Sus
  >  Home   >  Timișoara
timișoara

Cum să ajungi din București la Timișoara cu doar 9 lei?

Cam în urmă cu 2 săptămâni am citit o știre despre oferta celor de la RyanAir, care ofereau bilete de zbor începând de la 2 eur/sens. Biletele trebuiau plătite în acea zi, iar zborurile erau doar pentru luna noiembrie. Am intrat pe site-ul RyanAir, mai mult de curiozitate, fără a avea o dorință clară de a profita de ocazie.

Dintre toate destinațiile, deși unele erau din afara țării și nu le-am vizitat până acum, mi-a atras atenția un zbor către Timișoara. Am mai fost o singură dată în Timișoara, în anul II de facultate, însă nu am stat mai mult de 2-3 ore, timp insuficient pentru a-mi forma o părere. Din păcate pentru zborurile din weekend nu exista această promoție, iar să îmi iau liber 2 zile în timpul săptămânii nu prea îmi convenea, așa că am ales să plec dimineața și să mă întorc cu zborul de seara. Un mare avantaj este faptul că aeroportul este relativ aproape de centrul orașului, deci nu am pierdut prea mult timp cu transferul. Mai precis au rămas cam 6-7 ore pentru a vizita Timișoara, care s-au dovedit a fi suficient.

A fost pentru prima dată când am folosit o cursă internă și tot pentru prima dată când am zburat cu o altă companie decât Blue Air. Avionul decola din București la 08:45, deci ne-am trezit cu noaptea-n cap și am luat taxiul către aeroport (era clar din start că taxiul o să fie mai scump cu mult decât zborul). Neavând bagaje, cu check-in-ul făcut online (dacă la RyanAIr nu aveți check-in făcut online taxa este 45 euro, deci băgați bine de seamă) am trecut de control și am ajuns în fața porții de îmbarcare, unde am așteptat..și așteptat. Pentru cursele interne se pare că formalitățile sunt mult mai simple și am terminat totul relativ repede, astfel a rămas un timp mare de așteptare. Dar mereu am zis că este mai bine să aștepți decât să fi pe fugă, iar la ora programată ne-am luat zborul.

15102212_669812456510730_161761905_o

La bord serviciile mi s-au părut mai slabe decât cele oferite de Blue Air. Nu că BlueAir ar reprezenta un exemplu de comfort, însă tarifele pentru mâncare/băutură mi s-au părut mult mai mari la RyanAir. Și asta am dedus din ce prezenta stewardesa la microfon, pentru că nu toată lumea primea un pliant/menu. În plus nu era posibilă plata în RON, doar cu euro, lire, ceea ce nu mi se pare normal pentru o cursă internă. Cel mai mult m-a surprins când stewardesele au început să vândă bilete gen ”loz în plic”, premii find 1 mil. euro, mașină etc.  Ziceau că banii strânși se duc către cauze umanitare, însă tot cred că este aiurea să vinzi lozuri în avion. Mai lipseau păcănelele sau un joc de alba-neagra.

Cum să ajungi din aeroport în centrul orașului Timișoara?

În cele din urmă, pe la ora 10:00 am ajuns pe aeroportul din Timișoara, unul foarte-foarte mic, pentru că  în 2 minute eram de pe pista de aterizare deja ieșit afară din aeroport căutând autobuzul. Există 2 curse expres care fac legătura de la aeroport către oraș, E4 și E4barat, care duc până la Bastion respectiv la gară. Am cumpărat din aeroport câte 2 bilete pentru fiecare, să avem tur-retur (un bilet costă 2,5RON) și am ieșit să căutăm stația. Mi-a căzut fața când am văzut că ambele autobuze soseau abia peste o oră, deci am cumpărat biletele degeaba.

Nu aveam de gând ca din 5-6 ore pe care le aveam de vizitat să pierd o oră în fața aeroportului, așteptând autobuzul. Am rămas la mâna taximetriștilor, care par a avea toți aceleași obiceiuri, indiferent că ești în București sau Timișoara, in Muntenia sau Banat. Nimeni nu vrea să meargă după aparat, doar negocieri. Dacă primul mi-a spus că sub 45lei nu mă duce nimeni până în centru, am găsit totuși un alt taxi care ne-a dus cu 30 lei, ceea ce pentru 4 persoane a fost ok. Drumul a durat aproximativ 30 minute, distanța fiind cam de 12km.

dsc00414

Ce să vizitezi prin Timișoara în cateva ore?

