Qatar-ul se află în haos de câteva zile, după ce mai multe țări arabe au rupt legăturile diplomatice cu Doha. Alianța formată din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Yemen și Egipt a decis să taie pentru moment relațiile cu guvernul din Qatar, suspectat că ar susține organizații teroriste, printre care Statul Islamic și Al-Queda. De curând Qatar-ul a plătit o răscumpărare fabuloasă, de 1 miliard de dolari către Al-Queda, pentru eliberarea unor membri ai familiei regale qatareze, răpiți în timpul unei vânători în Irak.
Urmările sunt destul de grave
Deja au făcut înconjurul lumii modul în care locuitorii micului stat din Golf au golit rafturile magazinelor în doar câteva ore, Qatar-ul fiind în mare măsură dependentă de vecinii săi, în special de Arabia Saudită, singurul stat cu graniță terestră, pe unde primește în mare măsură provizii.
O altă problemă cu care ne vom confrunta cu toți este o probabilă creștere a prețului petrolului, așa cum se întâmplă de obicei când apar ”scântei” în Golf.
Și sportul poate fi afectat dacă situația degenerează, întrucât în Qatar urmează să se desfășoare ediția Campinatului Mondial de Fotbal în 2022, iar instituții precum FIFA probabil nu ar risca asocierea cu eventuali susținători ai terorismului.
Qatarul, deși este un stat mic din punct de vedere al dimensiunilor, este unul dintre cele mai bogate din lume și are o importantă poziție strategică, aici fiind și o bază militară a Statelor Unite.
Statele din alianță și-au retras deja ambasadorii din Doha, iar diplomaților qatarezi li s-a oferit un termen de 48h de a părăsi țările în care se află. Cetățenii obișnuiți au termen de 14 zile de a părăsi statele în care se află.
Turismul este printre cele mai afectate sectoare
Probabil cel mai afectat sector este turismul, ca urmare a închiderii granițelor statelor vecine, dar și din pricina retragerii unor companii aeriene importante pe rute spre și din Qatar. Etihad Airways (Emiratele Arabe Unite), Emirates (Emiratele Arabe Unite), FlyDubai (cea mai mare companie low-cost din zona Golfului), Air Arabia (Emiratele Arabe Unite), Gulf Air (Bahrain) deja și-au retras definitiv zborurile către Doha, urmând probabil în curând să li se alăture și Egyptair (Egipt).
Cele mai mari pierderi le suferă însă Qatar Airways, compania națională, care avea cele mai multe zboruri de legătură cu statele vecine și la care a fost nevoită să renunțe. Cea mai importantă rută care se pierde este probabil între Dubai și Doha, cele mai importante noduri aeriene din zona Golfului Persic, care fac legătura și între statele europene și destinații mai îndepărtate, din Asia și Africa în general. Alte rute pe care Qatar Airways le pierde sunt spre destinații foarte căutate, precum Abu Dhabi, Riad, sau Cairo.
Cea mai mare problemă a companiei Qatar Airways este reprezentată însă de decizia statelor mai sus menționate de a închide spațiul aerian pentru aeronavele sale. Stat de dimensiuni reduse, cu un spațiu aerian la fel și înconjurat de țările cu care se află în conflict, Qatar Airways pare pe marginea prăpastiei.
Urmare a acestor restricții, zeci de zboruri au fost anulate sau redirecționate, iar mii de pasageri au avut de suferit. Momentan sunt afectați doar pasagerii care zburau din și către statele aflate în conflict, restul zborurilor nefiind afectate. Printre acestea se numără și cele 2 zboruri zilnice București-Doha, care urmează un traseu pe deasupra Turciei și a Iranului. Doha este un important nod aerian folosit de români pentru vacanțe exotice, precum cele spre Maldive, Singapore, Thailanda, Bali etc.
Alte zboruri afectate sunt cele care necesită traversarea statelor care și-au închis spațiul aerian, fiind necesară astfel modificarea rutelor, pe rute ocolitoare, ce pot mări timpul de zbor cu 20 până la 120 minute, totodată crescând și tarifele.
Pasagerii afectați de aceste modificări sunt sfătuiți să contacteze compania aeriană la care au bilet pentru anulare și returnare a banilor, sau pentru a fi mutați pe o altă cursă.
Qatar Airways este una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, în anul 2015 fiind votată de pasageri drept cea mai bună la nivel mondial!