Sus
  >  Home   >  Adamclisi – amintirea lăsată de Împăratul Traian, la doi pași de Constanța
ADAMCLISI

Prima si ultima data cand vizitasem monumentul de la Adamclisi a fost undeva in scoala primara, deci mai bine de 15 ani, cand eram pozat alaturi de ceilalti prichindei la baza maretului monument ridicat de Traian.

Sambata am plecat de la Fetesti spre Constanta cu ceva treaba, si m-am gandit sa combin utilul cu placutul, ocolind pe la Adamclisi sau Pestera Sf. Andrei…am ales Adamclisi, am parasit A2 la Cernavoda de aici incepand un drum pitoresc si destul de bine intretinut catre Ion Corvin.

ADAMCLISI

Am ajuns in Adamclisi la ora 18:00, exact cand se termina programul muzeului, însă paznicul a fost îngăduitor și ne-a permis sa ne plimbam putin prin interior si sa facem cateva poze.

Muzeul adaposteste o parte din artefactele descoperite in ruinele cetatii ridicate aici de Imparatul Traian, inclusiv ceramica din cultura neolitica Hamangia. De asemenea, parti ale monumentului original Tropaeum Traiani sunt adapostite in muzeu.

ADAMCLISI

Dupa 15 minute de fotografiat holurile goale, am pornit catre atractia principala a zonei si anume uriasul monument circular din piatra, ridicat in 106-109 pentru a sarbatori cucerirea Daciei de catre Traian.

Citește și:

Cetatea Histria

Sarmizegetusa Regia

Constanța

Este adevarat,doar fundatia mai este originala, restul constructiei fiind restaurata in 1977. Zidurile sunt decorate cu imagini sculptate ale armatei romane, scene de lupta sau pastori si tarani daci aflati printre centurioni.

Si aici programul era pana la ora 18:00, insa un alt nene paznic intelegator ne-a lasat sa „furam” niste imagini, conditia sa nu stam prea mult in „vantul dobrogean” care batea destul de tare.

Constructia, se pare ca opera binecunoscutului Apolodor din Damasc, incepe cu un soclu cilindric, pe care sunt prezente bazoreliefurile amintite mai sus. Soclul este acoperit cu un fel de acoperis din centrul caruia se ridica un hexagon pe care este infatisat un soldat roman cu 4 scuturi. La picioarele acestuia stau legati, cu mainile la spate, un barbat dac si 2 femei, fapt ce reprezinta supunerea acestora in fata Imperiului.

Am plecat la apus catre Constanta, care se afla la doar 60 km, astfel, data viitoare cand mergeti catre mare, nu ratati oprirea la Adamclisi, chiar daca pierdeti o ora de stat la plaja.

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!

postați un comentariu

18 − 12 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.