Ultimele luni au fost fantastice pentru mine din punct de vedere al călătoriilor, având posibilitatea de a descoperi atât de multe destinații de excepție. Începând cu Letonia, Algarve, Franța, Belgia, sau Luxemburg și terminând cu Doha – Qatar.
Dar marea surpriză a venit la începutul anului 2025, când am avut marea șansă de a descoperi Republica Dominicană, una dintre cele mai exotice locuri. Nu am fost niciodată mare fan al destinațiilor de plajă, fiind mai degrabă adept al turismului cultural, însă este imposibil să nu apreciezi modul în care natura și-a „făcut de cap”, reușind să creeze raiul pe Pământ în această insulă din Caraibe.
Charterul Karpaten Turism către Republica Dominicană
Profitând de ultimul zbor charter organizat de Karpaten, am făcut un frumos grup de 30 specialiști în turism pentru a descoperi toate secretele Republicii Dominicane, dar o parte dintre cele mai frumoase resorturi din țară.
A fost pentru prima dată când am zburat către Americi și tot în premieră am urcat în noua aeronavă a celor de la Hisky – Airbus A330, prin care s-au reluat și cursele directe către New York din București, după mai bine de 20 ani de pauză.
Zborul a durat aproximativ 12 ore, parcurgând aproape 9000km până pe Aeroportul La Romana. Un aeroport mic, pe care se operează 2-3 zboruri pe zi, fiind eclipsat oarecum de „fratele mai mare” – Aeroportul Internațional Punta Cana. Avantajul unui aeroport mic este timpul mai mic de așteptare, însă transferul până la hotel a fost cu aproximativ 30 minute mai lung.

Pe durata celor 9 zile am vizitat nu doar hoteluri, dar și mare parte a atracțiilor turistice. O să le iau pe rând, însă după cum v-am obișnuit, începem cu lecțiile de geografie și de istorie – pentru că chiar avem despre ce povesti.

Preluare turiști – Reprezentanți Karpaten pe aeroportul La Romana
Geografie Republica Dominicană
Situată în regiunea Caraibe, ocupă aproximativ 3/4 din insula Hispaniola, pe care o împarte cu statul Haiti. Este a doua cea mai mare insulă din Antilele Mari, după Cuba. Se află la o distanță aproximativ egală de Cuba și Puerto Rico și la nord de continentul sud-american, mai exact de Venezuela, fiind despărțite de Marea Caraibelor.
Capitala țării este Santo Domingo, aflată pe coasta sudică a insulei. Este o oază de istorie, marcând un loc important în descoperirea Americilor de către Cristofor Columb. Aici găsim cea mai veche catedrală din Lumea Nouă, construcție începută în 1504, cât și cea mai veche fortăreață, cele mai vechi ziduri de protecție, etc. Toate acestea pentru că spaniolii și-au stabilit aici punctul de control pentru zona nou descoperită.

Având o coastă întinsă, de peste 1500km, oferă atât deschidere la Oceanul Atlantic, cât și la Marea Caraibelor, în sud. Relieful este unul variat, de la câmpii fertile până la munți înalți de peste 3000m. Munții Cordillera Central traversează centrul insulei, fiind flancați de câmpii și văi ce contribuie la biodiversitatea insulei.
Clima este una tropicală, fiind caracterizată prin existența a două sezoane: unul uscat și unul umed. Poziționarea în zona tropicelor face țara vulnerabilă în fața cicloanelor și uraganelor, dar un loc ideal pentru cultivarea cafelei, cacao și a trestiei de zahăr.
Suprafața statului este de aproape 49.000kmp, iar populația depășește 11milioane de locuitori, dintre care mai mult de un sfert sunt concentrați în zona metropolitană a capitalei.
Istorie – Republica Dominicană
Istoria Republicii Dominicane poate fi rezumată prin următorii termeni: colonialism, conflicte și transformări politice.
Insula Hispaniola, numită astfel de către Columb, era populată de nativii Taino. Teritoriul se pare că era împărțit între 5 căpetenii, până în 1492 când spaniolii au ajuns aici în prima expediție a lui Columb și au proclamat insula drept proprietate a Castillei.
Inițial, cuceritorii s-au așezat în nordul insulei, în La Navidad, unde nava Santa Maria a fost distrusă de curenții puternici. Numele de La Navidad a fost dat pentru că a fost fondat în ziua de Crăciun.
Aproximativ 30 oameni au rămas în La Navidad, cât timp Columb s-a întors în Castilla pentru a duce veștile bune. Până la revenirea acestuia, în 1493, La Navidad a rămas doar o ruină, fiind devastat de nativi. La această a doua expediție, Columb a luat 17 nave, cu un total de peste 1000 de oameni, printre care meșteșugari, preoți, marinari și soldați. A fondat prima colonie spaniolă din Lumea Nouă – Orașul Isabella, tot în nordul insulei.

