Sus
  >  Home   >  Transfer de la aeroport către oraș

Ce contează la un city break, pe lângă avion și cazare, este și modul în care ajungi de la aeroport către hotel sau către centrul orașului. Acest prim contact cu orașul poate să conteze foarte mult și să vă ofere indicii despre cum v-a decurge vacanța voastră. Dacă nu vă adăugați la pachetul de vacanță și un transfer privat, aeroport-hotel-aeroport, sau nu închiriați o mașină de care să vă folosiți pe durata vacanței, atunci vă prezint, pentru principalele orașe europene, modul în care să ajungeți de la aeroport către centrul orașului.

Istanbul

Orașul de pe Bosfor, deși nu mai este la fel de atractiv precum în urmă cu 3-4 ani, din cauza atentatelor sau a protestelor, este totuși printre preferințele turiștilor români și totodată un nod important către alte destinații, în special spre Asia. Este deservit de două aeroporturi:

Aeroport Ataturk este aeroportul principal al Istanbulului și unul dintre cele mai mari din Europa. Cea mai sigură și ieftină variantă este cu metroul, pe care îl luați 6 stații până la Zeytinburnu, de unde se ia tramvaiul T1 în direcția Kabataș, urmând să coborâți la stația care vă interesează.

Aeroport Sabiha Gokcen este folosit în special pentru cursele low-cost, către București fiind zborurile celor de la Pegasus Airline. Deși tarifele sunt mai mici decât la Turkish Airlines sau Tarom, transferul către centrul orașului este mai lung, aeroportul fiind pe partea asiatică, la aproximativ 40 km de zona Sultanahmet. De aici cea mai bună variantă este cu shuttle bus, firma HAVABUS. Există două rute, către Taksim și către Kadikoy. Până în Piața Taksim se face aproximativ o oră- o oră și jumătate, în funcție de trafic și costă 15 lire turcești. Către Sultanahmet se poate lua apoi un taxi sau mijloacele de transport în comun. O altă variantă este ruta spre Kadikoy (aprox.1 oră), de unde se ia apoi ferryboat spre celălalt mal al Bosforului, în Eminonu (25 minute cu ferry).

Budapesta

Aeroportul Ferihegy din Budapesta este situat la 16 km de centrul orașului și are trei terminale: 1, 2A și 2B. Terminalul 1 este legat de celelalte două printr-o linie de autobuz. Cea mai simpla metodă este folosind autobuzul 200E, care face legătura dintre terminalele aeroportului cu stația de metrou Kobanya-Kispest.

O altă variantă este cu trenul, către gara Nyugati. Trenul pleacă din Terminal 1, iar călătoria durează aproximativ jumătate de oră. Pentru a ajunge în Terminal 1 din celelalte 2 se folosește autobuzul 200E.

Viena

Aeroportul Internațional Schwechat este situat la 18 km de centrul Vienei și transferul se poate face în mai multe moduri. CAT (City Airport Train) este unul dintre cele mai rapide variante, călătoria durează doar 16 minute și costă 17 eur dus-întors (până la Wien Mitte)

Cu trenul Railjet călătoria durează aproximativ 15 minute și costă în jur de 4 euro (până la Gara Centrală din Viena- Hauptbahnhof).

Cu autobuzul express se poate ajunge la Morzinplatz în 20 de minute și costă 7-8 euro.

Praga

Aeroportul Vaclav Havel – Ruzyne se află la aproximativ 15 km de centrul orașului Praga. Cea mai bună variantă către centru este autobuzul 119, care pleacă din fața terminalului Sosiri și duce până la stația de metrou Dejvicka (un drum de aprox.20 minute). De aici, cu același bilet care costă aprox.1,5-2 euro, se ia metroul către stația dorită. O altă variantă, care de asemenea costă în jur de 2 euro, este cu Airport Express Bus, care duce până la Gara Centrală, de unde se poate continua de asemenea cu metroul.

