Sus
  >  Home   >  Football Museum Bucharest – cel mai nou muzeu al Capitalei
muzeul fotbalului bucurești

Sâmbătă, după ce am plimbat-o pe Eva la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, iar mai apoi la Mănăstirea Mihai Vodă, am vrut să descopăr alături de ea și cel mai nou muzeu din București: Football Museum Bucharest – Muzeul Fotbalului.

Citisem de câteva luni că urmează să se deschidă acest muzeu, dar abia la 1 noiembrie a avut loc inaugurarea. Este, probabil, muzeul în care m-am simțit cel mai bine până acum. Nu doar că este dedicat fotbalului, o mare pasiune a mea, dar și datorită modului în care a fost organizat.

Din fericire, între momentul vizitei și clipele în care scriu acest articol, am ascultat și podcastul lui Cătălin Oprișan cu unul dintre promotorii acestui muzeu. Așa că o să „culeg” informații și de acolo. Oricum, nu vreau să vă stric plăcerea de a descoperi singuri exponatele, așa că nu voi intra prea mult în detalii despre acestea.

Muzeul Fotbalului este unul privat, realizat printr-o investiție de aproximativ 1,6 milioane euro. Se pare că este doar al doilea muzeu privat deschis în România, din 1990 încoace. Mult prea puțin, dar poate va fi un model de urmat.

Experiența avută la Muzeul Fotbalului

Revenind la vizita noastră, pot să afirm fără ezitare că experiența a fost asemănătoare cu vizita la un muzeu de top din vestul Europei. Exponatele sunt minunat prezentate, cu informații scrise, atât în limba română, cât și în engleză. Aș adăuga doar un ghid audio, în care să fie prezentate și mai multe informații.. în mai multe limbi. Pentru că poziția excelentă a muzeului, strategică, din Centrul Vechi, este ideală pentru turiștii străini.

Ca orice muzeu ce se respectă, ai posibilitatea de a lăsa bagajele într-un vestiar. Acest lucru este gratuit, iar copii, mici sau mari, își pot încerca abilitățile la o masă de fotbal. Am învins-o pe Eva, dar n-are rost să mă laud aici.

Romanian Room – tributul adus legendelor tricolore

După ce ne-am făcut comozi și am încheiat meciul, am pornit în vizită. Ne așteaptă 5 etaje de fotbal pur, pentru a fi explorate. Turul începe cu „Romanian Room”, o sală rezervată istoriei fotbalului românesc. Pe centru avem 2 vitrine ce formează numărul 10, rezervat lui Gheorghe Hagi, regele fotbalului nostru. Aici sunt prezentate câteva tricouri purtate de acesta pe parcursul carierei sale.

Pe „extreme” sunt tricourile altor fotbaliști de legendă ai naționalei noastre, din mai multe epoci. Tot aici găsim fanioane, insigne, sau alte obiecte asociate cu echipe românești, cu arbitri, sau fotbaliști. Un colț al camerei este rezervat jurnalismului sportiv, mai exact „Gazetei Sporturilor”. Vedem aici și o copie a primei ediții a publicației, din 1924.

„Suntem peste tot acasă”, chiar și la Muzeul Fotbalului

Urcăm un etaj și ajungem la „Experience Room”. Pășim practic pe gazonul de joc, flancat de tricourile de joc ale unor jucători legendari ai fotbalului mondial. Vă spun doar de brazilianul Ronaldo și Zlatan Ibrahimovici și cred că deja v-am atras atenția. Celor doi se alătură multe-multe alte nume de legendă, pe care vă las să le descoperiți singuri. Atenție însă.. multe dintre colecții sunt temporare, ceea ce înseamnă cu exponatele se vor schimba periodic, probabil la 3-4 luni. Deci muzeul este într-o continuă schimbare.

Ecranul uriaș, alături de numeroase leduri au rolul de a teleporta direct pe stadion. Sunt prezentate momente de pe marile stadioane ale lumii, cât și ale României, iar diverse galerii se succed. Dacă ai norocul ca echipa ta preferată să fie între ele, sigur rămâi cu pielea de găină. Eu am avut noroc, nici nu se putea altfel. Galeria Rapidului încheie succesiunea de imagini, iar eu am început să cânt, pe o voce mai joasă, alături de imaginile ce rulau pe ecran și leduri. (video va apărea pe Instagram, deci dați un follow acolo la umbluteleleu0).