În iunie 1495 o furtună puternică pe care nativii Taino o numeau hurricane a lovit insula. Băștinașii, fiind obișnuiți, s-au retras în munți, în timp ce coloniștii au rămas pe țărm, care a fost puternic afectat, iar mai multe nave scufundate, printre care și cea mai importantă – Marie-Galante.
Decimarea populației native
Un an mai târziu, în 1496, fratele lui Cristofor Columb, Bartholomew Columb a pus bazele așezării Santo Domingo de Guzman. Pe coasta sudică de această dată. Având parte de apele mult mai calme ale Mării Caraibelor, aici s-a decis mutarea capitalei.
Se estimează că în jur de 400.000 de nativi au devenit sclavi în minele de aur. În doar 10 ani se ajunsese la doar 60.000. Decimați de munca grea, de foame, bolile aduse de europeni, dar și uciși în masă de coloniști.
Santo Domingo, oficial prima așezare europeană din Americi, a fost numită astfel în onoarea Sfântului Dominic. Avea să devină „poarta către Lumea Nouă” și capitala coloniilor spaniole din Americi în era colonialistă.
O importantă descoperire a fost aceea a aurului din Munții Cordillera Central. De aici au fost extrase peste 30.000 kg de aur. Mai mult decât întreaga producție europeană în aceeași perioadă!
Trista epocă a sclavilor
Începând cu anul 1510 suveranii spanioli, Ferdinand I și Isabella au pemis coloniștilor din Caraibe să importe sclavi africani. În același an sunt aduși primii 250 în Hispaniola.
În 1522 are loc prima revoltă a sclavilor, pe plantația de zahăr a admiralului Don Diego Colon, fiul cel mai mare al lui Cristofor Columb. Începând cu anii 1540 devine o practică pirateria în Marea Caraibelor, cei mai activi fiind francezii, englezii și olandezii. Din acest motiv, în 1541 s-a ridicat primul zid de apărare în Santo Domingo.
Hispaniola începe să decadă în momentul în care a fost cucerită partea continentală a Americii latine. (sudul Americii de Nord, America Centrală și Nordul Americii de Sud).
În 1586 piratul Francis Drake capturează orașul, moment ce reprezintă și finalul dominației spaniole în Caraibe, fapt accentual în secolul al XVII-lea. 1697 este anul Tratatului de la Ryswick, prin care Franța își afirmă dominația vestului insulei, adică actualul Haiti. Confruntări armate au avut loc periodic, cel puțin până în 1777 când s-a stabilit o graniță definitivă între cele 2 colonii.
1795 se încheie Războiul Pirineilor, între Franța și Spania. Francezii acceptă să părăsească teritoriul spaniol și să treacă înapoi Pirineii, însă Spania trebuia să cedeze Santo Domingo francezilor. Această perioadă este numită Era Franceză, ce durează până în 1809, când Santo Domingo este recucerit de Juan Sanchez Ramirez.

