Sus
  >  Home   >  Casa Filipescu – Cesianu: Muzeul Vârstelor

Povesteam într-un articol anterior, despre încercarea mea eșuată de a vizita Muzeul Vârstelor. Atunci ajunsesem prea târziu. Am revenit la câteva zile, însoțit de Sorina și de copii.

Am traversat curtea, spre casa de bilete, în Sala Lapidarium. Această sală adăpostește momentan fragmente din Mănăstirea Văcărești, precum picturi, icoane și diverse obiecte. Aceasta a fost una dintre cele mai importante mănăstiri ale Capitalei, pusă la pământ de buldozere în perioada comunistă. Mănăstirea Văcărești și terenurile sale se întindeau pe locul în care astăzi se află Sun Plaza Mall.

În curtea muzelului găsim diverse statui, printre copacii umbroși. Cercul victoriilor, sau Cercul comunismului sunt cele mai importante grupuri de statui din curte.

Colecția principală a muzeului esste găzduită de superba casă Filipescu-Ceasianu. Trebuie să recunosc faptul că obiectele prezentate nu sunt prea impresionante. Pare un amalgam de obiecte, care trebuiau expuse, dar nu se găsea un element comun. Așa că s-a ales această sintagmă de Muzeu al Vârstelor.

Sunt prezentate haine de epocă, din urmă cu 200-300 ani, cărți și hărți vechi, elemente de mobilier din diverse perioade, obiecte muzicale. Chiar și obiecte specifice unui spital, cu echipament ce ajută la nașterea unui copil. Nu lipsește colecția de arme albe și arme de foc.

Urcând la nivelul superior, vedem o sală amenajată pentru evenimentul numit „Românce de poveste”. Cele 5 prezentate sunt: Ecaterina Teodoroiu, Ana Maria Brânză, Sofia Nădejde, Hariclea Darclee, Smaranda Brăescu.

Cel mai important moment al vizitei a fost duelul dintre mine și Eva, pe covorul de scrimă. M-a învins și a primit medalia de aur. După ce și-a exersat puțin talentul la pian, dar și la desen, am coborât la demisol. Aici găsim o colecție de obiecte funerare, unele vechi de peste 2000 ani.

Despre Casa Filipescu-Cesianu

Situată pe Calea Victoriei, reprezintă o amenajare a unei case mai vechi, de la mijlocul anilor 1800. Este una dintre puținele reședințe aristocratice ale orașului, din perioada Belle Epoque. A fost reședința unor familii importante, precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu, iar de prin 1892 casă pentru Constantin Cesianu. Acesta din urmă este și cel care a comandat extinderea casei și amenajarea parcului.

Orar și tarife

Localizare: Casa Filipescu – Cesianu, Muzeul Vârstelor: Calea Victoriei, nr.151
Program: miercuri – duminica 10:00 – 18:00
Tarife: 10 lei/adult

postați un comentariu

4 × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.