Pe la ora 11:00 eram în dreptul Catedralei Mitropolitane, care este din punctul meu de vedere simbolul orașului. Am străbătut Piața Victoriei până în dreptul Operei, unde ma intrat la o cafenea pentru a ne trezi cu un espresso și pentru a ne face un oarecare traseu. Timișoara, orașul supranumit ”Mica Vienă”,  nu pot spune că are obiective turistice numeroase, celebre, sau un loc pe care să arzi de nerăbdare să îl vizitezi, însă per ansamblu este un oraș foarte drăguț care merită luat la pas.

Cele mai frumoase puncte ale orașului sunt cele 3 piețe centrale și anume Piața Unirii, Piața Libertății și Piața Victoriei, mai sus menționată. După cafea am revenit la Catedrală, pentru o scurtă vizită. Construită din cărămidă, îmbinând stilurile neobizantin și neoromânesc, a fost terminată în anul 1946, iar din 1956 adăpostește moaștele celui numit ”apărătorul Banatului”, Sf. Ioan de Partoș. Deși nu are o istorie îndelungată este unul dintre simbolurile orașului, fapt datorat superbei sale arhitecturi. Are 11 turnuri, dintre care cel mai înalt ajunge până la 84 metri înălțime. Am încercat să ajungem mai sus în interiorul bisericii, poate găseam o priveliște asupra orașului, însă nu a fost posibil. Există totuși un mic muzeu la subsol.

dsc00436

Catedrala Mitropolitană

În spatele clădirii se întinde Parcul Catedralei, care nu este cu nimic interesant, iar vizavi este Parcul Central. Aceste două parcuri fac parte dintr-o salbă de parcuri situate pe malul canalului Bega. Nu pot spune că am fost impresionat de ceva anume în scurta plimbare prin parc, de menționat fiind busturile unor personalități locale și naționale și Monumentul Eroilor, dar și cromatica de toamnă oferită de frunzele căzute.

dsc00454

Parcul Central

Reveniți în Piața Victoriei, am admirat frumoasa piață-bulevard, care este pietonală și care este flancată în sud de catedrală și în nord de Palatul Culturii, care adăpostește Teatrul Național, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat, cât și Opera, piața mai fiind cunoscută și drept Piața Operei. Piața este împărțită pe din două de o grădină centrală, cu fântâni arteziene, o fântână foarte frumos decorată și o statuie cu Lupoaica, primită în dar de la Roma.  Peisajul este completat de edificii precum palatul Lloyd, palatul Dauerbach, sau palatul Szecheny.

dsc00429

Piața Victoriei

Continuând plimbarea prin Timișoara pe Str. Mărășești, prin stânga Operei, am mers către Sinagogă, însă până acolo, pe partea dreaptă vedem o străduță pe care circula doar tramvaiele și care duce la Piața Libertății, sau piața roșie, numită așa datorită pavajului roșiatic. Piața a fost amenajată în 1734 după planurile italianului Pietro del Bronzo, fiind încadrată de clădirea fostei primării și Cercul Militar. În centrul pieței se înalță una dintre cele mai frumoase sculpturi din oraș, Monumentul Sfântului Ioan Nepomuk. Revenind pe Strada Mărășești, ajungem la Sinagoga din Cetate, creată în 1865 în stil neomaur, cu ferestre în arcuri polilobate și decorată cu plăci de ceramică. Momentan nu este funțională, fiind de mai mult timp în proces de renovare.

dsc00475

Piața Libertății

Mai mergem puțin și ajungem la Piața Unirii, în opinia mea cea mai frumoasă din Timișoara. Asemeni unui stadion, atât ca formă dar și ca dimensiuni, are în centru monumentul Sfintei Treimi, specific orașelor baroce. Executată la Viena și adusă până la Timișoara pe cale fluvială, este amplasată pe locul actual din 1740. Piața este flancată de edificii superb restaurate, precum Vicariatul Ortodox Sârb, care datează din 1747 și prezintă decorațiuni în stil tradițional sârb. Imediat lângă acesta se află Catedrala Episcopală Ortodoxă Sârbă , înființată la un an după vicariat.