Independența
În 1821 Republica Dominicană își declară independența față de Spania, dar pentru scurt timp, fiind anexată de Haiti. După 23 de ani are loc Războiul de Independență Dominican și redevine republică.
Secolul al XIX-lea este unul tumultuos, marcat de instabilitate politică și lupte interne. Între 1916-1924 este sub ocupare americană, iar ulterior, dictatura lui Rafael Trujillo (1930-1961). Avea să fie unul dintre cele mai opresive regimuri din America Latină.
După moartea sa are loc Războiul Civil Dominican, în 1965 și o altă intervenție americană. Politica s-a stabilizat odată cu anii 1990, iar astăzi democrația este relativ stabilă, iar economia în creștere, bazată în principal pe turism.
Atracții turistice Republica Dominicană
Primul nume care îți vine în minte când e vorba despre Dominicană este Punta Cana. O destinație turistică de top, situată în estul țării, renumită pentru plajele sale spectaculoase și hotelurile all inclusive. Regiunea a devenit una dintre cele mai populare destinații din Caraibe, atrăgând vizitatori din întreaga lume.
Punta Cana
Punta Cana este binecuvântată cu o coastă lungă, de aproximativ 48 kilometri de plaje cu nisip alb și fin. Probabil cea mai faimoasă dintre ele este Playa Bavaro, una dintre cele mai apreciate la nivel mondial. Punta Cana este destinația perfectă pentru orice tip de turist, fiind preferată atât de familii, cât și de tineri care vor să petreacă. Majoritatea resorturilor beneficiază de suprafețe imense, fiind asemeni unor orășele. Posibil să nu ai nevoie să părăsești resortul pe durata sejurului, asta dacă nu vrei să participi la excursii.
Cele mai multe hoteluri includ facilități pentru copii, aqua-parkuri, locuri de joacă și piscine speciale. Adulții nu sunt neglijați, iar pe lângă numeroasele restaurante și baruri ce nu duc lipsă de rom și tequila, există cluburi de noapte, piscine și spa-uri de top.

Atracția adulților – Coco Bongo
Coco Bongo este un club de noapte faimos și atractiv, situat în Punta Cana. Este parte a franșizei ce mai cuprinde două cluburi cu același nume în Mexic. Coco Bongo din Republica Dominicană a devenit celebru datorită spectacolelor sale live, ce includ acrobații, coregrafii impresionante, muzică live și imitații de celebrități.
Un mixt între club – cabaret și circ, emană o atmosferă plină de energie, cu lumini și efecte speciale. Biletele de acces includ de obicei open bar, ceea ce presupune că poți savura cocktailuri și băuturi toată noaptea. În plus, de cele mai multe ori achiziționarea biletului de acces include și transferul de la hotel până la club și retur, însă la ore fixe, fiind împărțit și cu alți turiști.
Biletele de acces pornesc de la 90$, fără a avea loc la masă. În funcție de pachetul dorit, tarifele cresc.
La Romana
Mai puțin celebră decât Punta Cana, regiunea La Romana se află pe coasta sud-estică a Republicii Dominicane, având însă ieșire la Marea Caraibelor. Spre deosebire, Punta Cana este scăldată de apele Oceanului Atlantic.
Diferențele sunt de cele mai multe ori în favoarea zonei La Romana, apele fiind mai calme și culoarea apei este mai spectaculoasă. Cele mai cunoscute plaje din zonă sunt Playa Bayahibe și Domenicalo Beach.
Din orașul Bayahibe se organizează și excursii cu bărci rapide, ori catamaranul, către una dintre cele mai frumoase locuri din Caraibe: Insula Sanoa.
Insula Sanoa
Insula Sanoa este un „must see” pentru toți turiștii care ajung în Republica Dominicană. Peisajul este unul spectaculos, transformând insula într-unul dintre cele mai exotice locuri din lume.
Localizată în sud-estul Republicii Dominicane, parte a Parcului Național Cotubanama, accesul se face prin excursii organizate cu catamarane și bărci rapide. Insula este un paradis, cu nisip fin, apă cristalină, o varietate mare de plante tropicale, inclusiv palmieri. Fauna este formată din păsări, broaște țestoase și pești colorați, iar recifurile de corali din jurul insulei sunt perfecte pentru snorkeling și scufundări.

