
Am ales pentru minivacanța de Sf. Maria să petrecem 3 zile la bulgari, pe plajă. După ce anii precedenți am fost în Sunny Beach, Albena și Nisipurile de Aur, de această dată am mers în Sf. Constantin și Elena, o stațiune mică, situată între Nisipurile de Aur și orașul Varna.
Nu aveam de gând neapărat să ajung iar pe la vecini, însă am citit prin iunie un articol despre deschiderea unui hotel nou de 5* în Bulgaria, hotel ce dispune și de un centru spa excelent, cu 11 piscine în dotare. Și am considerat că este locul și momentul perfect pentru puțină relaxare.
Aquahouse Hotel & Spa a fost inaugurat pe 1 iunie 2022 și am bănuit că vor oferi servicii ireproșabile, cel puțin la început. Din București sunt cam 270km până aici, însă noi am plecat din Fetești, cu ieșire din țară pe la Negru-Vodă, iar distanța este de aproximativ 200km.

Frontiera de la Negru-Vodă
Trecerea frontierei pe la Negru-Vodă este de obicei mai puțin aglomerată decât cea din Vama Veche. De această dată însă am așteptat cam o oră până am reușit să trecem. Fix la frontieră se află 2 tonomate de la care se poate achiziționa vigneta de Bulgaria.
Aceasta se achită doar prin card. Pentru o săptămână costă 15leva. La câțiva km distanță veți găsi o altă „baracă” de la care puteți achiziționa vigneta și cu cash.
Drumul în România, până la vamă este foarte bun, însă prin Bulgaria situația se schimbă complet, cel puțin dacă ne raportăm la primii 5-7 km. Foarte multe gropi, iar de obicei coada de tiruri este kilometrică, drumul are câte o bandă pe sens, astfel încât faci slalom printre tiruri și mașinile care încearcă să le depășească.
Atenție, dacă folosiți Waze, este foarte posibil să vă ducă la parcarea din fața Aquahouse Thermal&Beach, situat chiar lângă hotel, însă entități diferite, cu parcări diferite. Nu este plăcut să scoți bagajele, căruciorul copilului și să afli apoi că nu ești în parcarea potrivită. Ieși cât mai repede să nu fie nevoie să plătești parcarea.

Aquahouse Hotel & Spa
La intrarea în parcarea hotelului o să primiți un tichet. Nu vă faceți griji, parcarea este gratuită. La check-out mergeți cu cartela la recepție și gata.. Aveți din acest moment 15 minute să părăsiți parcarea.
Hotelul este impunător încă de la prima vedere, iar recepția sa enormă confirmă acest lucru. Piesa de bază este superba fântână din lobby, cu motive marine, din metal.
Ajunși la hotel pe la ora 12, camera nu era încă gata, așa că ne-am primit brățările de all inclusive și am fost poftiți la prânz.

Mâncarea la all inclusive
Hotelul oferă varianta de cazare cu mic dejun, sau cu ultra all inclusive. Mâncarea este bună, însă nu pot spune că excelează la acest lucru.
La micul dejun cel mai mult mi-a plăcut selecția variată de brânzeturi. De asemenea existau numeroase tipuri de salate, ouă gătite în 3-4 feluri diferite, mezeluri nu prea bune. Clasicii crenvurști fierți și fasolea englezească, baconul, laptele cu cereale, pe care le găsești și la 3*.
Ce nu mi-a plăcut este faptul că la cele mai „râvnite” feluri de mâncare trebuia să aștepți minute bune, încât ori îți trecea foamea, ori te dădeau copiii pierdut. Mă refer de exemplu la omletă (care era însă foarte gustoasă), sau la clătite. Acestea se făceau pe loc și se dădeau imediat. Practic nu ajungeau în tăvi ci direct în farfuriile celor de la rând.