Locul de întâlnire al legendelor fotbalului mondial

Urmează „International Room”, unde găsim și mai multe tricouri purtate și semnate de jucători fantastici. În special străini. Tot aici avem o incursiune prin istoria Cupei Mondiale, care era în plină desfășurare în momentul vizitei.

Putem vedea cum au evoluat mingiile de fotbal, de la primul Campionat Mondial, din 1930, până la turneul final din 2022. Dar și ghetele de fotbal, unde găsim replici ale „bocancilor” purtați de fotbaliști în urmă cu 100 de ani.

MUZEUL FOTBALULUI BUCUREȘTI

Conferințe de presă și o nouă carieră în jurnalism sportiv

Ajungem la „Camera Interactivă”, probabil preferata celor mici. Aici îți poți testa calitățile de goalkeeper, pe un simulator. De asemenea ai șansa de a sta în sala de conferință, unde lași impresiile tale despre meci în fața jurnaștilor.

Dacă dorești, poți să încerci meseria de comentator sportiv. Toată experiența este salvată și îți este trimisă. Din păcate, în momentul vizitei noastre erau niște dificultăți tehnice și nu ne-am putut bucura de acest beneficiu. Se întâmplă, iar eu sunt sigur că toate aceste mici probleme vor fi remediate curând.

În centrul camerei se află o sferă formată din numeroase leduri. Aici se succes imagini de la turneele finale de Campionat Mondial.

MUZEUL FOTBALULUI BUCUREȘTI
„Și-au dorit mai mult victoria, cred că dacă dădeam mai multe goluri decât ei, câștigam meciul”
MUZEUL FOTBALULUI BUCUREȘTI
O încercare eșuată de reprofilare profesională

Pe final, ne exersăm calitățile fotbalistice

Ajungem în cele din urmă la ultimul nivel al muzeului, „Practice Room”. Aici te transpui în rolul de fotbalist și îți testezi șutul. Învinge portarul la „penalty corner”, sau măsoară viteza șutului tău.

Reveniți la parter, puteți face o pauză la cafenea, sau la bistro. Acesta este amenajat superb pentru a viziona un meci alături de prieteni. Nu este necesar să achitați taxa de intrare la muzeu pentru accesul aici. Ultima oprire trebuie să fie la Fan Shop, de unde aveți posibilitatea să cumpărați un suvenir cu Muzeul Fotbalului, sau chiar un tricou al echipei favorite din Liga 1.

muzeul fotbalului bucurești

Analiză calitate-preț

Toată această experiență mi-a plăcut enorm. Și sunt sigur că Eva, la cei aproape 3 ani ai săi a simțit la fel, chiar dacă nu a înțeles tot ce vedea. Acest muzeu este o necesitate pentru iubitorii „sportului rege” și mă bucur enorm pentru inaugurarea sa.
Sigur, unii pot comenta că tariful de 49 lei este puțin cam ridicat. Însă o comparație simplă poate mai schimbă această opinie. În aceeași zi am vizitat Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”. Biletul de acces este de doar 10 lei. La acesta s-a adăugat taxa de ghidaj de 6 lei, fără de care nu puteai înțelege ceva, pentru că nu aveai explicații scrise, sau audio. Iar taxa foto este de 17 lei. Total 33 lei, pentru 3 camere vizitate. Cu o suprafață totală mai mică decât un singur nivel al Muzeului Fotbalului.

În plus, aici ai parte de multe experiențe interactive, care în mod normal, luate separat, ar costa bani buni. Deci, per total, poate nu este un tarif aberant, cum ar spune alții.

Programare vizită Football Museum

Pentru a vizita Muzeul Fotbalului București trebuie să vă deplasați pe Str. Gabroveni, la numărul 24.
Programul de funcționare este de marți-duminică, între orele 11:00 – 19:00, în zilele de luni fiind închis. Ultima intrare se face la ora 18:00.

După cum spuneam, biletul pentru un adult costă 49 lei, pentru un copil între 7-14 ani costă 33 lei, iar cei mici, sub 7 ani, au gratuitate.

Website Muzeul Fotbalului: http://footballmuseum.ro/

Podcastul despre care aminteam mai sus, al lui Cătălin Oprișan, despre Muzeul Fotbalului: https://www.youtube.com/watch?v=Q4HsCQoCrHs

muzeul fotbalului bucurești
MUZEUL FOTBALULUI BUCUREȘTI
MUZEUL FOTBALULUI BUCUREȘTI
MUZEUL FOTBALULUI BUCUREȘTI
MUZEUL FOTBALULUI BUCUREȘTI ZLATAN IBRAHIMOVIC

postați un comentariu

12 − nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.