Castelul Corvinilor – Hunedoara
După ce spuneam despre Peleș că apare mai mereu în topurile celor mai frumoase castele din lume, același lucru îl putem spune și despre alte două edificii din România, și anume Castelul Corvinilor și Castelul Bran. Să ne axăm momentan pe primul menționat, Castelul Corvinilor sau Huniazilor, așa cum mai este cunoscut.
Bustul lui Iancu de Hunedoara
Fortăreața domină centrul orașului Hunedoara, prin turnurile sale roșii, impunătoare și prin zidurile abrupte. Este din punctul meu de vedere prototipul unei cetăți medievale, al unui castel din secolulele XIV-XV.
Fix pe acest model vedeam castelele în filme, documentare sau în desene când eram mic.. Turnuri roșii, înalte, pereți groși, un șanț de apărare în jurul cetății și bineînteles un pod strașnic la intrare. Pentru mine, din punct de vedere arhitectural, sau ca impact vizual dacă doriți, Castelul Corvinilor este cel mai frumos din România, peste Peleș și Bran.
Castelul a fost construit la jumătatea secolului al XV-lea de principele Ioan de Hunedoara (mult mai cunoscut drept Iancu). Cu origini mixte, românești și maghiare, atât el cât și fiul acestuia, Matei Corvin au intrat în istoria ambelor popoare.
Matei Corvin este considerat chiar unul dintre cei mai mari regi pe care i-a avut Ungaria. Iancu de Hunedoara fost ban în Oltenia, apoi principe în Transilvania, ajuns în cele din urmă Rege al Ungariei, a rămas în istoria Europei după ce l-a înfrânt în 1456, la Belgrad pe Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.
Până în acel moment a fost cea mai importantă victorie a creștinilor împotriva otomanilor, și de atunci până în ziua de azi, la amiază bat clopotele Vaticanului în onoarea acestei victorii.
Dacă Iancu de Hunedoara a transformat cetatea primită de tatăl său de la Sigismund de Luxembourg într-un castel în stil gotic, fiul său Matei Corvin este cel care l-a transformat într-o reședință somptuoasă, căpătând influențele Renașterii. Castelul are 42 de încăperi, iar suprafața construită depășește 7000 metri pătrați.
După cum spuneam, accesul se face pe podul lemn, susținut de 4 piloni giganți de piatră. Principalele încăperi sunt Turnul Alb de Poată, Camera de Aur, Camera Domnițelor, Capela, Camera Cavalerilor (o sală imensă, gotică, cu expoziție de arme și armuri) și Camera Dietei. De văzut sunt și temnițele castelului, care au avut ca ”oaspeți” nume importante, precum Gheorghe Doja sau Vlad Țepeș.
Groapa animalelor, unde condamnații erau aruncați și apoi sfâșiați de animale sălbatice precum lupii sau urșii este o altă atracție, precum și Fântâna din curte, săpată în piatră de trei prizonieri turci.
Fântâna chiar are o legendă conform căreia celor trei prizonieri turci li s-a promis libertatea în momentul în care vor da de apă în fântâna săpată. După mai bine de 15 ani de muncă și peste 30 metri săpați prin stâncă cei trei au găsit apă, însă nu au fost eliberați… unul dintre ei ar fi inscripționat ”Apă ai, inimă nu”.
Programul de vizitare este:
Luni: 10:30 – 20:30
Marți – Duminică: 09:00 – 20:30Adulti
– 20 Lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie),
– 25 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie),
– 30 Lei (mai, iunie, iulie, august)
Elevi* – 5 Lei (pe baza de carnetului vizat pe anul in curs)
Student* – 5 Lei (pe baza legitimatiei de trasport vizat pe anul in curs)
Pensionari – 10 Lei (pe baza de cupon de pensie)
Taxa Foto – 5 Lei
Taxa Video – 15 Lei
Taxa Ghidaj – 30 Lei limba romana, 50 lei limba straina