Berlin

Aeroportul Tegel este cel mai mare din Berlin și este situat foarte aproape de centrul orașului (aprox.8 km). Cel mai simplu este să luați autobuzul 2 stații, apoi cu metroul (U-Bahn) până în centru.

Aeroportul Schonefeld se află în sud-estul Berlinului, la aproximativ 18 km de centrul orașului. Cea mai bună variantă pentru a ajunge în partea centrală este cu Regional Express, sau Airport Express, care oprește în principalele stații, precum: Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstrasse, Hauptbahnhof și Zoologischer Garten. Până la stația centrală se ajunge în 30 minute. Mai sunt disponibile și două linii de S-bahn: S9 și S45. DIn România este folosit pentru cursele RyanAir.

Stockholm

Aeroportul Arlanda este cel mai important și cel mai apropiat de Stockholm. Pe acest aeroport ajungeți dacă zburați cu Blue Air sau companiile de linie. Există mai multe moduri de a ajunge în centrul orașului, cea mai la îndemână, dar totodată și cea mai scumpă este cu Arlanda Express, care face aproximativ 20 minute dar costă peste 30 eur. O variantă mult mai ieftină este cu autobuzele Flygbussarna. Acestea fac peste jumătate de oră până în oraș, însă și tariful este cam la jumătate. Există și variantă de a ajunge cu trenul până în stația centrală.

Aeroportul Skavsta se află la 100 km de centrul orașului și este folosit de curse low-cost, din România ajungând aici Wizz Air-ul. Transferul este mai lung și mai scump decât de la Arlanda, fiind necesare minim 80 de minute până în partea centrală a Stockholmului. Autobuzul costă 159 coroane/un sens (cam 17 eur), respectiv 285 coroane/tur-retur (aprox.30 eur). Tarifele sunt mai mici daca se cumpără online.

Amsterdam

Aeroportul Schiphol este unul dintre cele mai mari, cele mai tranzitate și mai bine organizate aeroporturi din Europa. Se ajunge ușor în oraș, chiar și dacă aveți o escală de câteva ore. Aflat la aproximativ 15 minute cu metroul de Gara Centrală, tariful fiind undeva la 5 eur/sens.

Se poate lua cu ușurință și trenul către centrul orașului, sau către alte mari orașe europene precum Bruxelles sau Paris.

Bruxelles

Aeroportul Zaventem este cel mai important din Bruxelles și cel mai apropiat de oraș. Din România zboară către Zaventem companiile Blue Air și Tarom. Cele mai ieftine variante de transfer către centrul orașului sunt autobuzele. De sub terminalul sosiri se ia autobuzul 21 către oraș, tariful fiind de puțin peste 2 eur/sens. De sub terminalul sosiri se poate pleca și cu trenul către Gara Midi, tariful fiind mai ridicat, de aproximativ 9 eur/sens.

Aeroportul Charleroi este utilizat de majoritatea companiilor low-cost, precum Wizz Air și RyanAir. Este situat mult mai departe de oraș, la aproximativ 60 km de Gara Midi. Cea mai bună variantă de transfer este cu autobuzul Brussels City Shuttle, care face aproximativ 1 oră până la stația Midi, iar o călătorie costă în jur de 15 eur/sens. Pentru a profita de tarife mai mici este de preferat să rezervați biletele online și din timp.

Paris

Aeroportul Charles de Gaulle este unul dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din lume. Cel mai simplu pentru a ajunge în Paris este folosind RER-ul, un tren conectat foarte bine cu rețeaua de metrou a orașului. Un bilet costă aproximativ 9 eur/persoană. Alte variante, însă mai scumpe, sunt cu autobuzele (de ex. Paris Shuttle). Din România zboară către Charles de Gaulle companiile Tarom și AirFrance.