Așa se întâmpla de exemplu și la prânz, cu pizza. Dragii turiști, majoritatea conaționali, nu se mulțumeau cu o felie, ci luau întreaga pizza , iar următorii ori mai așteptau câteva minute, până era gata următoarea, ori se orientau spre altceva.
În general mâncarea era suficientă, destul de variată, însă nu putem compara cu ce oferă turcii de exemplu. Dacă veniți cu pretenții de all inclusive turcesc, veți pleca dezamăgiți.
Barurile și băuturile – Aquahouse Hotel
Din punct de vedere al băuturilor, sunt gratuite răcoritoarele, berea, vinul, toate acestea de la dozator. Și alte băuturi sunt gratuite, însă nu cele de top. De exemplu, la whisky singurele variante gratuite sunt JB și Red Label, în schimb Jack Daniels și Chivas erau contracost. La fel sunt toate băuturile îmbuteliate.
La barul din lobby se pot servi băuturi gratuit până la ora 23, după care sunt contracost. Acest lucru nu l-am înțeles. Lângă piscina de copii mai există un loc din care poți lua un suc la dozator, sau o înghețată. Mai este un bar la piscina de adulți exterioară, unde găsiți mici gustări, între mese (ex o salată, sau un sandvici), iar la câțiva metri distanță se află Grill Bar, de unde puteți comanda, de asemenea, mici gustări între mese. Sunt 4-5 variante diferite în fiecare zi (ex cheeseburger, cârnați, tortilla, etc).
În plus, hotelul are și un restaurant a la carte, cu specific japonez, cât și Green Restaurant, rezervat doar pentru adulți. Noi n-am avut ce căuta pe acolo!

Piscinele și Spa-ul
Dacă discutăm despre piscine, cele care m-au convins să vin aici, pot spune că Aquahouse hotel dispune de 11 piscina în total! Atât interioare, cât și exterioare, pentru toată lumea. Pentru copii avem o piscină exterioară, deschisă pe timpul sezonului, unde se află și un mic tobogan cu apă, iar de asemenea pentru copii, la interior avem o piscină încălzită.
Afară mai avem câteva piscine de adulți, între care una încălzită, cu apa având pe la 32-35 grade. Cea mai faină pare piscina rezervată camerelor swim up. Aceste camere, situate la parter, au ieșire pe o terasă, direct la această piscină.
Tot în interior mai avem 3 piscine pentru adulți, dintre care una semiolimpică. Se adaugă sauna uscată, sauna aromatică, steam bath, camera salină, hammam, piscina terapeutică. În plus au o gamă largă de masaje, însă acestea sunt contracost. Este necesară o programare pentru masaj.


Camerele și calitatea somnului
Toate camerele sunt spațioase, chiar și cele standard au o dimensiune generoasă, de aproximativ 40mp. Camerele duble au un pat mare, format însă din 2 twinuri conectate. Acest lucru m-a încurcat destul de mult, pentru că saltelele se tot depărtau una de cealaltă, iar Eva își tot prindea mâna prin crăpătura formată. Este adevărat, lângă pat exista pregătită o canapea extensibilă mai mult decât suficientă pentru un copil. Chiar și un adult poate să doarmă lejer în acea canapea.
Noi am solicitat și un pătuț pentru bebe, iar cererea ne-a fost onorată în foarte scurt timp. Pe lângă patul care se tot dezintegra, un alt lucru care nu mi-a plăcut a fost mirosul de canalizare care venea de la baie. Nu a fost deloc plăcut, iar situația aceasta nu a fost doar la noi, cât și la alte camere din Block 1, unde am avut noi camera. Altfel, baia bine echipată, spațioasă. Balconul spațios, cu vedere spre parcare, sau spre mare.



Plaja Aquahouse
Accesul la plajă nu este imediat, dar se poate ajunge după 3-4 minute de mers pe jos. Hotelul are plaja sa privată, dar oferă acces gratuit la alte 2 plaje vecine, ceva mai mari ca dimensiuni. Și la acestea aveți șezlong gratuit și acces la un „minibar”, cu răcoritoare și bere la dozator.
Hotelul Aquahouse este foarte bun, după cum spune și nota sa de pe booking, de peste 9. Însă mă așteptam la ceva mai mult în unele privințe. Dacă fac o comparație cu Hotel Viva Club, de anul trecut, care avea gustări mai multe și mai bune între mese, cât și pe plajă. Aici serviciul de pe plajă destul de slăbuț.