Deși insula nu este locuită permanent, ocazional se organizează evenimente culturale ce pun în valoare tradițiile dominicane. Vizitatorii pot gusta din bucătăria locală și experimenta muzica și dansul specific regiunii.
De cele mai multe ori, în prețul excursiei sunt incluse și băuturile de la open-bar-ul de pe insulă.

Santo Domingo
Capitala Republicii Dominicane, Santo Domingo este unul dintre cele mai vechi orașe din Lumea Nouă. Fondat în 1496 de către Bartolomeo Colombo, fratele lui Cristofor, a primit numele sfântului patron al orașului, Sfântul Dominic.
Premiere în Lumea Nouă
Santo Domingo găzduiește numeroase „premiere” în istoria Lumii Noi, fiind primul sediu colonial al Regelui Spaniei în Americi. Zona colonială, cu arhitectura sa inconfundabilă, a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1990.
Un punct de referință este Catedrala Santa Maria la Menor, prima catedrală din Americi, construită între 1512 – 1540. Construită sub conducerea episcopilor spanioli, inclusiv Alejandro Geraldini, a fost ridicată în stil gotic, dar conține și elemente renascentiste și baroce. Fațata este realizată din piatră coralieră și are o structură impresionantă, reflectând expertiza artizanilor locali și a meșterilor spanioli.

Catedrala adăpostește o colecție diversă de artefacte religioase, inclusiv picturi, sculpturi și mobilier din perioada colonială. Este totodată locul de odihnă pentru frații Pizarro și mulți alți conducători coloniali.

Calle Las Damas
Strada Doamnelor, sau „Calle Las Damas” este prima stradă din Santo Domingo și de asemenea din Americi. Și-a primit numele datorită doamnelor care se plimbau aici la începutul perioadei coloniale. Printre atracțiile pe care le găsim aici se numără: Fortăreața Ozama, Palatul de Audieri, casa conquiztadorului Rodrigo de Bastidas, casa lui Hernan Cortes, ori casa în care a locuit pentru ultima dată Cristofor Columb, între 13 august și 11 septembrie 1504.
Un obiectiv major în capitala Republicii Dominicane este Alcazar de Colon, primul palat fortificat din Americi. Acesta a fost reședința familiei Columb în Hispaniola, începând din 1510, până la finalul secolului al XVI-lea. Se presupune că 3 generații din familia Columb au locuit aici, începând cu fiul cel mai mare al lui Cristofor – Diego.


Faro a Colon
Farul lui Columb, sau Faro a Colon, este un mausoleu dedicat lui Columb, situat în estul capitalei. A fost ridicat în 1992 pentru a comemora 500 ani de la sosirea lui Cristofor Columb în Lumea Nouă.
Designul este unul special, fiind conceput sub forma unei cruci imense. Farul se întinde pe o lungime de 240 metri. În plus, are un sistem de iluminare puternic ce proiectează o cruce de lumină vizibilă pe cer de la mari distanțe.
Farul lui Columb funcționează și drept muzeu, cu diverse săli de expoziție, ce includ artefacte din moștenirea istorică și culturală a Americii Latine. Se susține că aici sunt defapt rămășițele lui Columb și nu în catedrala din Sevilla.
Palatul Național
Palatul Național este sediul președenției din Republica Dominicană și una dintre cele mai reprezentative clădiri ale capitalei. Construcția a început în 1944 și a fost finalizată în 1947, sub administrația dictatorului Rafael Trujillo. S-a încercat copierea stilului clădirii Capitoliu din Washington.
Clădirea se întinde pe două etaje și este dominată de o cupolă centrală impozantă. Edificiul nu este doar un simbol al autorității guvernamentale, dar și o mândrie arhitecturală a Republicii Dominicane. Monumentala construcție și grădinile frumos amenajate fac din această locație un popas obligatoriu pentru turiști și un loc relevant în istoria modernă a țării.

