Sus
  >  Home   >  TOP 9 cele mai bune stațiuni de ski din România!

Iarna-i ici, vara-i departe..

Cât de curând încep ninsorile și odată cu ele sezonul de ski, iar cele peste 100 de pârtii vor prinde viață pentru câteva luni. Cu o suprafață de 31% din teritoriul țării ocupată de Munții Carpați, am avea posibilitatea să fim între statele cu cel mai mare domeniu schiabil din Europa. Din păcate însă infrastructura este aproape inexistentă, iar pe unde există este învechită.

Valea Prahovei, unde găsim cele mai moderne stațiuni de ski din România este adesea foarte aglomerată, iar toată lumea cunoaște calvarul prin care trebuie să treci pe drumurile aglomerate. Alte stațiuni, precum Rânca, devin izolate în situația în care ninge mai mult, pentru că șoselele nu mai sunt accesibile.

Situația este una nefericită pentru România din punctul de vedere al condițiilor de practicare a sporturilor de iarnă, tocmai de aceea mulți preferă în schimb alte țări precum Bulgaria, Austria, Elveția, sau Italia.

Să vedem însă care sunt cele mai bune stațiuni montane de la noi, în funcție de pârtiile de ski și snowboard, de lungimea și dificultatea acestora, dar și de infrastructură, unități de cazare și prețuri.

9. Cavnic, Maramureș – situată în centrul Jud.Maramureș, la aproximativ 30km de Baia Mare și la 40km de Sighetul Marmației.
rtii: există 7 pârtii nivelate la standarde europene, cea mai lungă dintre ele fiind de 2250m. Sunt 3 pârtii de dificultate ușoară, 2 medii și 2 grele.
Prețuri: cazare hotel 3* pentru 3 nopți de la 200 lei/persoană
tarif skipass: 90lei/1 zi
tarif închirieri echipament: 40-60lei/zi: echipament ski și 50lei/zi: echipament complet snowboard.
Infrastructură: pârtiile sunt echipate cu 2 instalații de teleski și una de telescaun.

8. Rânca, Gorj – stațiune relativ nouă, situată pe superba Transalpina, este situată la peste 1600m altitudine.
Pârtii: în prezent sunt amenajate 5 pârtii, destul de scurte însă. Cea mai lungă are doar 860m și este pentru nivel mediu-avansați. Două pârtii sunt pentru începători, două medii și una mediu-avansați.
Prețuri: sunt foarte multe vile și pensiuni pentru cazare, tarifele pentru 3 nopți pornesc de la aproximativ 200 lei/persoană.
tarif teleski/telescaun: de exemplu 48 puncte costă 45 lei, în condițiile în care o urcare valorează între 1 și 4 puncte.
tarif închirieri echipament: echipament ski: 25lei/zi, snowboard: 30 lei/zi, sanie: 10lei/zi.
Infrastructură: fiecare pârtie este echipată cu instalații de teleski sau telescaun. Pârtia M1 dispune de nocturnă și sonorizare.

Rânca (sursa:www.eranca.com)

7. Șuior Maramureș – una dintre cele mai atractive stațiuni montane din Maramureș, la aproximativ 20 km de Baia Mare.
Pârtii: beneficiind de un total de 7 pârtii, cea mai lungă de 2200m și cea mai scurtă de doar 350m. În principal sunt de nivel mediu, dar și dificil.
Prețuri: nu există foarte multe variante de cazare în vecinătate, tarifele începând de la aproximativ 200 lei/persoană pentru 3 nopți.
tarif skipass: 120 lei/zi – în extra-weekend și 160 lei/zi în weekend.
Infrastructură: instalație de nocturnă pe o lungime de 1500m, 1 telescaun și 2 teleski. La cota 1000 există și o pistă de tubing de 100m.

6. Păltiniș, Sibiu – aflată la 30km de Sibiu, stațiunea Păltiniș este cea mai veche din țară, înființată de către Societatea Carpatină Transilvania la sfârșitul sec.al XIX-lea. Peste 40 de vile ridicate în acea perioadă au fost declarate Monumente Istorice.
Pârtii: sunt amenajate 5 pârtii pentru ski și snowboard, însă niciuna nu depășește 650m lungime. Acestora li se adaugă pârtia de sanie, un fun park și o pârtie pentru baby ski.
Prețuri: nu există foarte multe variante de cazare, iar tarifele pot să înceapă de la aproximativ 300 lei/persoană pentru 3 nopți.
tarif ski pass: 60lei/zi în timpul săptămânii, 73lei/zi în weekend.
tarife închirieri: 40 lei/zi – echipament
Infrastructură: fiecare pârtie este deservită de teleski sau telescaun, de nocturnă și tunuri pentru zăpadă artificială.

Păltiniș (sursa: www.sibiu-turism.ro)

5. Sinaia, Prahova – una dintre cele mai iubite stațiuni montane din România, se află la 50km de Brașov și 120 km de București. Dispune de numeroase obiective turistice, precum Castelul Peleș și Mănăstirea Sinaia.
Pârtii: domeniul schiabil din Sinaia este format din 4 pârtii ușoare, 8 medii și 3 pârtii dificile, însumând aproape 17km schiabili. Cea mai lungă ajunge la 2000m.
Prețuri: variante de cazare sunt numeroase și tarifele pot începe de la aproximativ 150lei/persoană pentru 3 nopți.
tarif ski pass: 120lei/zi
tarife închirieri: eschipament ski complet – 40 lei/zi, echipament snowboard complet – 40 lei/zi
Infrastructură: fiecare pârtie este deservită de telescaun, teleschi, telecabină sau telegondolă, însă din păcate instalațiile de nocturnă cam lipsesc.

