Sus
  >  Home   >  Top 9 Castele din Spania
castelul almodovar

În episodul 5 al seriei ”Top 9 Castele” ajungem în Spania, una dintre țările cu cele mai multe castele și palate din lume, fapt datorat istoriei sale îndelungate și zbuciumate, aflată mult timp sub dominații străine, care și-au impus stilul arhitectural în mai multe edificii de o rară frumusețe.

9. Castelul La Mota este unul dintre cele mai mari castele din regiunea Castilla- Leon, având ziduri înalte din cărămizi și o temniță în turnul de pe colină. Construcția acestuia a fost începută de mauri în sec. al XIII-lea, a fost extins apoi de Isabela I a Castiliei și soțul său, Ferdinand al II-lea de Aragon, cei care au finanțat călătoriile lui Columb către Lumea Nouă. Ulterior a devenit închisoare de stat, unul dintre deținuți fiind Cesare Borgia.

8. Castelul Loarre aflat în apropiere de Huesca, este considerat cel mai vechi castel din Spania și a fost folosit atât ca fortăreață cât și ca reședință regală. A fost construit în sec.al XI-lea, pe zidurile unei foste așezări romane de regele Navarrei, Sancho Ramirez. Pentru a fi explorat se urcă scările înguste din cele trei turnuri și se traversează meterezele în ruine, însă merită tot efortul. Capela romanică se află într-o stare excelentă.

7. Castelul Manzanares el Real  situat în apropierea Madridului, este cunoscut și drept Castelul Mendoza. Construit din pietre de granit, a fost început în 1475 de DIego Hurtado de Mendoza și finalizat de fiul acestuia, Inigo Lopez de Mendoza. Este situat la aproximativ 35 km de centrul capitalei și se poate ajunge cu autobuzul, după o călătorie de aproape o oră.

6Castelul Lorca situat în apropiere de Murcia, este o fortăreață medievală, construită între sec. IX și XV. Castelul a reprezentat un punct strategic în lupta dintre creștini și musulmanii care au ocupat aceste teritorii timp de secole. Este unul dintre cele mai mari castele din Spania, cu o lungime de 640m și 120 m lățime.

5. Castelul Olite este o construcție masivă, cu turnuri crenalate și parapete, fiind situată aproape de orașul Zaragoza. Datează din anul 1407, prezentând mai multe elemente de origina maură, precum grădinile suspendate și stucaturile, multe fiind însă înlocuite în timpul lucrărilor de renovare din urma incendiului devastator din 1813.

4. Castelul Penafiel cu forma sa de corabie este așezat pe creasta îngustă ce domină râul Duero. Întinsul castel, cu o lungime de peste 150m, a fost ridicat din piatră albă în sec. al XV-lea, iar termnița a fost refăcută în secolul următor, cu pereți de 3,5m grosime și 8 turnuri laterale pentru familia Giron. Fiind într-o importantă zonă viticolă, castelul prezintă și un muzeu al vinului. A avut un rol foarte important în războiul dintre creștini și mauri.

3. Castelul Coca este probabil construcția supremă în ceea ce privește castelele din cărămidă, cu metereze crenelate și turnuri poligonale. Aflat la 45 km de Segovia, a fost construit în 1453, în stil gotic, pentru arhiepiscopul de Sevilla, iar mai târziu ajunge pe numele ducelui de Alba. O ciudățenie aparte o prezintă Turnul Pedro Mata, care are o cameră circulară cu acustică bizară: dacă șoptești lângă perete se aude pe partea cealaltă.

2. Castelul Alhambra este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică, dovadă a celor aproape opt secole de dominație maură în Peninsula Iberică, în special în sudul acesteia. Este vizibil din orice colț al orașului Granada, splendoarea sa domnind din vârful dealului. Este formată din patru secțiuni: fortăreața medievală a Alcazaba, Palatul Nazrid, Palatul de vară Generalife și Palatul Renascentist al lui Carol al V-lea.

1. Castelul Segovia este fără îndoială atracția principală a orașului și probabil cel mai frumos castel al Spaniei. Alcazarul Segovia are turnuri ce se înalță ca un miraj în capătul de vest al stâncii, deasupra confluenței râurilor Clamores și Eresma. Această priveliște i se datorează Regelui Habsburg Filip al II-lea, cel care a adus adaosuri majore castelului medieval inițial. A nu se rata vederile panoramice de pe acoperișul temniței, unde se ajunge după urcarea a 150 trepte înguste.

postați un comentariu

2 + 10 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.