Cascadele Krushuna și Peștera Devetashka – O zi prin Bulgaria
Weekend-ul trecut am vrut neapărat să scăpăm puțin de căldura sufocantă. Aveam nevoie de o locație apropiată de București, adecvată pentru plimbare de o zi, cu intoarcere seara. Cum Valea Prahovei am vizitat-o si revizitat-o, am zis pas.
Mi-am amintit însă de niște postări văzute pe Facebook, cu vizite la vecinii bulgari. Acestea erau aproape de graniță, iar zona părea superbă. A fost clar că aceasta rămâne opțiunea aleasă. Am aflat numele zonei, am cercetat succint ce este de vizitat în împrejurimi și cam atât. Fără să citesc pe indelete ce anume vizităm.
De aici a pornit și marea problemă a vizitei noastre. Nu am scăpat deloc de caldură, ba din contră. Ținând cont că țintele noastre principale erau niște cascade și o peșteră, am bănuit că ajungem în zonă montană. Doar că muntele a refuzat să apară și ne-am trezit că avem de „cărat” copiii dupa noi la 36-37 grade. Altfel, obiectivele sunt fantastice și cu siguranță merită vizitate.
Hai să nu mă mai învârt pe lângă subiect și să vă spun care a fost traseul pentru această frumoasă, dar călduroasă zi la final de august: Cascadele Krushuna – Peștera Devetashka – Lovech – Plevna. Cu tranzit pe la vama Giurgiu.
Cascadele Krushuna
Din București până la prima oprire, Cascadele Krushuna, am facut 3h si jumătate. Ajunși în parcarea din fața Parcului Natural Maarata am realizat cele două mari erori pe care le-am făcut: prima despre care am amintit deja, fiind la fel de cald ca în București. A doua, că nu am schimbat deloc in leva.
Și ce să vezi, plata la intrarea in Parcul Natural se face in leva, evident. Nu mă așteptam totuși să nu existe varianta de plată cu card. Sau un exchange. Dar cea mai apropiată localitate este un sat, deci nici o șansă de așa ceva.
Șansa noastră a fost una dintre terasele răsărite pe lângă parcare. Direct la tejgheaua barului, doamna mi-a facut un curs valutar pe care și cămătarii ar fi invidioși. Am acceptat însă, din lipsa de alternativă. După ce am achitat biletele de intrare, doar pentru adulți, deja cheltuisem aproape jumate din ce leva mi-a dat doamna pentru 100 lei. Bine că nu am mai achitat și parcarea, care avea tarif separat, însă domnul de la casierie a trecut cu vederea.
Până la începerea traseului propriu zis, trecem pe lângă restaurante, magazine de suvenire, un ștrand și un hotel. Semn că locul a fost destul de bine exploatat turistic.
Aveam să aflam curând de ce erau atât de mulți turiști, bulgari și români, cam egali ca număr, dacă ne luăm după mașinile din parcare.
Traseul Roșu și Traseul Albastru
Când drumul pavat s-a terminat, am lăsat căruciorul bebelușului pe marginea drumului și am continuat traseul cu Edi in brațe. Din fericire, acesta este unul foarte scurt și facil. Am ales Traseul Roșu, cel care se parcurge în aproximativ 20 minute. A doua variantă, care se parcurge cam într-o oră, mai poți vedea Cascada Misterioasă și peșterile Maarata si Vodopada. Acest al doilea traseu îl lăsăm pentru altădată, când copilul va merge pe picioarele sale.
Și în cele din urmă, Traseul Roșu se dovedește destul de spectaculos. Apar rapid primele cascade, mai mici și după 5-6 minute găsim și Piscina Albastra. Este un lac de mici dimensini, dar al cărui turcoaz este superb. Foarte asemănător cu Lacul Ochiul Beiului din Cheile Nerei.
Piscina Albastră
În curând ajungem și la cascada principală, ce are o cădere a apei de la cca.20m înălțime. Relieful carstic, mușchii care se formează pe lângă cascadă, aduc aminte, din nou, de un peisaj văzut anterior prin Cheile Nerei, la celebra Cascada Bigăr. Puteți să mă contraziceți, dar Krushuna mi s-a parut mult mai spectaculoasă decât Cascada Bigăr, indiferent ce scriu diverse publicații, locale, sau străine. Cascadele Krushuna au o frumusete aparte și am zăbovit câteva minute aici, pentru poze.
Vizită Cascadele Krushuna
Program: 08:00 – 20:00
Tarif: 5 leva/persoană
Parcare: 3leva/persoană (nu am auzit pe cineva să o fi plătit)
Peștera Devetashka
La doar 16 km depărtare de Cascadele Krushuna se află o altă minune a naturii, Peștera Devetashka. Din fericire mai aveam incă din leva schimbată la terasă, pentru că de vreun exchange pe traseu nu poate fi vorba. Și aici exista o parcare, gratuită.
De la parcare am mers cam 10 minute, prin soarele torid, la peste 35 grade, până am ajuns la intrarea în peșteră. Din nou, mă puteți contrazice, dar în România nu am văzut vreo peșteră care se poate compara cu Devetashka. Poate doar Peștera Scărișoara, dar este discutabil.
Temperatura a scăzut imediat ce am intrat in peșteră, iar vizita a fost mult mai plăcută. Peștera impresionează prin dimensiuni, având o intrare de peste 30m înălțime, iar lungimea acesteia ajunge până la aproape 2500m. Nu se poate vizita toată suprafața peșterii, ci doar sala centrală, care atinge înălțimi considerabile, ajungând chiar la 100m.
Cu toate acestea, adevărata frumusețe a peșterii este dată de cele 7 găuri din tavanul său. Găurile, de dimensiuni diferite, oferă un peisaj special, scos parcă dintr-o altă lume.
Lilieci si cinematografie
Simbolul Peșterii Devetashka este, fără îndoială, liliacul. Aici trăiesc câteva zeci de mii de exemplare, din 15 specii diferite. Probabil cea mai mare colonie de lilieci din Bulgaria. Magneții cu lilieci sunt și cei mai populari în tarabele cu suvenire pe care le găsim în drum spre parcare.
Se pare că peștera a fost locuită încă din urmă cu 70.000 de ani, fiind descoperite numeroase artefacte, acum expuse la Muzeul de Istorie din Sofia.
Până la intrarea în peșteră o sa vedeți afișe cu filmul The Expendables 2
, cu Sylvester Stallone. Dacă vă intrebați de ce sunt afișe cu un film din anul 2012, află că aici s-au filmat câteva cadre pentru această producție. Cu această ocazie, urmare a nerespectării regulilor, un număr important de lilieci și-au părăsit casa.
Vizită Peștera Devetashka
Program: 08:00 – 20:00
Tarif: 3 leva/persoană
Parcare: gratuit