Sus
  >  Home   >  Mănăstirea Bârsana – colțul de rai din nordul Maramureșului

Am scris mai multe articole despre Maramureș, în urmă cu un an aminteam de Bisericile de lemn din Țara Lăpușului, însă cea mai fermecătoare biserică din lemn, este din punctul meu de vedere cea din comuna Bârsana. Numele comunei vine de la ciobanii locali numiți bârsani, care cresc oi cu blana lungă.

Mănăstirea Bârsana a fost ridicată inițial în anii 1300, însa a fost distrusă de multele probleme pe care le-a întâmpinat pe parcursul timpului. A fost construită o nouă mănăstire în 1993, într-un peisaj de vis, un mic colț de Rai de pe Valea Izei.

Bârsana

In prezent complexul monahal de la Bârsana cuprinde mai multe construcții, toate realizate în lemn de meșteri ai zonei.

Piesa principală este Biserica de lemn maramureșeană, dar la fel de interesante sunt și Altarul de vară, Casa Artistului, Aghiasmatarul, Turnul Clopotniță, Muzeul Mănăstirii, Poarta maramureșeană, Casa Meșterilor sau Monumentul funerar.

Toate acestea sunt legate între ele prin poteci foarte bine îngrijite și chiar de un poduleț care trece peste lacul din curte.

Bârsana

Liniștea este cuvântul care poate caracteriza cel mai corect Mănăstirea Bârsana… vă puteți pierde șirul ideilor plimbandu-vă prin curtea mănăstirii, intr-un peisaj verde cu flori și căpițe de fân.

De menționat faptul că Biserica este una dintre cele mai înalte construcții din lemn la nivel mondial și la modul în care a fost realizată probabil și una dintre cele mai frumoase.

Mănăstirea Bârsana se află la aproximativ 20 km de Sighetul Marmației și trebuie inclus obligatoriu în orice itinerariu făcut în Maramureș. La intrarea în curtea Mănăstirii este un mic magazin de suveniruri de unde puteți cumpăra o amintire…eu am luat o păpușă în straie tradiționale, care și acum stă cocoțată pe mobila din casă. Foarte multe cuvinte nu își mai au rostul, pozele vorbesc de la sine..

Și încă ceva foarte important.. la aproximativ un kilometru distanță, pe un deal înconjurat de livezi vei zări o frumoasă biserică de lemn ridicată la începutul anilor 1700 și mutată aici după ce mănăstirea de care aparținea a fost închisă în 1791. Având influențe baroce si rococo și picturi foarte bine realizate și întreținute, biserica a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Comments:

postați un comentariu

9 + 20 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.