Impresii hoteluri
Cum am fost obișnuit de pe alte infotripuri organizate de Karpaten Turism, am avut cazări la cele mai înalte standarde! De această dată, cele 8 nopți petrecute în Republica Dominicană au fost împărțite la 3 hoteluri diferite, vizitând între timp și altele.
Zel Punta Cana și lanțul Melia
Locul în care am petrecut primele 2 nopți, este un resort fabulos, arhitectura fiind un mixt perfect între cea Caraibeană și cea spaniolă. Toate spațiile de cazare sunt de tip apartament, iar specificul spaniol era evident prin „patio”, grădinile interioare fiecărei vile.

Dispune de plajă privată și de un beach club, însă plaja este la distanță de 10-15 minute de mers pe jos. Se poate solicita însă în orice moment un transfer cu trenulețul, iar durata călătoriei este de cca 5minute.
Mi-a plăcut foarte mult camera, una enormă. Minibar plin, inclus în tarif și care se realimenta zilnic. Pe terasa camerei era un jacuzzi, însă nu am avut timp să îl folosesc.

Numeroase piscine, centru SPA fantastic (contracost), un club de noapte (băuturile incluse) și 4 restaurante. Am avut parte de 2 cine excelente la restaurantele a-la-carte Volcan – un steakhouse foarte bun și Nokyo – un restaurant japonez la care am participat și la un show culinar.
Zel face parte din lanțul Melia, fiind parte a unui imens complex format din 5 hoteluri. Pe celelalte 4 le-am vizitat într-una dintre zile.
Melia Caribe Beach și Melia Punta Cana Beach sunt, oarecum, variantele de buget din acest lanț hotelier. Hoteluri aflate unul lângă celălalt, sunt situate la 2-3 minute de Playa Bavaro, însă au concepte diferite. Dacă Melia Caribe Beach este un hotel făcut special pentru familii cu copii, Melia Punta Cana Beach are concept Adults Only.
Nickelodeon Hotels & Resorts Punta Cana
Este locul potrivit dacă ai copii, un loc de evitat dacă ești singur, sau în cuplu. Acest hotel este amenajat și gândit pentru bucuria celor mici, astfel restaurantele sunt cu tematică, chiar și unele camere au imagini din universul Nickelodeon, cu personaje din desenele animate. Sponge Bob este marele star al hotelului, fiind mascota ce te întâmpină chiar de la recepție.
Evident, există un loc de joacă minunat pentru cei mici – Just Kiddin Club, dar și un parc acvatic cu tobogane și piscine. Un alt avantaj al hotelului este poziționarea direct pe plaja Uvero Alto. Pe lângă restaurantele a-la-carte, cei mici se pot bucura la orice oră a zilei de înghețată și prăjituri de la snack bar.


Grand Bavaro Princess
Grand Bavaro Princess a fost gazda noastră pentru 4 nopți în Republica Dominicană. Și a fost o gazdă fantastică! Mi-a plăcut totul la acest gigant resort. Este atât de întins încât ai toate șansele să te pierzi prin el, dacă vrei să o iei la pas. Cea mai sigură și rapidă variantă este cu buggy, care face curse la doar câteva minute între vile și recepție/restaurante.
Camerele sunt spațioase și frumos amenajate, cu vedere spre grădinile luxuriante, ori către ocean. Referitor la mâncare, varietatea este una fantastică, beneficiind de mai multe opțiuni a-la-carte precum: italian, mexican, mediteranean, steakhouse, ori restaurantele bufet, sau cafeneaua în care găsiți cele mai bune băuturi pe bază de cafea și patiserie. Să nu uităm de snack bar-urile de lângă plajă, sau barurile din care curg râuri de bere, șampanie și rom :)
Numeroase piscine, atât pentru copii, cât și pentru adulți, dar și un spa de lux le putem găsi în incinta resortului. SPA-ul este însă contracost.



