Sus
  >  Home   >  Timișoara – Capitala Europeană Culturală în 2023

Vești bune la început de an. Nu, Austria nu s-a răzgândit și am fost primiți în Shengen. Dar Timișoara a primit titlul de Capitală Europeană Culturală pe durata anului 2023.

Sigur, nu s-a întâmplat peste noapte, ci nominalizarea a fost făcută în 2016. În mod normal, Timișoara trebuia să fie Capitală Culturală în 2021. Procesul însă a fost amânat 2 ani din cauza pandemiei de COVID.

Orașul de pe Bega împarte acest titlu cu alte 2 orașe europene: Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria) și astfel se alătură celor peste 60 de orașe care au mai fost capitale culturale europene, începând cu anul 1985.

Cu toate acestea, Timișoara este doar al doilea oraș românesc care se bucură de această onoare. Primul a fost Sibiu, care a împărțit titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007 cu Luxembourg.

timișoara
Catedrala din Timișoara

Capitală Europeană a Culturii este un titlu onorific, oferit de către Parlamentul European unui oraș, sau mai multora, pe parcursul unui an. Această tradiție a pornit în 1985, atunci când miniștrii de cultură din Grecia și Franța au desemnat un oraș simbol, în dorința de a-i apropia pe europeni în evidențierea bogăției și diversității culturilor europene, dar și pentru a scoate în evidență valorile istorice comune ale statelor. Atena avea să fie prima Capitală Culturală Europeană, chiar în acel an, 1985.

2500 de artiști, 12 festivaluri muzicale și 15 festivaluri tematice

Însă, partea cea mai bună este că acest titlu vine cu o serie de evenimente culturale, sportive și spectacole. Deschiderea oficială de preluare a titlului de Capitală Culturală a Europei va avea loc în week-end-ul 17-19 februarie. În aceste zile vor fi peste 50 de evenimente în oraș, precum expoziții, piese de teatru, premiere de film și concerte în aer liber.

„În 2010 s-a născut acest vis. 13 ani mai târziu devine realitate. A fost un roller-coaster pentru toată comunitatea. Astăzi putem să vă prezentăm o parte din program. Suntem cu aproape 200 de operatori culturali și asociații care implementează acest program pentru 2023. Am dat acest program comunității. Ne-am ținut de cuvânt, Timișoara nu a primit acest titlu cu vorbe goale. A făcut promisiuni, a avut un dosar de candidatură cu care a convins, cu proiecte și programe foarte concrete. Vom avea în medie peste 30 evenimente pe săptămână. După deschiderea din 17-19 februarie, în fiecare zi se vor întâmpla lucruri în oraș. Vor acoperi tot orașul. Se întâmplă peste tot în comunitate. Toate cartierele vor trăi acest an. Nu este doar pentru a arăta cultura și istoria timișoreană, ci a ne deschide către Europa. Vom avea parteneri din lumea întreagă”, a spus primarul Dominic Fritz.

În total, se estimează peste 2500 de artiști, 12 festivaluri muzicale și 15 festivaluri tematice. O medie de 30 evenimente pe săptămână.

postați un comentariu

two × 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.