Sus
  >  Home   >  Săpânța – Cimitirul vesel

Satul maramureșean Săpânța este inclus pe bună dreptate în toate traseele turistice care se organizează în această zonă deosebită a României.

Situat la cațiva kilometri de capitala istorică a Maramureșului, Sighetul Marmației, satul este cunoscut în special  datorita Cimitirului Vesel.

Acesta reprezintă cu siguranta unul dintre cele mai interesante cimitire din lume, luând moartea oarecum în glumă, precum stramoșii daci, care priveau decesul ca un motiv de bucurie. Aceasta nu este doar părerea noastră,ca români, ci putem observa în toate topurile pe această temă.

cimitirul vesel

Totul a început în 1935, când un sculptor local, Stan Ioan Pătraș a realizat primul epitaf pe o cruce din cimitir.

În prezent sunt câteva sute de astfel de cruci, realizate de Stan Patraș și ucenicii săi, care au preluat această îndeletnicire după moartea „Creatorului”, așa cum este numit pe propria sa cruce.

sapantaCimitirul vesel – Săpânța

Crucile sunt realizate din lemn de stejar, fiecare fiind protejată de un acoperiș propriu. Pe fiecare dintre ele se află câte o imagine pictată în relief, ce reprezintă o scenă reprezentativă din viața celui decedat.

Sub imagine sunt câteva versuri, de multe ori o poezie hazlie și uneori tendențioasa despre viața respectivului. Toate crucile sunt albastre, culoare ce a devenit specifica zonei, fiind numita „Albastru de Săpânța”.

Imaginile de pe cruce reprezinta o scena importanta din viata defunctului. Cateodata acestea arata meseria omului: padurar, vanator, taietor de lemne, bucatareasa, agricultor.

Femeile sunt reprezentate facand paine, tesand covoare, torcand lana. Daca o persoana a murit in urma unui accident mai neobisnuit, pe cruce aparea pictata scena intamplarii tragice.

cimitirul vesel

Cimitirul Vesel a devenit cunoscut in toată lumea, articole despre Merry Cemetery fiind scrise in multe limbi, iar străinii, deși nu ințeleg poeziile scrise pe cruci, rămân uimiți de atitudinea localnicilor cu privire la moarte!

Și dacă tot sunteți în Săpânța incercați să ajungeți si la vâltori, acele construcții formate din bușteni, pe cursul unui râu, în care apa captată formează un vârtej în care se spală covoare și țoluri.

În Săpânța, lângă cimitir, găsim și Mănăstirea Săpânța-Peri, care impresionează prin înălțimea turlei de 78m, fiind vizibilă de la distanță de peste 5km.

De altfel, biserica a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume!

Tarif de vizitare:  5 lei/persoană

postați un comentariu

thirteen − 10 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.