Sus
  >  Home   >  Munchen- Germania

Dacă am adăugat Munchen în TOP 9 cele mai frumoase orașe pe care le-am văzut, m-am gândit să fac un articol despre el, chiar dacă l-am vizitat acum mai bine de 3 ani.

Excursia la Munchen a fost organizată la Facultatea de Geografie, cu autocarul și a cuprins Ungaria, Austria și Bavaria. În capitala bavareză am stat cazați 2 nopți, la un hostel situat aproape de centrul orașului.

Geografie și istorie

Având o populație de cca.1,5milioane, Munchen se află în partea de sud-est a Germaniei, aproape de granița cu Austria. După cum spuneam, se află în landul Bavaria, al cărei capitală este.

munchen

Se află pe râul Isar, foarte aproape de poalele Munților Alpi.

Numele orașului provine din latinescul „monch”=călugăr, nume legat de o colonie de călugări care s-a așezat în aceste locuri.

Primele menționari istorice apar în 1158, iar la începutul sec.al XIII-lea primește statutul de cetate, fiind fortificat.

Este complet distrus de un incendiu puternic, în 1327, însă a fost reconstruit de Împăratul Ludovic al IV-lea, al Sfântului Imperiu Roman.

La începutul sec. XIX orașul Munchen devine capitală a Bavariei și a fost grav lovit de Al Doilea Război Mondial, jucând un rol important în viața lui Hitler, care îl numea „capitala mișcării naziste”.

Nu toate rele însă, pentru că tot aici s-a format grupul „Trandafirul Alb”, o mișcare studențească antinazistă, între 1942-1943.

Orașul Munchen a găzduit și una dintre cele mai triste Jocuri Olimpice din istorie, în 1972. Atunci, un grup terorost palestinian a răpit mai mulți membri ai echipei olimpice israeliene. Toate eforturile poliției au fost în zadar, iar totul s-a încheiat cu „Masacrul de la Munchen”.

Și un Campionat Mondial de Fotbal s-a desfășurat la Munchen, în 1974, când Germania de Vest se impunea în fața Olandei lui Johan Cruyff.

Obiective turistice din Munchen

Fiind al treilea oraș ca mărime din Germania, Munchen impresionează prin curățenie și prin amabilitatea locuitorilor, care te ajută cu plăcere dacă ai o nelămurire.

Stilul de viață relaxant îi oferă o atmosferă sudică, fiind numit de multe ori „cel mai nordic oraș italian”.

Marienplatz, inima orașului

Principala zonă de interes este centrul orașului, Marienplatz, unde se află Primaria Nouă, cu vechile figurine din turn ce dansează de 3 ori pe zi. Aici găsim și statuia Fecioarei Maria, din 1638, dar și Fântâna cu Pește, din secolul XIX.

marienplatz munchen

Marienplatz este piața centrală a orașului încă de la întemeierea acestuia. În Evul Mediu aici aveau loc spectacole și târguri. Numele este dat de Coloana Mariei, ridicată în 1638 pentru a sărbători sfârșitul ocupației suedeze.

Mariensaule este prima coloană de acest tip din Nordul Alpilor, inspirație pentru multe altele ce au urmat în această zonă a continentului.

Coloana are o statuie de aur a Fecioarei Maria, stând în picioare pe o semilună. La fiecare colț al piedestalului se află câte un putti, ce luptă cu câte un animal, reprezentând depășirea obstacolelor de către oraș. Războiul este reprezentat printr-un leu, ciuma de un bazilisc, foametea de un dragon și un șarpe reprezintă erezia.

mariensaule munchen

Marienplatz este dominată de Primăria Nouă (Neues Rathaus), inaugurată în 1874, an în care s-a renunțat la Primăria Veche, care se află pe o altă latură a pieței.

Măreața clădire are peste 400 camere, are o lungime de 100m care dau spre Marienplaz și este bogat decorată. Printre figurile care se disting sunt cele ale Ducelui Henric Leul și linia dinastiei Wittelsbach de Bavaria. Pe traveea turnului sunt primii 4 regi bavarezi.

munchen

În vârful turnului sunt prezentate 2 povești, zilnic, devenind importantă atracție turistică.

Turnul principal are o înălțime de 85m, de la care se poate admira una dintre cele mai spectaculoase priveliști cu centrul orașului.

