Constanța
Weekend-ul acesta l-am petrecut la Constanța, invitați fiind la un eveniment. Deși Feteștiul este la doar 70 km, nu mai vizitasem Constanța de cel puțin 2 ani. Și nu mă refer la venit în Constanța pentru cumpărături sau chestii de genul, ci din punct de vedere turistic, exclusiv. Nu mai luasem orașul la pas, nu am mai ajuns pe faleză sau pe plajă de foarte mult timp.
Unde am stat în Constanța
Cu 2-3 zile înainte de a pleca am căutat în sistemul de rezervări hoteliere folosit la agenție și am găsit ca cea mai bună variantă, atât financiar cât și ca distanța față de zona cazinoului unde aveam evenimentul, Hotel Ibis Constanța 3*.
Hotelul, pentru care am plătit aproximativ 30 eur/noapte/camera dubla + inca 25 lei direct la recepție pentru un upgrade la camera cu vedere la mare, este situat chiar vizavi de plaja Modern, având o priveliște panoramică asupra plajei și a portului.
Camera Hotel Ibis Constanta
Clădire impunătoare, cu 7 etaje, foarte aproape de centrul istoric al orașului (aproximativ 1 km), am fost foarte mulțumit de alegerea făcută. Camera foarte spațioasă, curată, pat matrimonial foarte comod + 1 canapea, birou de lucru, TV, minibar, dulap si un miniseif. Geamuri mari și o ușă care te duce pe mini-balcon, dacă poate fi numit așa. Este mai mult un spațiu în care poți ieși să fumezi, admirând panorama (am fost și la ultimul etaj), decât un balcon propriu-zis. Baia destul de spațioasă, cu un duș la fel de generos ca dimensiuni.
Priveliște Plaja Modern – de la et.7 Hotel Ibis Constanța
Am mai plătit încă 16 lei extra pentru o zi în parcarea privată a hotelului, aflată în spatele acestuia. Nu am avut micul dejun inclus, deci din păcate nu îmi pot da cu părerea.
Unde mâncăm în Constanța
Ținând cont că am participat la un eveniment și am stat doar de sâmbătă după amiază până duminică la prânz, nu am avut prea multe ocazii de a lua masa în oraș. Dacă luăm în considerare că evenimentul s-a ținut la restaurantul Queen Elizabeth, aflat chiar peste drum de Cazino, pot spune că mâncarea a fost destul de reușită.
Astăzi dimineață (duminică), am luat micul dejun la un restaurantul Pizzico, din Piața Ovidiu, situat vizavi de Muzeul de Istorie și Arheologie. Am comandat un mic dejun românesc și a fost extraordinar de bun. Gustos, porție mare, preț bun și complet, dacă ținem cont că acest mic dejun include o omletă româneacă (cu de toate), pâine prăjită, roșie proaspătă. cafeluța și un pahar de fresh de portocale. Acest ”meniu” costă 18,5 lei. Pe lângă faptul că mâncarea a fost suficientă și foarte bună, restaurantul arată bine și servirea impecabilă. Cred că mâncarea a venit în aproximativ 5 minute.
Puțină istorie de la malul mării
Constanța își are originile într-un sat pescăresc, din sec.VI î.Hr. Grecii din Milet au transformat așezarea de la Marea Neagră într-un port înfloritor și unul dintre primele orașe de pe teritoriul actual al României. Potrivit poetului Ovidiu, numele antic al orașului, Tomis, tradus din greaca veche înseamnă ”tăiat în bucăți”. Legenda vine de la Medeea, soția lui Iason, care și-a tăiat în bucăți fratele, pe Apsirtos.
În anul 19 d.Hr, ajunsă sub stăpânire romană, cetatea își învinge contracandidatele Histria și Callatis. Mai târziu, împăratul Constantin a fortificat-o și i-a dat numele surorii sale, Constantiana. Avea să fie distrusă în sec. al VII-lea de avari, însă a început să fie vizitată de către negustorii genovezi prin secolul al XIII-lea. După aceea, otomanii, care o numeau Kustendje, au cucerit-o, fără să o dezvolte însă. În 1878, în urma Congresului de la Berlin, Dobrogea este redată României.