Aeroportul Beauvais utilizat pentru zborurile low-cost, printre care Blue Air și Wizz Air. Este aflat la o distanță de aproximativ 70 km de centrul Parisului, iar transferul este ceva mai lung și mai scump decât de la Charles de Gaulle. Singura variantă este cu autobuzele, care pleacă după fiecare cursă ce aterizează pe Beauvais. După un drum de o oră se ajunge la stația de metrou Porte Maillot, de unde puteți ajunge oriunde aveți nevoie în oraș. Pentru retur este de preferat să fiți în stația de autobuz cu aproximativ 3 ore și jumătate înainte de zbor. Un bilet costă în jur de 15 eur/sens.

Nisa

Aeroportul Nisa – Coasta de Azur reprezintă principalul mod de a ajunge pe Riviera Franceză și este utilizat de companiile Blue Air și Tarom pentru zborurile din România. Pentru a ajunge din aeroport către centrul orașului se folosește autobuzul 99, care duce către Gara Centrală din Nisa. Stațiile se găsesc atât în dreptul Terminalului I cât și la ieșirea din Terminalul II, în funcție de unde aveți zborul. Între cele două terminale există un shuttle bus gratuit. Există transport și către celelalte orașe de pe Coasta de Azur, precum Monaco și Cannes. Dacă doriți să vă plimbați mai mult prin zonă este de recomandat să închiriați o mașină.

Londra

La capitala britanică este cel mai mult de povestit, întrucât sunt mai multe aeroporturi pe care operează zboruri companiile aeriene din România.

Aeroportul Heathrow este cel mai mare din Marea Britanie și unul dintre cele mai tranzitate din lume, cu peste 70 milioane pasageri anual. Este totodată și cel mai apropiat de oraș, aflat la aproximativ 30 km de centrul Londrei. Din România avem zborurile Tarom și British Airways. Cea mai ieftină modalitate de a ajunge în oraș este cu metroul, o călătorie până în zona 1 a Londrei fiind 6 lire. Aeroportul dispune de 3 stații de metrou, una pentru Terminalele 2 și 3, dar și câte o stație pentru pentru Terminalul 4 și Terminalul 5. Călătoria durează aproximativ 45 minute.

O variantă mult mai rapidă (aprox.15 minute până în Gara Paddington), dar și mai scumpă este cu trenul (cel puțin 20 lire sterline).

Aeroportul Luton este unul dintre cele mai populare aeroporturi printre români, aici aterizând cursele low cost ale celor de la Blue Air și Wizz Air. Cea mai simplă și ieftină variantă este cu autocarul, care face aproximativ o oră și jumătate până în centrul orașului. Cu Terravision biletul tur-retur costă aproximativ 20 lire, recomandat și mai ieftin fiind dacă rezervați online. O variantă mai rapidă este cu trenul, însă nu direct de la aeroport. Se face un scurt drum cu autobuzul până la gară și apoi cu trenul jumătate de oră până la stația St.Pancras.

Aeroportul Stansted este utilizat de RyanAir și este situat în nord estul capitalei britanice, la aproximativ 50km. Cea mai populară variantă de transfer este cu trenul Stansted Express, care duce până la Gara Liverpool Streed, pentru aproximativ 15 lire. O altă variantă este să coborâți la Tottenham Hale și de aici să continuați cu metroul unde aveți nevoie. Și de aici există varianta cu autobuz Terravision, tariful fiind aproximativ la fel ca din Luton. Ca și durată, autocarul face cam 2 ore până în centrul Londrei.

Aeroportul Gatwick situat la aproximativ 50 km în sudul Londrei, este folosit pentru unele curse de Wizz Air. Este al doilea cel mai mare aeroport al orașului, după Heathrow. De aici se poate lua trenul Gatwick Express, iar o călătorie până în centru costă până în 20 lire și durează circa 45 minute. O variantă mai ieftină (aprox.10lire) este cu autocazul până la stația Victoria, de unde puteți continua cu metroul.

