Sus
  >  Home   >  Castelul Peleș

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante și vizitate obiective turistice din România, fiind prezent deseori în topurile celor mai frumoase castele din Europa și chiar din lume.

Situat în ”Perla Carpaților„ castelul este un martor al trecutului regal pe care îl are Sinaia, cea mai iubită stațiune montană de pe Valea Prahovei.

Destinul micului oraș s-a schimbat complet din momentul urcării pe tron a Regelui Carol I, cel care s-a îndrăgostit de aceste locuri și hotărăște să ridice aici reședința de vară a familiei regale. 

În acest fel satul Podul Neagului primește numele Sinaia, provenit de la mănăstirea din apropiere și devine o stațiune de lux. Cu înalta societate mutată aici, au început să apară vile impozante, hoteluri și cazinoul.

Pe lângă frumusețea locului, era și o poziție strategică, aproape de granița cu Imperiul Austro-Ungar, de la Predeal. După unirea principatelor însă castelul a ajuns să fie amplasat în inima Regatului.

castelul peleș

Castelul Peleș

Piatra de temelie a castelului a fost pusă în 1875, iar inaugurarea a avut loc opt ani mai târziu, însă lucrări de extindere și renovare au avut loc până în anul morții lui Carol I, în 1914.

Avea să devină cel mai modern castel din Europa, fiind primul electrificat complet de pe continent și acest lucru datorat unei uzine electrice proprii. De asemenea era dotat încă de atunci cu încălzire centrală, lift și aspirator.

castelul peleș

Castelul Peleș

Construit după planurile arhitectului german Wilhelm von Doderer, castelul situat într-un peisaj dominat de munți și păduri pare desprins dintr-un basm.

Arhitectura este în stil neorenascentist german, pentru a aduce aminte de originile nemțești ale familiei regale, iar turnurile sale înalte sunt vizibile de la mare distanță (turnul central ajunge la peste 60m înălțime).

Din cele peste 160 camere, doar o parte din ele se pot vizita, la parter și etajul I, prin tururi organizate în 5 limbi. Aceste camere adăpostesc o multitudine de colecții valoroase de sculpturi, arme medievale, picturi, cărți unicate, covoare, vitralii etc.

castelul peleș

Din sala de onoare, în care uimesc lucrările în lemn, se ajunge pe rând în toate încăperile deschise publicului, ce poartă nume sugestive, precum Sala Armelor, Sala Maură sau cea Florentină.

Pe lângă acestea mai sunt Sala de muzică, Sala de teatru, Sala de concerte, toate dintre acestea fiind minuțios aranjate și cu exponate inestimabile, unele dintre ele chiar unicate.

Mai sunt deschise vizitatorilor și Apartamentul Imperial, Dormitorul, Sufrageria sau Cabinetul de lucru. Frescele și vitraliile sunt inspirate din povești germane și românești.

castelul peleș

Pe domeniul castelului se mai găsesc alte două palate, Pelișor și Foișor. Primul dintre acestea, mai mare și mai cunoscut este de asemenea deschis publicului, în timp ce Foișorul este închis vizitatorilor, fiind utilizat pentru găzduirea demnitarilor.

Pelișorul se află la câțiva metri distanță de fratele mai mare, și a fost construit pentru fiul lui Carol I, regele Ferdinand I. Ridicat în stil elvețian, cu o frumoasă fațadă din piatră și lemn, a fost preluat de Regina Maria, care s-a ocupat personal de amenajarea sa interioară.

Se observă clar în interiorul castelului atracția reginei față de pictură și de artă în general, de stilul art nouveau în special.  

castelul peleș

Foișorul în schimb a fost construit inițial drept cabană de vânătoare, la o altitudine ceva mai mare față de celelalte două castele, iar în perioada comunistă a fost extins de Nicolar Ceaușescu.

Acesta dorea să construiască aici propriul palat, pentru a le privi de sus pe cele 2 simboluri regale.

Castelul Peleș are o importanță istorică pentr țara noastră, aici s-a născut Regele Carol al II-lea, în timp ce la Foișor avea să se nască și Regele Mihai I. În 1948 domeniul este confiscat de către comuniști, iar în 1953 Peleșul devine muzeu. După Revoluție și Peleșul cât și Pelișorul au fost redeschise publicului drept muzee, iar în 2007 au fost retrocedate familiei regale.

Fiind al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din România, imediat după Castelul Bran, Peleșul primește anual peste 300.000 de vizitatori.

Castelul Peleș

Programul de vizitare este următorul:

PROGRAM DE IARNÃ:

Perioada
14 septembrie 2015 -15 mai 2016
Miercuri: 11:00 – 16:15 (ultimul tur)
Joi – Duminicã: 09:15 – 16:15 (ultimul tur)
Luni, Marti: Închis

PROGRAM DE VARÃ:

Perioada
16 mai 2016 – 18 septembrie 2016
Marti: 09:15 – 16:15 (ultimul tur)
Miercuri: 11:00 – 16:15 (ultimul tur)
Joi – Duminicã: 09:15 – 16:15 (ultimul tur)
Luni: Închis

TARIFELE SUNT ÎN FUNCȚIE DE CÂT VREI SĂ VIZITEZI, EXISTÂND ASTFEL 2 TURURI:

Turul de bază, la parter: 20 RON – adult și 5 RON -elevi și studenți
Turul opțional, parter+etaj 1: 50 RON – adult și 12,5 RON – elevi și studenți
Taxa foto este 32 RON, iar cea video este 53 RON.

castelul peleș
castelul peleș
castelul peleș
castelul peleș
castelul peleș
castelul peleș
castelul peleș
castelul peleș
castelul peleș

postați un comentariu

2 × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.