Peterskirche – Biserica Sf.Petru

Mai multe biserici vechi, care te cuceresc, se găsesc in această zonă a orașului. Cele mai importante sunt Peterskirche și Frauenkirche. Peterskirche sau Biserica Sf. Petru, construită in secolul XIII, reprezintă cel mai înalt punct al orașului vechi, cu turnul său care oferă o priveliște superbă asupra orașului.

munchen
Priveliste din turnul Bisericii Sf.Petru

Inițial, comunitatea monahală a construit o biserică din lemn, pe dealul Petersbergl. Mai apoi o biserică în stil romanic, în 1090, reconstruită apoi după 200 ani.

După ce a fost distrusă în marele incendiu din 1327, a fost reconstruită în stil gotic. Altarul gotic datează de atunci, din 1368. După încheierea războiului de treizeci de ani, cu suedezii, la începutul anilor 1600, s-a făcut altarul în stil baroc și a fost adăugată o fleșă turnului, ducând înălțimea totală la 92m.

orga peterskirche munchen

La interior sunt mai multe piese valoroase, precum statuia Sf.Petru, cele 5 icoane în stil gotic, pictate de Jan Polack, fresca de pe tavan în stil rococo.

Peterskirche a fost puternic afectată în cel De-al Doilea Război Mondial, iar lucrările de renovare s-au terminat abia în anul 2000.

Frauenkirche

Frauenkirche este unul dintre simbolurile orașului, biserica in stil gotic cu turle rusești fiind contruită in secolul XV.

În traducere „Catedrala Doamnei Noastre” a devenit sediul al Episcopiei romano-catolice și scaun al arhiepiscopului. A devenit rapid unul dintre simbolurile capitalei bavareze.

Cele două turnuri ale sale, cu o înălțime de cca.98,5m, au stabilit limita de înălțime a clădirilor din zona istorică și cartierele adiacente.

unul dintre turnuri

Construcția a fost gata în doar 20 de ani, inaugurată fiind în 1488, pe locul uneia mai vechi. Cu toate acestea, banii s-au epuizat și nu au fost fonduri pentru acoperișul turnurilor, ce trebuiau să fie ascuțite, specifice stilului gotic.

Acestea au rămas neacoperite până în 1525, când s-a adoptat varianta mai ieftină a acoperișului rotund, inspirat după Domul Stâncii din Ierusalim.

Biserica a fost construită din cărămidă roșie, în stil gotic târziu, iar elemenele decorative lipsesc în mare parte. Poate găzdui 20.000 credincioși simultan, deși în momentul construcției orașul avea doar 13.000 locuitori.

Frauenkirche  munchen

Interiorul este dominat de ccele două rânduri de coloane, înainte de 22m, care dau impresia că biserica nu are geamuri.

De aici și de la celebrul semn de la intrarea în biserică, numit „pasul diavolului” a pornit o interesantă legendă.

Legenda Catedralei

Se spune că din lipsa banilor, arhitectul Halsbach a făcut un pact cu diavolul. Acesta din urmă finanța construcția bisericii, dacă constructorul era de acord să o facă fără ferestre. Halsbach a fost însă isteț și a acoperit vizibilitatea ferestrelor cu respectivele coloane. Când diavolul, care privea din ușă, și-a dat seama că a fost păcălit, a bătut atât de tare din picior încât a lăsat o urmă.
Frauenkirche munich

Feldherrnhalle – Sala Generalilor

Felderrnhalle este un pavilion, ridicat la cererea Regelui Ludwig I al Bavariei, în 1841, pentru a onora armata bavareză. A fost construit după modelul Loggia dei Lanzi, din Florența.

Felderrnhalle  munchen

Ridicat în Odeonsplatz, simbolizează forța armatei bavareze, prin doi reprezentanți: Johann Till și Karl Philipp von Wrede, lideri militari din Războiul de 30 de ani, respectiv în luptele împotriva lui Napoleon.

O sculptură de grup a fost adăugată în 1892, după războiul franco-prusac, reprezentând victoria asupra francezilor și unificarea Germaniei.

Minunații lei au fost adăugați în 1906.

Felderrnhalle munchen

Felderrnhalle are și o istorie mai puțin plăcută.

În 1923 este locul ciocnirilor violente dintre naziștii conduși de Adolf Hitler și poliția bavareză. Primii încercau să preia controlul Ministerului Apărării, iar în urma conflictului au murit 16 naziști și 4 polițiști. Mulți alții au fost răniți în ceea ce a purtat numele „Puciul de la berărie”.

După preluarea puterii de către naziști, Felderrnhalle primește un alt rol, acela de memorial al victimelor puciului din 1923.

Noii recruți SS trebuiau să-și depună jurământul aici, iar toți trecătorii erau obligați să facă salutul nazist în fața monumentului.

