
Castelul de Lut din „Valea Zânelor”. Merită sau nu o vizită?
După atâtea discuții despre destinații exotice, precum Bali, Thailanda, Cambodgia, sau Singapore, este momentul să revenim la ale noastre, pe tărâmuri mioritice.
În urmă cu ceva săptămâni am făcut o scurtă escapadă din București, pentru o zi. Traseul a fost ales mai mult de Sorina, eu preferând un traseu la munte, dar am acceptat în cele din urmă.
Își dorea de mult timp să vadă Castelul de Lut din Valea Zânelor. Și eu eram curios să văd despre ce e vorba, după multă reclame și poze găsite pe internet..
Însă aveam impresia că nu merită să fac un drum de 600km dus-întors doar pentru atât. Am lăsat totuși de la mine, dar am adăugat pe traseu și o oprire la Cetatea Făgărașului.

După vreo 3 ore și jumătate de condus, mare parte prin aglomerata Valea Oltului, ajungeam în Porumbacu de Sus, o localitate din apropierea intrării pe Transfăgărășan, pe un drum paralel cu acesta.
În acest loc, prin 2014, un cuplu de bucureșteni și-a pus visul în practică, construind un mic colț de rai, numit Castelul de Lut.
Arhitectura este una specială, curtea este mare, iar crestele munților se văd superb, în special din turnul castelului. Însă trebuie să recunosc că am fost puțin nervos că am bătut atât drum până aici.

Chiar dacă locația este fantastică, cu siguranță nu merită un drum special din București.. însă dacă te afli prin zonă, clar merită un ocol. Mai mult de jumătate de oră nu prea ai ce face, întrucât se poate vizita o singură cameră, în care avem o mică istorisire a castelului.
Când am ajuns noi nu erau deschise nici restaurant, fast-food, sau o cafenea, doar magazinul de suveniruri, cu produse mult prea scumpe, după opinia mea (ex.un magnet la 12 lei). Să nu mai amintesc de coada la toaletă, unde am așteptat cam 20 de minute.
Nu știu dacă proprietarii nu au avut ocazia să termine construcția și să dea drumul la spațiile de cazare, ori pur și simplu le este mai comod momentan să profite de valul de turiști și să încaseze bani din taxa de vizitare, de 5 lei.
Probabil nu vor mai putea primi vizitatori dacă încep să găzduiască oaspeți, din cauza gălăgiei produse și momentan este mai profitabil și mai ușor în acest fel.

„Castelul” dispune și de un restaurant foarte interesant, ridicat integral din piatră și cu un acoperiș verde cu flori, însă din păcate și acesta este închis publicului (sau cel puțin așa era în ziua în care noi am vizitat).
Citește și:
Muzeul Astra Sibiu
Castelul Bran
Locuri de parcare sunt foarte multe în apropiere, deci taxa de 5 lei este singura pe care o veți plăti pentru a vă plimba puțin prin curtea castelului, pe malul râului și pentru a vă urca 2-3 minute în turn.
Dacă aici nu s-a dat drumul la spațiile de cazare, au apărut în schimb numeroase pensiuni prin împrejurimi, care profită de notorietatea primită de Valea Zânelor datorită Castelului de Lut.
