Sus
  >  Evenimente   >  Halloween la Bran…succes răsunător sau eșec lamentabil?

Vreau să menționez încă din start faptul că nu sunt mare fan Halloween, dar nici nu sunt împotrivă. Sunt de acord cu orice oportunitate care aduce veselie, distracție și prilej de sărbătoare, chiar dacă vorbim despre un eveniment importat în România. Iar de faptul că Branul este una dintre destinațiile europene preferate pentru a petrecere noaptea de Halloween, nu poate decât să ne bucure.

Știam de anul trecut că la Bran se organizează tur special și petrecere cu ocazia Halloween-ului, însă nu am reușit să ajung. Anul acesta însă am cumpărat biletele de acces online cu o săptămână înainte și am rezervat camera la o pensiune din stațiune. Erau 2 tipuri de bilete pentru acest eveniment: la 70 lei pentru turul special cu surprize și 180 lei pentru petrecere în cort, ce includea și turul – eu am optat pentru prima variantă.

Cam așa arată reclama.. tur de groază cu surprize, ha?

Am așteptat weekend-ul cu nerăbdare, pentru că trecuse ceva timp de când nu mai făcusem o evadare pe la munte, dar mai ales eram curios cum se va desfășura acest tur cu surprize prin „Castelul lui Dracula” într-o noapte de groază.. Și vorbind despre cel mai vizitat obiectiv turistic din România, așteptările erau pe măsură..

Oportunitate fantastică, eșec tipic românesc?

 

Să începem deci povestea propriu zisă..și s-o facem de la început, să nu sărim detaliile, chiar dacă nu-și au rostul în povestire, dar să fie totu` ca la carte… N-am putut să plec din zori către Bran, să mai vizitez împrejurimile, chiar dacă aș fi dat o tură pe la Fundata și Cheile Grădiștei, pentru că a trebuit să aștept să schimb anvelopele..că na.. Winter is coming => anvelope potrivite => fără griji și fără amenzi…am nimerit și primul weekend din an cu ninsori anunțate în toate zonele montane.

Bun, pe la 1 – 1 jumate am reușit să plec din București, tot drumul a fost înnorat și din loc în loc mai ploua..aproape de ora 5 văd în zare primele raze de lumină, fix deasupra Branului..perfect, zic, semn bun probabil. Dar dacă atmosferic situația s-a luminat, din punct de vedere al traficului treaba s-a făcut neagră abanos!!sau roșu închis, dacă ne uitam pe Waze! Ultimii 3 km până la cazare am reușit să îi parcurg în 30 minute!!!

Cei de la drumuri, niște genii, fără urmă de îndoială, au considerat că e perfect să lucreze la carosabil fix în cea mai aglomerată perioadă a anului pentru Castelul Bran, ziua în care vin cei mai mulți turiști! Pentru că trebuie să recunoaștem, nimeni nu cunoaște castelul pentru adevărul istoric, pentru Regina Maria, sau pentru rolul său de vamă avut acum sute de ani.. îl știm pentru legendele cu Dracula.. și cum legenda vinde mai mult decât istoria.. Branul a devenit cel mai iubit castel din lume în ziua de Halloween.

Castelul Bran

În fine, situația nu era prea complicată, pentru că în cele din urmă am ajuns la pensiune, iar tururile începeau abia pe la ora 19:00, deci cam într-o oră și jumătate. Coborâm la cazare, situată la 500-600m de șosea, pe un drum de țară, însă nu a contat prea mult, pentru că se circula mai repede decât pe național. La Pensiunea Acasă, gazdele foarte primitoare și înțelegătoare. Spun asta pentru că discutasem la telefon să ne primească cu un bichon, iar la fața locului ne-am prezentat cu doi, pentru că l-am luat și pe frate-su, Aky, care dorea și el să vadă muntele.. Să o scurtez puțin, camera foarte ok, curată și călduroasă, am lăsat cățelușii la odihnă și am pornit către castel să facem cunoștință cu Dracula.

