Sus
  >  Home   >  Castelul Bran
castelul bran

Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România și cu siguranță cel mai cunoscut la nivel mondial. Marele noroc al castelului este faptul că a fost inclus, eronat, în mitul Contelui Dracula.

Totul a început în 1897, când irlandezul Brom Stoker a scris romanul de mare succes „Dracula”. Adevărul este că Vlad Țepeș, cel asociat cu cel mai renumit vampir din lume, nu a locuit niciodată în Castelul Bran, însă pentru mulți nici nu mai contează, fiind fascinați de poveste.

Fiind inițial o cetate de apărare, istoria Branului începe la începutul anilor 1200, când Cavalerii Teutoni se stabilesc aici, aduși de regele Endre al II-lea al Ungariei, pentru a apăra granița de sud-est a Transilvaniei. Construită cel mai probabil din lemn, cetatea primește numele de Bran, cuvânt ce în Imperiul Otoman înseamnă „poartă”.

Teutonii sunt alungați la scurt timp de aici, iar după aproape 1 secol și jumătate, în 1377, regele Ludovic I al Ungariei le acordă locuitorilor Brașovului dreptul de a ridica o cetate din piatră. Aceasta, pe lângă faptul că oferă o mai mare protecție are și rolul de vamă, reținând 3% din valoarea mărfurilor care ies și intră din Transilvania.

dsc04580

În 1407 Sigismund de Luxemburg îi oferă castelul domnitorului Mircea cel Bătrân, iar pentru o perioadă scurtă Branul a făcut parte din Țara Românească. Singura legătură a lui Vlad Țepeș cu cetatea a fost în 1459, când acesta a traversat Branul pentru a ataca sașii din Brașov care solicitau taxe vamale tot mai mari, dar îl susțineau și pe adversarul acestuia la tron.

După ce a omorât sute de persoane și a ars suburbiile orașului, cronicarii i-au zugrăvit un portret de tiran, care poate a condus către legenda care s-a întins până în zilele noastre.

Timp de aproape 400 de ani cetatea va avea mai multe funcții și suferă numeroase stricăciuni, dar și restaurări ample. Își primește cu adevărat numele de castel după anul 1920, când cetățenii Brașovului îl oferă Reginei Maria drept semn de recunoștință pentru contribuția avută la unirea principatelor. Acesta, alături de castelul de la Balcic devin reședințele preferate ale reginei, care îl amenajează pentru a deveni demn de familia regală.

img-20161113-wa0015

După moartea reginei, în 1938, castelul este lăsat moștenire fiicei preferate, Ileana, care se va ocupa în continure de amenajarea acestuia. În perioada comunistă este transformat în muzeu, iar din 2006 este restituit descendenților Prințesei Ileana, fiind folosit în continuare ca muzeu.

În prezent muzeul se întinde pe patru etaje, prezentând colecții de mobilier, costume, arme, și obiecte personale ale familiei regale, aduse aici în principal de familia Habsburgilor din colecția personală.

Deși are o istorie impresionantă, interiorul nu atrage în mod special. Totuși, fortificațiile sunt impresinante, fiind incluse lăcașuri de tragere și o ieșire secretă. Pe partea sudică a colinei pe care se află castelul găsim și un mic muzeu al satului.

img-20161113-wa0000

În multe topuri ale celor mai frumoase castele din Europa, România are onoarea de a avea mai mereu trei reprezentate, alături de castelele Peleș si Huniazilor fiind și Branul, poate și datorită asocierii sale cu Dracula. Pe lângă numeroșii vizitatori atrași de frumusețea castelului dar și a legendei, un număr impresionant de oaspeți, în special străini, sunt atrași aici în perioada Halloweenului, când se organizează petreceri tematice.

Ca un fapt interesant, în urmă cu câțiva ani, Castelul Bran a fost inclus în topul celor mai scumpe proprietăți din lume, fiind situat chiar pe locul al doilea, cu o valoare de peste 140 milioane de dolari, fiind devansat doar de o proprietate din Beverly Hills, unde a fost filmat ”The Godfather”.

img-20161113-wa0004

În general cozile pentru acces sunt destul de lungi, iar la intrarea în Domeniul Bran puteți găsi numeroși vânzători de produse artizanale dar și de produse tradiționale.

Programul de vizitare:

Programul de iarnă:                                                                                     Programul de vară:
Luni: 12 – 16                                                                                            Luni: 12 – 18
Marți – Duminică: 09 – 16                                                                        Marți – Duminică: 09 – 18
Ultima intrare: 16:00                                                                               Ultima intrare: 18:00

Tarife:
Adulți: 35 RON
Seniori(+65ani): 25 RON
Studenți: 20 RON
Elevi: 7 RON

      img-20161113-wa0006 img-20161113-wa0009 img-20161113-wa0011

postați un comentariu

6 + seven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.