4. Predeal, Brașov – una dintre cele mai apreciate stațiuni de pe Valea Prahovei, dar și orașul românesc situat la cea mai mare altitudine (1110m), se află la cca.150km de capitală și 25km de Brașov.
Pârtii: domeniul schiabil din Predeal este format din 6 pârtii, cele mai lungi fiind de 2250m și 2100m. Există 2 pârtii pentru începători, 3 pârtii medii și o pârtie pentru experți.
Prețuri: stațiunea dispune de peste 5000 locuri de cazare, iar tarifele pentru 3 nopți încep de la aproximativ 200lei/persoană.
tarif ski pass: 140lei/zi
tarife închirieri: echipamente complete de ski și snowboard: între 35-50lei/zi.
Infrastructură: pârtiile sunt deservite de un telescaun și trei instalații de teleski, precum și de instalație de nocturnă.

3. Straja, Hunedoara – stațiunea este situată în Jud.Hunedoara, la 7km de localitatea Lupeni, la o altitudine de 1445m, în inima Munților Vâlcan.
Pârtii: Pe un domeniu schiabil de 26km, sunt amenajate 12 pârtii, dintre care una de 8.100m lungime, fiind și printre cele mai mari din România. 4 dintre pârtii sunt de nivel ușor, 6 de nivel mediu și 2 de nivel dificil.
Prețuri: cazări sunt suficiente, însă nu la fel de multe ca pe Valea Prahovei. Tarifele pentru 3 nopți încep de la aproximativ 300lei/persoană.
tarif ski pass: 100lei/zi
tarif închirieri: echipament complet de ski: 25-40lei, echipament complet de snowboard: 35 lei, săniuțe: 10lei, cască: 10 lei.
Infrastructură: transportul pe cablu este destul de bine pus la punct, cu 1 telegondolă, 2 instalații de telescaun și 7 de teleski. Majoritatea pârtiilor au instalații pentru zăpadă artificială și nocturnă.

Straja (sursa: www.skistraja.ro)

2. Transalpina Ski Resort – Un domeniu schiabil foarte nou, situat în perimetrul Voineasa – Vidra – Transalpina, a fost inaugurat în anul 2012 și se dorește a deveni cea mai importantă stațiune de ski din România, în proiect fiind 80km de pârtie. Oferă probabil și una dintre cele mai frumoase priveliști, cu Lacul Vidra la baza pârtiei.
Pârtii: în prezent sunt deschise 7 pârtii, dintre care 6 de nivel ușor și 1 de nivel mediu, care este și cea mai lungă (2257m).
Prețuri: La capitolul cazare stă cel mai slab, fiind o stațiune complet nouă, cele mai apropiate spații de cazare sunt la 3-4 km depărtare de pârtie, iar tarifele încep de la aproximativ 200lei/persoană pentru 3 nopți.
tarif ski pass: 85lei/zi
tarif închirieri: echipament complet de ski: 35lei/zi, echipament complet de snowboard: 45 lei/zi.
Infrastructură: pârtiile sunt dotate cu 1 telegondolă, 1 telescaun și 1 instalație de teleski.

1.Poiana Brașov, Brașov – Fără îndoială cea mai populară și vizitată stațiune montană din România, Poiana Brașov se află la o altitudine de 1020 metri, între masivele montane Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi și Piatra Mare. Activități sportive se desfășoară în această zonă încă din 1895, iar prima competiție majoră găzduită a fost „Jocurile Universitare de Iarnă” din 1951, urmând ca în 2013 să organizeze „Festivalul European pentru Tineret Olimpic”.
Pârtii: Poiana Brașov se poate mândri cu 7 pârtii moderne și un domeniu schiabil total de 25km. Cea mai lungă pârtie ajunge la 3821m și este de dificultate ușoară, iar pârtia „Stadion” are doar 300m lungime. 3 dintre pârtii sunt ușoare, 1 medie și 3 dificile.
Prețuri: Stațiunea este cunoscută pentru hotelurile de lux, însă există tot felul de unități de cazare, precum pensiuni, vile și apartamente la privați. Însă rămâne cea mai scumpă din România, tariful pentru 3 nopți începând de la aproximativ 400 lei/persoană, asta chiar dacă în 2012 era numită „cea mai accesibilă stațiune de ski din Europa”, de către The Telegrapf.
tarif ski pass: 140lei/zi
tarif închirieri: echipament complet ski: 50lei/zi, echipament complet snowboard: 60 lei/zi.
Infrastructură: Pârtiile sunt deservite de 1 telegondolă, 2 telecabine, 2 instalații de telescaun și 3 de teleski.

postați un comentariu

15 − 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://api.clevernt.com/a034ba8d-c76b-11ed-9cb4-cabfa2a5a2de/