Felderrnhalle  munchen

Munchen este un oraș perfect și pentru iubitorii de cultură, fiind prezente numeroase muzee, pe care să fiu sincer nu le-am vizitat, preferând să mă axez pe partea de entertainment oferită de oraș (ce să faci la 23 de ani).

Totuși, vă propun o serie de muzee care merită cu siguranță văzute: Deutsches Museum, cel mai vechi si mai mare muzeu tehnico-stiintific din lume, dar si Cartierul muzeelor, Trei Pinakotheken, galerii de arta care se gasesc una langa alta.

national theatre munchen
Teatrul National Munchen

Un obiectiv turistic care nu trebuie ratat este Residenz, reședința regilor bavarezi, care a fost transformată treptat dintr-un castel cu șanțuri de apărare, cum era in 1385, într-un complex lărgit cu numeroase curți.

În interiorul Residenz se gasesc Teatrul Cuvillies, realizat in stil rococo și considerat cel mai frumos teatru din Europa, cât si Muzeul de Arta Egipteană.

Nu în ultimul rând, Palatul Nymphenburg merită o vizită, mai ales pentru pasionații de artă.

Nu în ultimul rând..BEREA


Toate aceste monumente arhitecturale sunt totuși eclipsate de un eveniment ce are loc anual în Munchen, si anume festivalul berii, Oktoberfest.

Cu peste 6 milioane de vizitatori și peste 5 milioane de litri de bere, Oktoberfest este unul dintre cele mai populare festivale din lume.

Dacă nu ajungeți totuși la Munchen in perioada festivalului, vă puteți bucura oricând de o bere savurată in cel mai autentic stil bavarez la una din numeroasele berării cu tradiție de sute de ani.

bere hofrauhaus munchen

Cea mai cunoscută este cu siguranță Hofrauhaus, fiind la origine fabrica de bere fondata in 1598 de familia regală. În prezent aici sunt serviți peste 10.000 litri de bere pe zi de catre chelnerițele imbrăcate tradițional și care aduc după ele imenșii covrigi bavarezi.

covrig bavarez munchen

Totul se intamplă pe muzica de fanfara și de cele mai multe ori se lasă cu dansuri. Preturile sunt destul de ridicate, insa este o experiență care merită pe deplin.

hofbrauhaus

În Munchen puteți vedea sediul mărcii auto BMW, o clădire futuristă, care include și un muzeu, cel mai frumos stadion din lume, Allianz Arena, pe care joaca actuala campioana a Europei, Bayern Munchen. P

uteți merge in unele dintre cele mai bune cluburi din lume sau puteti face shopping pe numeroasele artere comerciale ale orașului.

Pentru cei mai nonconformiști, puteți vizita zona situata la sud-vest de Marienplatz, un fel de „cartier roșu” al Munchenului, unde puteți vedea domnișoare în vitrină și multe cuburi gay.

De asemenea aveți posibilitatea să vedeți Olympiapark, locul in care au avut loc Jocurile Olimpice din 1972, una dintre cele mai sângeroase ediții ale J.O., când teroriștii palestinieni au ucis 9 sportivi din Israel.

munchen

Costuri și transport

In principiu, Munchenul este un oraș destul de scump, mai ales daca alegeți să îl vizitați in perioada Oktoberfest.

Cel mai simplu mod de a ajunge este cu avionul, pe aeroportul Franz-Joseph Strauss, sau cu mașina, distanța fiind una acceptabilă, mai ales dacă doriți să faceți opriri și prin Budapesta sau Viena.

Cazările sunt destul de costisitoare, insa sunt unele perioade in care puteți găsi prețuri foarte bune, in special in extra-sezon.

Mijloacele de transport sunt foarte bine puse la punct, rețeaua de metrou – U-Bahn are trenuri moderne și confortabile. S-Bahn este rețeaua suburbană care face legătura orasului cu alte destinații din jurul orașului.

metrou munchen

Tramvaiele și autobuzele  sunt potrivite pentru parcurgerea distanțelor mai scurte, timp in care puteți admira și orasul. Biletele pentru toate mijloacele de transport in comun pot fi achiziționate de la aparatele automate și din stațiile de U-Bahn.

Deși este un oraș complex, care oferă cultură, istorie, distracție, sport și tehnologie la cele mai inalte nivele, puteți încerca și excursii in zona Alpilor pentru a vedea unele dintre cele mai frumoase castele din lume, opera lui Ludwig I in special. Despre Castelele bavareze găsiți mai multe aici.

shopping munchen
Shopping Munchen
munchen
munchen
munchen
munchen
munchen
munchen
munchen

Comments:

  • Mihai

    1 noiembrie 2018

    Super schon Munich.

    reply...

postați un comentariu

4 × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.