Na, eu am mai fost de câteva ori la el acasă, dar pesemne dormea, că nu l-am văzut până acum..dar dacă nici în noaptea rezervată lui nu îl văd, atunci când? Ies de pe drumu de țară și mă înscriu la aceeași coadă.. până la castel, Waze îmi arată încă 3 km și 25 minute.. Ajungem în cele din urmă în apropiere, lăsăm mașina în parcarea privată și o luăm la pas către destinație..

Stațiunea era într-o oarecare stare de petrecere, majoritatea restaurantelor și pub-urilor erau ornate cu dovleci sau alte elemente specifice, iar altele aveau și câte un vampir la intrare să te întâmpine. La castel, porțile de acces închise, întuneric (noroc cu luminile de la magazinele de suveniruri) și multă lume. Noi cu biletele deja cumpărate online habar n-aveam ce urmează. Așteptăm la coadă, intrăm prin altă parte? Hai să mai așteptăm, că mai sunt vreo 15 minute până la ora 19:00, oamenii sunt pe ceas elvețian.

Dracula nu era acasă, stătea în fața restaurantului

Pe la fără 10 un nene lipește deasupra unei magazioare 2 coli A4 pe care scria „Online Tickets Validation”, care vasăzică aici tre să stăm noi. Și stăm, iar stăm, trece de ora 19:00, între timp porțile se deschid și încep să se vândă biletele de acces și la case… atunci noi de ce naiba am mai luat online? Din magazioară 3 doamne se uitau uimite la noi, care fluturam ticketele să le valideze.

Cu ceva întârziere (cele 15 minute academice) se deschide un gemuleț la magazioară și oamenii buluc. Nu exagerez cu nimic când vă spun că toate cele 3 doamne validau împreună, pe rând câte un bilet. Una singură avea telefon cu aplicația de validare (care ba mergea, ba nu mergea), apoi îl dădea mai departe alteia care îl ștampila, care apoi îl dădea ultimei doamne ce strângea toate biletele în mână, în cazul în care vreunu se prezenta cu mai multe tickete, iar mai apoi le înmâna fericitului turist.

Cu foile ștampilate ne facem loc printre cei care stăteau la coadă să cumpere de la casa de bilete și după 10 pași dăm de niște domni care ne cer să le prezentăm documentele de acces.. le arătăm și lor, după care intrăm în atmosfera de Halloween.. Castelul arată super noaptea, trebuie să recunosc.. este pentru prima dată când îl văd pe întuneric și parcă te furnică nițel pe șira spinării.. Felul în care se înalță, născut parcă din stâncă, este senzațional! Pe marginea drumului care urcă spre cetate, între copaci, se arată câteva fantome. Nu, nu au angajat pe cineva să te sperie.. au pus niște cearșafuri cu ochi desenați pe un lemn, gen sperietoare de ciori.. Dar sunt aproape sigur că am văzut sperietori de ciori mai creepy decât astea.

Boohoohoo… nu era nimeni, doar un băț acoperit

Oricum, ideea a fost ok, am apreciat-o drept un preludiu pentru groaza ce avea să urmeze. Ajung la ușa castelului, o altă mică coadă la care se auzeau numai limbi străine, de la engleză, la germană și portugheză. Sorina deja înainte mai greoi, înfricoșată de experiența ce o așteaptă înăuntru. Intrăm în cele din urmă și un tip ne abordează „ticket please”… deci este clar care a fost targetul lor pe seara respectivă…era deja al doilea angajat care mi se adresase în limba engleză într-un sfert de oră.

Vrei o noapte de groază? Na d-aici!

 

Prima cameră în care am ajuns, decorată cu niște dovleci și ceva jucării, ce de doreau a fi de groază, probabil cumpărate de prin Jumbo. În fiecare cameră câte un membru din staff, care îți arăta direcția de mers, iar alții te serveau cu o băutură alcoolică (vodka neagră).. bine nu pe oricine, doar pe cei care aveau brățara și care participau la party-ul din cort. Tu, care ai dat doar 70 lei, continuă-ți turul cu surprize..

Un șobolan și un păianjen, puse pe un dovleac.. ce să fie mai horror?

