Sus
  >  Home   >  Principalele obiective turistice din Jud.Alba!
peștera scărișoara

Alba este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase județe din România și găzduiește un număr impresionant de atracții turistice, multe dintre ele de prin rang.

Informații generale Jud. Alba:

Reședință: Alba Iulia
Populație: aprox. 340.000 locuitori
Suprafață: 6242 kmp
Vecini: județele Cluj, Mureș. Sibiu, Hunedoara, Vâlcea, Arad și Bihor

Cele mai importante obiective turistice:

  1. Cetatea Alba Carolina – simbolul orașului Alba Iulia, concepută la începtul secolului al XVIII-lea de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, cetatea are forma unei stele cu șapte bastioane, invenție a lui Vauban, inginer francez al regelui Ludovic al XIV-lea. Reprezintă cea mai importantă cetate de acest tip din Europa de Sud-Est, în special datorită impresionantelor porți de acces.
alba
Cetatea Alba Carolina

2. Ghețarul de la Scărișoara – este considerată una dintre cele mai frumoase, celebre și vizitate peșteri din România. Acest lucru se datorează celebrului ghețar din interior, prezentat de ghidul nostru drept cel mai mare bloc de gheață subterană din lume!! Deși pe internet apar informații diferite, unele situează ghețarul pe locul 2 în Europa, altele pe primul loc în lume, este clar că dispunem de o adevărată valoare naturală.

peștera scărișoara alba
Ghețarul Scărișoara

3. Transalpina – este cea mai înaltă șosea din România și din întreg lanțul Munților Carpați. Ajunge la altitudinea de 2145m, în Pasul Urdele, unde ești la propriu cu capul în nori și poți vedea Vf.Păpușa de sus.
Referitor la originile sale, se spune că Transalpina are începutui romane (cum și numele este unul latin și înseamnă ”țara de dincolo de munți”). Armatele romane ar fi construit acest drum pentru a ajunge mai ușor la Sarmizegetusa.

4. Râpa Roșie – situată la aproximativ 3km de orașul Sebeș, este una dintre cele mai vizitate locuri din Jud. Alba, datorită peisajul spectaculos, care amintește puțin de Marele Canion. Forma sa, dar și culoarea roșiatică, fac ca această formațiune să fie unică la noi în țară.

5. Catedrala Sf.Mihail din Alba Iulia – monument istoric de o valoare imensă, deține recordul de cea mai veche, cât și cea mai lungă catedrală din România. Construcția catedralei a început în jurul anului 1004, iar în nava laterală de sud se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara.

alba

6. Muntele Găina – pe cel mai înalt vârf din Masivul Găina are loc, anual, unul dintre cele mai celebre sărbători folclorice din România – Târgul de Fete. De sute de ani aici se întâlnesc moții să petreacă, iar fetele nemăritate sunt pețite de feciori.

7. Dealul cu Melci – rezervație paleontologică de interes național, este unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani. 35 specii de moluște, care trăiau în cretacicul superior pe fundul mării, au fost pietrificate și astfel pot fi astăzi văzute astăzi.

8. Satul Rimetea – votat constant între cele mai frumoase sate din România, lucru datorat localnicilor care au păstrat arhitectura, obiceiurile și tradițiile zonei. Căsuțele albe, cu obloane verzi, întregesc un peisaj de vis, oferit de natură, la poalele Pietrei Secuiului.

9. Galeriile de la Roșia Montană – Roșia Montană este localitatea cu cea mai veche tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa, fiind cunoscută în epoca romană drept Alburnus Maior. Peste 100km de galerii, săpate cu dalta și ciocanul, formează un labirint mai vechi decât însuși poporul român.

Alte obiective turistice din Alba:

Biserica Evanghelică din Sebeș – arhitectură romantico-gotică

Catedrala Greco catolică din Blaj – cel mai mare iconostas din România

Vânătările Ponorului – peisaj de vis

Cascada Vârciorog – cădere de apă de la 15m, în apropiere de Arieșeni

Peștera Huda lui Papură – cea mai mare colonie de lilieci din Europa

Peștera Poarta lui Ionele – din Gârda de Sus

Iezerul Ighiel – cel mai întins lac carstic din țară

Lacul Șureanu

Catedrala Reîntregirii Neamului – Alba Iulia

Alba Iulia

Obelixul lui Horea, Cloșca și Crișan – Alba Iulia

Poiana Inimii – o poiană în mijlocul a 260ha pădure

Câmpia Libertății de la Blaj – locul Marii Adunări Naționale de la 1848

Casa Memorială Avram Iancu

Cascada Pisoaia

Peștera Urșilor – una dintre cele mai vizitate peșteri din România

Mănăstirea Lupșa – cea mai veche mănăsire de lemn din Ardeal (1429)

Lacul Oașa

Cheile Râmețului

Mănăstorea Râmeț

Detunata Golașă

Peștera Focul Viu

Peștera Coiba Mare

Cetatea Calnic – (aproximativ anul 1300)

Castelul Gheorghe Martinuzzi

Cetatea Bethlen – Haller

Cetatea Trascăului – finalul anilor 1200

Peștera Poarta Zmeilor

Dacă știți și alte obiective care merită vizitate din județul Alba, vă rugăm să adaugați în comentarii.

postați un comentariu

twenty − 14 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.