Vizavi găsim Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe, unul dintre cele mai frumoase construcții religioase în stil baroc din România. Acesta a fost construit între anii 1736-1744, iar interiorul este bogat în marmură policromă. O altă clădire importantă din Piața Unirii este palatul baroc ce găzduiește Muzeul de Artă. Ridicat în 1754, palatul a servit mult timp drept reședință a guvernatorilor. A fost închis timp de trei decenii, însă recent a fost restaurat și găzduiște cele 4 secțiuni ale Muzeului de Artă.

dsc00492

Piața Unirii

După toată această plimbare, pe o temperatură de 3-4 grade, ni s-a cam făcut foame și sete. Și unde poți să îți potolești mai bine setea dacă nu la Fabrica de Bere :). De la Piața Libertății am mers cu tramvaiul 4 până am ajuns la prima fabrică de bere înființată la noi în țară: Timișoreana. Înființată în anul 1718 la inițiativa prințului Eugeniu de Savoia, din păcate nu poate fi vizitată. Nu știu care este motivul, înțeleg că ar exista un muzeu unde se permitea vizitarea, însă nu am putut face nimic. Am găsit totuși un restaurant foarte drăguț în apropiere, numit Leonardo da Vinci. Amenajat interesant, cu un meniu destul de ok ca preț, mâncarea nu extraordinară dar nici rea, însă cu un vin fiert foarte bun!

dsc00510

Fabrica de bere

Ne-am încărcat bateriile, în special datorită vinului și ne-am întors cu tramvaiul 4 către Piața Libertății, însă am coborât mai devreme pentru a vedea Bastionul Maria Theresia. Fiind cel mai important zid păstrat din vechea cetate a Timișoarei, având scopul de apărare a orașului, în prezent are rolul de pasaj de trecere pentru autoturisme cât și pentru pietoni.  De asemenea găzduiește câteva spații comerciale, restaurante, o librărie etc.

20161116_154711

Bastionul Maria Theresia

Ultimul pe listă am lăsat Castelul Huniade, cea mai veche clădire din oraș, care astăzi găzduiește Muzeul Banatului. Construit în anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, nu trebuie confundat cu mult mai celebrul Castel al Huniazilor din Hunedoara. Ajunși însă aici, în apropierea Pieței Libertății, am constatat că se lucra de zor la reabilitarea clădirii, deci a trebuit să tăiem de pe listă o vizită importantă. Mai rămânea de făcut o plimbare prin Parcul Rozelor, cel care este principalul motiv pentru care Timișoara a primit renumele de orașul trandafirilor. Fiind însă atât de frig am renunțat la idee și am mers să bem o ciocolată caldă sau un ceai.

La ora 17:30 am găsit un taxi în apropierea Catedralei și am pornit către aeroport, de această dată cu aparatul pornit. Culmea este că drumul a costat fix 30 lei, deci exact la fel cum am negociat de dimineață. Ajunși aici cu o oră și jumătate înainte de zbor am observat mai bine aeroportul, care este foarte dezamăgitor din punct de vedere al infrastructurii, cel puțin în secțiunea de plecări interne. Doar o bandă pentru verificarea persoanelor, cu o coadă foarte mare, chiar dacă erau decât 3 zboruri ce urmau să plece.

Sala de așteptare cu o singură toaletă, întotdeauna aglomerată, iar salonul pentru fumători avea maxim 10 mp, fără o sursă de aerisire, cu 3 scaune și o scrumieră, în condițiile în care eram înghesuiți 7-8persoane. Să nu mai spun că la parter, unde erau plecările către București era un tonomat unde sucul costa 3,5RON. La etajul 1 de unde se fac plecările către Madrid și Valencia, același suc este 5RON.

Zborul de această dată a avut și o întârziere, destul de mare, aproape o oră, în care am fost ținuți în picioare într-o încăpere mică și care mirosea puternic a vopsea proaspătă. Ajunși la București, chiar dacă nu mi se pare extraordinar, am privit cu alți ochi aeroportul Otopeni. Toalete numeroase, cu mai multe compartimente fiecare, nu doar unul, dar și curate! Am văzut că există și aparatele prin care poți comanda un taxi, o chestie excelentă care împiedică ”pirateria taximetriștilor” de care ne era frică în aeroport.

20161116_212212

Per total a fost o zi reușită, chiar dacă am înghețat toată ziua plimbându-ne prin viitoarea capitală culturală din 2021. Orașul chiar merită o vizită, însă nu regret că nu am luat și o noapte de cazare, pentru că două zile nu cred că aveam ce să fac prin oraș. Partea bună este că am făcut o treabă foarte bună cu biletul de avion, partea proastă este că am dat de ori mai mult pe taxiuri. Sigur, existau și variante mai ieftine atât în București cât și în Timișoara, însă pentru un plus de comfort și pentru a evita pierderea de timp inutil în aeroport a meritat până la urmă.

dsc00419

Palatul Culturii

dsc00442 dsc00460

Parcul Central

dsc00484

Sinagoga din Cetate

dsc00499

Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe

dsc00502

Muzeul de Artă

dsc00501

Monumentul Sf.Treimi

dsc00503Vicariatul Ortodox Sârb

dsc00449

postați un comentariu

16 − 11 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.