Dublin

Aeroportul Dublin este cel mai important din Irlanda și se află la doar 10 km de centrul orașului. Astfel și transferul este destul de simplu, cel mai adesea folosit fiind autobuzul 16, care costă în jur de 3 euro. O variantă mai rapidă este cu autobuzul express, care oprește în mai puține stații, dar este și dublu ca preț. Dacă sunteți mai multe persoane puteți împărți un taxi, întrucât o cursă până în centru costă cam 20 euro.

Barcelona

Aeroportul El Prat este cel mai mare din oraș și este situat la aproximativ 14 km de centrul Barcelonei. Cele două terminale ale aeroportului sunt legate de oraș prin metrou, care este cel mai simplu mod de a ajunge în zona centrală. Linia se numește L9, iar stațiile sunt pentru Terminal 1 (în interiorul clădirii) și pentru Terminal 2 în afara clădirii, lângă stația de tren. Călătoria costă 4,5euro. Aero Bus este cea mai rapidă metodă de a ajunge în Piața Catalunya, fiind două rute separate pentru Terminalul 1 și pentru Terminalul 2. Prețul unei călătorii este de 5,9 euro. Din Terminal 2 se poate pleca și cu trenul (RENFE), ce are curse la aproximativ 30 minute. Dacă ajungeți pe Terminal 1 puteți face legătura până în stație cu shuttle busul.

Madrid

Aeroportul Barajas este principalul aeroport din Spania și unul dintre cele mai mari din Europa. Este situat la aproximativ 12 km de centrul orașului, iar cel mai ușor mijloc de a ajunge în oraș este cu metroul (Linia 8). Există 2 stații de metrou, 1 stație pentru Termnalele 1,2,3 și o stație separată pentru Terminalul 4. Între cele 2 mai există o stație numită Barajas, însă aceasta nu duce în aeroport ci în afara acestuia. De la capătul liniei 8 până la prima stație călătoria durează 13-15 minute, iar până la stația Terminal 4 se mai adaugă 5 minute.

Trenul este o altă variantă de a ajunge din aeroport în oraș (compania RENFE- linia C1). Stația se află în Terminal 4, la nivelul -1. Pentru a ajunge din alt terminal se poate folosi shuttle busul. Până în centrul orașului, stația Principe Pio, călătoria durează aproximativ 38 minute. Ca și frecvență, se circulă din 30 în 30 minute.

Există și autobuze care fac legătura cu centru Madridului, cu împrejurimile, orașele învecinate sau alte regiuni ale Spaniei. De pe fiecare terminal sunt mai multe companii care efectuează curse.

Valencia

Aeroportul Internațional Valencia este situat la 8 km în vestul orașului. Există două linii de metrou care duc către aeroport, Linia 3 Rafelbunyol – Aeroport, respectiv Aeroport – Maritim Serreria. Stația este la parterul terminalului de zboruri regionale. Acesta circulă la interval de 15 minute. Cea mai ieftină variantă este cu autobuzul 150, care duce până în centrul orașului și costă 1,45 eur/sens. Este posibil să nu circule duminica și în zilele de sărbătoare.

Malaga

Aeroportul Internațional Malaga este situat în sud-vestul orașului, la aproximativ 8 km de orașul Malaga și deservește Costa del Sol. Trenul (Renge Line C1) este cea mai rapidă metodă de a ajunge în centrul Malagăi, ajungând în 12 minute. Altă metodă este cu autobuzul express, care face 15 minute până în zona centrală a orașului. Alte autobuze intercity duc către Marbella și alte stațiuni de pe Costa del Sol, iar autobuzele de lungă distanță fac legătura către orașe precum Granada sau Sevilla.

Lisabona

Aeroportul Internațional Lisabona se află la 7 km nord de centrul orașului și sunt numeroase modalități de a face transferul către oraș. Cea mai simplă și ieftină metodă este cu metroul, de la aeroport până în stația Saldanha, călătoria durează 15 minute. Un bilet pe un sens costă 1,4 euro și o cartelă valabilă o zi costă 6 euro. Există și varianta cu autobuzul Aerobus, existând mai multe rute, în funcție de locul în care doriți să ajungeți. O variantă simplă și foarte rapidă este cu taxiul, o cursă medie fiind la aproximativ 15 eur.