Renaște sub domnia lui Carol I, cel care a ordonat construirea unui pod peste Dunăre, care leagă Bucureștiul de malul mării, prin intermediul unei căi ferate. Anghel Saligny, cel care avea să conducă lucrările podului de la Cernavodă, avea să modernizeze portul prin care au loc schimburile internaționale ale țării. Negustorii din Balcani încep să se îndrepte spre port, monarhii vin aici pentru plajă, iar peste ruinele greco-romane încep să răsară palate.
Datorită Canalului Dunăre- Marea Neagră, una dintre cele mai mari realizări, dar și una dintre cele mai dureroase amintiri ale poporului român, au făcut din Constanța unul dintre cele mai mari porturi din Europa, legând în sfârșit orașul de la Marea Neagră cu Rotterdamul.
Ce vizităm în Constanța
Pentru mulți orașul Constanța este doar stațiune de vară, unde vi să te bucuri de soare, de plajă și de cluburile de noapte care asigură distracția începând din luna mai până spre toamnă. Există însă câteva obiective turistice care merită văzute, în orice sezon, chiar dacă să recunoaștem că sunt destul de puține.
Nici pe departe nu se compară cu Bucureștiul, sau cu orașele din Ardeal, precum Sibiu, Brașov, Cluj Napoca. În cel mult o zi puteți vedea principalele atracții turistice ale Constanței, dacă veniți aici în extrasezon..sigur, pe vară este posibil să nu mai vreți să plecați, însă este altă discuție.
Puteți avea ca punct de plecare Piața Ovidiu, o piață destul de plăcută, recent restaurată. În centrul pieței se află statuia poetului roman Ovidiu, cel exilat de Împăratul roman Augustus la Tomis în anul 8 d.Hr, din motive necunoscute. Poetul și-a deplâns soarta în două volume de versuri, între care și ”Tristele”, în care acesta insistă asupra iernilor grele de la malul Mării Negre și a cantităților mari de vin pe care localnicii le dădeau pe gât.
Statuia lui Ovidiu și Muzeul de Istorie pe fundal
În spatele monumentului se află Muzeul Național de Istorie și Arheologie, al doilea ca importanță după cel din București. Muzeul prezintă istoria Dobrogei din paleolitic până în zilele noastre și este adăpostit de un edificiu tipic românesc, masiv, dar elegant, construit în 1921 pe post de primărie, funcție pe care o va avea până în 1977. Puteți să vă plimbați cu orele printre statuile grecești și romane, să vedeți frumoase monede din Anctichitate, figurine, bijuterii etc.
La Constanța săpăturile au luat amploare în anii 1960, când au fost distruse mai multe clădiri din sec.al XIX-lea și a fost descoperită o rețea de străzi foarte bine conservate, urmele unor case și chiar biserici din perioada creștinismului timpuriu, aparținând vechiului Tomis.
În spatele muzeului, trecând pe lângă alte obiecte găsite în fostul oraș, printre care multe pietre funerare din sec. III-VI, găsim Edificiul Roman cu Mozaic, unde pot fi văzute rămășițele parțial refăcute, dar decolorate de trecerea timpului ale unui pavaj cu mozaic roman. Aceasta făcea parte din forumul roman care înlocuise vechea agoră a Tomisului. Sunt peste 800mp acoperiți cu figuri geometrice și vegetale. În partea opusă se întindeau termele romane, ale căror structură mai poate fi văzută și astăzi.
Edificiul Roman cu Mozaic
Mergând către faleză trecem pe lângă cea mai mare moschee din România, numită Moscheea Mahmud al II-lea. Construită în 1910, pentru a înlocui moscheea inițială ridicată de Mahmud al II-lea în 1822, ea însăși construită peste o alta mult mai veche, din sec. al XIV-lea. De văzut colecția de covoare, foarte interesante, dar și minaretul de 47 m înălțime care poate fi vizitat și care oferă o panoramă extraordinară. Costă 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii și studenți.
Moscheea Mahmud al II-lea
De la înălțimea minaretului, puteți vedea una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, aflată în apropiere, Casa cu lei. Edificiul construit în 1898, aflat acum în ruină, este păzit de 4 feline impunătoare.
