 pasageri!! fiind pe primul loc, cu un minus de 96% față de 2015. Această scădere este din cauza faptului că Wizz Air a renunțat la cursa Arad-Milano.
Aeroportul cu al doilea cel mai mic număr de pasageri din Europa este unul despre care am mai amintit în prima parte a articolului, Aeroportul Aurel Vlaicu, București – Băneasa, cu 4898 pasageri. Mă gândesc că acest număr se datorează anumitor curse charter, particulare.
Pe locul trei este un alt aeroport românesc amintit mai devreme, cel din Oradea, cu 41.723 pasageri. Urmează îndeaproape Aeroportul Monaco (80.836) și Aeroportul Mosjoen- Norvegia (83.518).
Probabil în sondajul de anul viitor o să avem din nou nume românești în top, poate o urcare spectaculoasă a Timișoarei, datorită curselor RyanAir, dar cu siguranță Constanța, cu aeroportul Mihail Kogalniceanu va fi situat sus, datorită zborurilor BlueAir în perioada estivală și a curselor charter ce se anunță.
La nivel mondial s-a sesizat deasemenea o creștere spectaculoasă, ajungându-se la 3.77 miliarde pasageri în anul 2016.