
Care sunt cele mai frumoase castele din Scotia? Sunt ele bântuite? Cât de vechi sunt aceste castele?
După cum am mai spus turismul mă definește, tocmai din acest motiv am ales să lucrez în acest domeniu și este motivul acestui site sau blog sau cum dorește fiecare să îl numească. Iubesc să vizitez locuri noi, să explorez plaje, munți sau peșteri, dar cel mai mult îmi place să ajung în orașe celebre dar și sate mici, tradiționale. Așa numitul turism cultural, din care poți descoperi cum trăiesc alte civilizații dar poți învăța în principal despre trecutul lor. Și cel mai mult mă fascinează castelele.. chiar dacă nu pot spune că am vizitat foarte multe până în acest moment, îmi place să observ cum și unde trăiau familiile regale sau nobilii din vremuri trecute.
Din acest motiv m-am gândit să fac topul celor mai frumoase, mai fascinante și mai celebre castele din Europa, pe baza unor publicații de renume precum CNN sau Daily Mail.
Primul episod este legat de Scoția, un loc celebru pentru peisajele sale, lacurile întinse și castelele medievale. Având o suprafață de 78.000kmp, cam un sfert din cea a României, are un număr impresionant de peste 2000 castele care pot fi vizitate, majoritatea dintre ele fiind celebre și pentru faptul că ar fi bântuite. Un banc despre scoțieni spune că fiecare castel din Scoția are câte o fantomă pentru că este mult mai ieftină decât un sistem de alarmă, aluzie la zgârcenia acestora.
9. Urquhart Castle – este un castel situat la aproximativ 20km distanță de Inverness, pe malurile celebrului Loch Ness. Construit în sec. al XII-lea și funcțional până la sfârșitul anilor 1600, a fost unul dintre cele mai mari castele din Scoția. În acest moment se află în ruine, însă mai pot fi vizitate zidurile de apărare, unul dintre turnuri, iar priveliștea asupra lacului este senzațională.. și poate îl prindeți pe monstrul din Loch Ness într-o fotografie.
8. Dunnottar Castle – un alt castel aflat în ruine, așezat pe un petec de pământ ce se înalță la peste 50 metri de Marea Nordului. Este situat în nord-estul Scoției, la 3 km de Stonehaven, un mic oraș scoțian. Ridicat în sec. al XIV-lea, este cunoscut pentru faptul că a adăpostit bijuteriile familiei regale în momentul invaziei lui Oliver Cromwell. Se spune că este unul dintre castelele bântuite, fantoma în cauză fiind ”Doamna în verde”, care își caută fără încetare copiii.
7. Balmoral Castle – relativ nou, construit în 1856 pe locul unui castel mai vechi, din sec.al XV-lea, este folosit ca reședință privată a reginei. Regina Victoria s-a îndrăgostit de acest loc, situat pe malul râului Dee, vizitând destul de des castelul alături de familia regală. Până în 1987 o ilustrație a castelului Balmoral apărea pe spatele bancnotei de 100 lire emisă de Banca Regală a Scoției.
6. Inveraray Castle – ridicat la mijlocul anilor 1700 în locul unui castel mai vechi, din sec.al XV-lea. Este situat în vestul Scoției, pe malul lacului Fyne, cel mai mare din țară. Este deschis vizitatorilor și prezintă o colecție de arme de câteva mii de exponate.
5.Stirling Castle – este unul dintre cele mai mari și mai importante castele din Scoția. Este înconjurat din trei părți de stânci abrupte, având astfel o poziție strategică foarte bună. Construit inițial la începutul sec.al XII-lea, clădirea actuală a fost ridicată în mare parte între anii 1490-1600. O parte dintre regii și reginele Scoției au fost încoronați aici, printre care și Regina Mary a Scoției, în 1542. Se pare că și acest castel este bântuit, culmea, tot de o ”Doamnă în verde”, care îi teroriza pe prizonierii închiși în castel în vremurile de demult.
4. Culzean Castle – situat pe tărmul vestic al Scoției, a fost construit la finalul sec.al XVIII-lea. Momentan este deschis vizitatorilor, primind peste 200.000 turiști anual, însă este deschis și pentru anumite evenimente, petreceri private etc. Este considerat unul dintre cele mai bântuite castele, fiind numărate șapte fantome, printre care o slujitoare și un cimpoier. Fenomenele paranormale petrecute în Castelul Culzean au fost și subiectul emisiunii ”The most haunted”.
3. Glamis Castle – este unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția, fiind ridicat în satul cu același nume. Ridicat în sec.al XIV-lea, clădirea actuală este totuși ceva mai recentă, fiind construită în mare parte în secolul al XVII-lea. În acest loc a copilărit Regina Elizabetha, mama actualei regine a Marii Britanii și tot aici s-a născut Prințesa Margareta, sora reginei.
âWilliam Shakespeare folosește castelul ca reședință a Regelui Macbeth în celebra piesă de teatru Macbeth. Se pare că acest castel este intens vizitat și nu vorbim doar despre turiști, cât și despre fantome. Între acestea se numără femeia fără limbă, fantoma Doamnei Gladis, care a fost arsă pe rug, bănuită fiind de vrăjitorie, fantoma unui tânăr servitor, fiind văzut de multe ori în fața camerei reginei. O altă prezență care aduce teama în castel este fantoma lui Earl Beardie, despre care se spune că este închis pentru eternitate într-o cameră secretă.
2. Eilean Donan Castle – este situat pe o mică insulă, în vestul Scoției, unde se întâlnesc trei lacuri (Loch Duich, Loch Long și Loch Alsh). Istoria castelului începe la startul sec.al XIII-lea, în timpul Regelui Alexander al II-lea. În timpul renovărilor din secolul trecut a fost adăugat și un pod de piatră care facilitează accesul pe insulă.
1. Edinburgh Castle – situat pe un vulcan stins, în capitala Scoției, Edinburgh, este fără îndoială cel mai faimos și important castel din țară. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Scoția, cu peste 1,4 milioane de vizitatori anual și este una dintre cele mai asediate clădiri din lume, datorită importanței sale istorice. Între sec. al XII-lea, când a fost ridicat, până în sec.al XVII-lea, castelul a fost reședința familiei regale scoțiene și locul în care se făceau încoronările. Numit unul dintre cele mai bântuite orașe din Europa, era de așteptat ca și simbolul orașului să fie vizitat de fantome. Mai multe spirite se spune că bântuie prin vechile temnițe ale castelului..