Casa cu Lei – vedere de pe minaretul moscheei
În continuare trecem pe lângă Biserica catolică Sf. Anton, construită din cărămidă în 1937, iar mai apoi ajungem la lăcașul celui de-al treilea cult religios pe o distanță de 200-300 metri. Găsim Palatul Arhiepiscopiei Tomisului și Catedrala Sf. Petru și Pavel. Cupolele sale de aramă strălucesc în soare și atrage sute de credincioși în fiecare zi de duminică. Construită în stil românesc, în 1885 și renovată apoi în 1950 după bombardamente, are la baza sa o reconstituire a drumurilor din Tomisul antic.
Catedrala Sf. Petru și Pavel – Statuie marinar la cârmă în prim plan
Ajunși pe faleză, găsim câteva statui care animează atmosfera, precum cea a unor pescari care trag un năvod, a unui marinar care ține cârma, sau bustul lui Eminescu ce privește spre mare. Fără îndoială privirea vă este cucerită de Cazino, sau mai bine zis de ruinele acestuia. Edificiul emblemă al Constanței, este momentan într-o stare mai mult decât precară. Aflat singur în bătăile vântului și al valurilor, așteaptă o salvare.
Cazino Constanta
Construit în 1910, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost ridicat în stil art nouveau, după modelul cazinourilor de la acea vreme, în special din Franța. Ulterior s-au adăugat elemente românești, baroce și rococo. Perla Constanței a fost construită la ordinul Regelui Carol I, pentru regina Elisabetha, numelei căreia îl poartă bulevardul care însoțește promenada. Din păcate în acest moment monumentul este în paragină și nu poate fi vizitat în interior.
Aștept și sper din suflet că fie salvată această clădire-simbol, pentru că este mare păcat să vezi un asemenea edificiu, cu geamurile sparte. Poate autoritățile locale, județene, naționale, oricine, să ajute cât mai repede.
În dreptul intrării în Cazino găsim clădirea Acvariului. Mai degrabă modest, nu merită în niciun caz taxa de 8lei/adult și 2 lei/elevi și studenți. Cred că este ok doar pentru cei mici, care se pot bucura să vadă câteva specii de pești. În maxim 10 minute poți vedea tot, câteva acvarii cu pești exotici, pe care îi vedem și la Animax pe gratis, unele specii din Dunăre, Marea Neagră și Delta Dunării, pe care îi vedem la Carrefour și Auchan. Sigur, sunt și câteva specii mai interesante, 2-3 căluți de mare, dar poți pleca mai degrabă dezamăgit după ce vezi un somn de peste 1 metru lungime într-un acvariu cu 20 cm mai mare… este bătaie de joc. Deci nu recomand, mai bine beți o cafea de banii aceștia sau mergeți la Muzeul de Istorie. Dacă sunteți cu un copil de maxim 7 ani, poate merită să intrați un sfert de oră.
Acvariul Constanța
La capătul falezei găsim Farul genovez, ridicat în 1860, se pare că în memoria negustorilor genovezi care frecventau zona în secolul al XIII-lea. Din păcate și acesta este închis publicului.
Farul Genovez
Alte obiective care ar putea merita o vizită, în măsura în care sunteți pasionați, sunt Muzeul de Artă, ce prezintă câteva opere de artă ale artiștilor români, precum Grigorescu, Tonitza, Aman, sau Muzeul Marinei Române.
În vreme bună merită o plimbare prin cel mai mare parc din oraș, Parcul Tăbăcăriei, care adăpostește delfinariul, un lac de agrement și o biserică de lemn din Maramureș.
Bineînțeles, pe vară atracția principală o reprezintă plajele sale, în primul rând prin stațiunea Mamaia, cea mai populară din țară. Atrage prin viața de noapte, plajele largi, cu nisip, aqua-park și telegondola care trece peste copaci și hoteluri și va poate arăta stațiunea de la înălțime.
Muzeul de Istorie și Arheologie
Dimineață mohorâtă pe faleză
Cazinoul
Acvariul Constanța
Maestru al camuflajului
..și câțiva piranha..
Cazinoul în ruină
Bustul lui Eminescu
Interior moschee
Priveliște de pe minaretul moscheei
Piatră funerară sec.III