Pot să vă spun că marea surpriză a fost faptul că Branul era la fel cum îl știam dintotdeauna, iar toate așteptările mele au fost duse pe apa sâmbetei. În afară de câțiva dovleci, un sunet ambiental interesant și un tip îmbrăcat în Vlad Țepeș, care te putea speria doar cu mustața stufoasă, altceva special nu era.

Așa că de ce Dracu(la) am dat eu 70 lei/persoană în loc de 35, cât costă un bilet în mod normal? Nici măcar să vizitezi castelul nu puteai, pentru că era mult prea aglomerat. Deci totul a fost o mare bătaie de joc, în ideea că oricum marea majoritate a vizitatorilor sunt străini, care se vor bucura de simplul fapt că vizitează Castelul lui Dracula, cu sau fără decorațiuni, cu sau fără surprize…iar dupa 3-4 pahare de vodkă neagră, mai contează ce vizitezi?

Singurele lucruri care aduceau puțin a groază au fost instrumentele de tortură expuse pe final, despre care nu mai știu dacă erau deja în castel, sau dacă au fost aduse aici special pentru Halloween. Însă 6-7 fiare atârnate pe pereți, cu niște explicații lângă, nu îndulcesc deloc situația!!

Nu vrem, sau chiar nu suntem în stare să facem ceva de calitate?

 

Nu am idee cine administrează castelul, dar este o adevărată bătaie de joc ce s-a întâmplat, față de un turist de bună credință, cum am fost și eu, care dorea să primească ce i s-a promis.. un tur diferit față de cele clasice… 3 decorațiuni ieftine au fost surprizele promise? Sincer, erau mai frumos decorate restaurantele de pe stradă, iar pe acelea le puteam vedea gratuit!! Nu sunt necesare milioane de euro pentru a te promova, pentru că promovarea ai primit-o moca, datorită unei legende!! Doar profită de ea, atrage turiștii cu ceva de calitate, nu îi îndepărta! Cum aș putea să mai particip eu vreodată la un eveniment promovat aici?

Turiste străine, bucurându-se de vizită după Vodka neagră

Ok, mulți vor spune că vorbim despre un castel aflat în patrimoniu și nu poți umbla prea mult la amenajarea camerelor, la conținutul lor și sunt total de acord. Nu puteam să băgăm patul Reginei Maria în pod și să umplem camera cu vampiri. Dar îmbracă una dintre cele 3 tanti de la bilete în vrăjitoare și pune-o lângă pat să bolboroseasă niște incantații.. bagă un sicriu într-o cameră mai liberă și pune un nene deghizat în vampir să scoată capul când treci pe lângă.. pune pe unu îmbrăcat în schelet să umble pe scări și să tragă de niște zale, sau ceva de genu. Prin pădure, când urci spre castel, pune niște iele să te atragă, nu câteva cârpe. Cu ocazia asta îmbinam Halloween-ul american cu folclorul nostru.. bagă niște strigoi și moroi în peisaj. Idei sunt milioane și oricare ar fi fost mai bună decât cea oferită!

O destinație de nivel mondial, idee sclipitoare cu organizarea unei nopți de Halloween, profitând de situația creată în jurul legendei, care a dus în cele din urmă la un eșec tipic românesc.. Și nu, nu sunt genul care pune egal între românesc și eșec/lipsă de calitate. Dar când vezi atâta bătaie de joc, cum să nu-ți bagi unghia în gât?

Atracția nopții?!

Eu unul am fost chiar scârbit de această prezentare și am terminat turul foarte repede, nu am idee și nici nu prea îmi pasă cum a continuat petrecerea la cort. Sau oare aceasta a fost noaptea de groază promisă?? Am ieșit din curte și am mers la Castelul Groazei de lângă, unde am plătit 20 de lei și am simțit puțină adrenalină în cele din urmă, chiar dacă pentru 5-10 minute.

Apoi am plecat în grabă spre cazare, simțindu-mă vinovat că am lăsat bieții căței singuri la hotel pentru o asemenea prostie. Așa că i-am echipat și am mers toți la plimbare prin centrul Brașovului, un oraș care îndulcește orice situație.

Măcar de împrumutau din recuzita celor de la „Castelul Groazei”..

postați un comentariu

eight − seven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.