Veneția

Aeroportul Marco Polo este situat mai aproape de insulă și de orașul Veneția, la aproximativ 8 km distanță. Există varianta de transfer cu autobuzul, în funcție de unde doriți să ajungeți. Se folosește Linia 5 ACTV sau Linia 35 ATVO Express (durează aprox.20 minute). Către centrul orașului Mestre – linia 45 ACTV și către stația de tren Mestre, cu Linia 15 ACTV și Linia 25 ATVO Express. Mai există și varianta cu taxiul.

Aeroportul Sant`Angelo Treviso localizat la 25km de Veneția, este un aeroport mai mic, folosit în principal de companiile low-cost, printre care și Wizz Air. Cea mai simplă modalitate de transfer este cu autobuzul ATVO, care duce către Mestre, stația de tren din Mestre și Piazzale Roma.

Milano

Aeroportul Orio Bergamo se află la aproximativ 45 km de centrul orașului Milano și este utilizat de companiile BlueAir, WizzAir și RyanAir. Cel mai simplu mod de a ajunge la gara centrală este cu autobuzul, care se găsește la ieșirea din aeroport. O cursă durează în jur de o oră și costă aproximativ 5 euro.

Aeroportul Malpensa este localizat cam la aceeași distanță de centru, însă în nord. Cel mai simplu este să folosiți autobuzele, cu un tarif de aprox. 10 euro/călătorie și care pleacă la 20 minute. O altă posibilitate este cu trenul Malpensa Express, care costă cu 1-2 euro mai mult. Acesta vă lasă la gara Cadorna, nu la Stația Centrală.

Aeroportul Linate este cel mai puțin folosit de români, fiind utilizat de BlueAir pentru unele curse. Este cel mai apropiat de centrul orașului, maxim 10 km de gara centrală. Cel mai ieftin mod este cu transportul public, ATM, folosind liniile 73 și X73. Sunt curse la fiecare 10-20 minute și duc până în Piazza San Babila.

Roma

Aeroportul Fiumicino- Leonardo da Vinci este aeroportul principal al capitalei italiene și cel mai ușor mod de a ajunge în centrul orașului, la Stația Termini, este cu autobuzul, care se găsește la ieșirea din terminalul sosiri. Costă în jur de 7 euro, dar de preferat este să achiziționați dinainte tur-retur pentru a beneficia de un discount. Călătoria durează aproximativ 60-70 minute. O altă variantă este cu trenul, care duce până la stația Termini, dar și Tibutina sau Trastevere, însă tarifele sunt mai ridicate (15 euro).

Aeroportul Ciampino, al doilea aeroport al Romei, este situat un pic mai aproape de centrul orașului, însă distanța față de Fiumicino este una destul de mică. Pentru transfer către Termini recomand tot autobuzele Terravision, care te lasă fix în fața stației Termini. O călătorie costă 4-5 euro pe călătorie și durează între 40-60 minute.

Napoli

Aeroportul Internațional Napoli se află la mai puțin de 10 km de centrul orașului, astfel că transferul se face destul de ușor. Cea mai ieftină și mai indicată variantă de transfer este cu autobuzulu Alibus, care oprește la Gara Garibaldi și Piazza Municipio. Un bilet costă 4 euro/sens.

Malta

Aeroportul Internațional Malta este principalul mod de a ajunge pe mica și frumoasa insulă, singurele posibilități de a face transferul către orașele de pe insulă fiind cu autobuzele sau cu taxiul. O cursă cu taxiul costă de la 10-20 euro, în funcție de distanță, în timp ce o călătorie cu autobuzul costă puțin peste 1 euro. De preferat este să luați abonament de o zi, sau chiar de o săptămână, în funcție de câte zile stați pe insulă. Pentru abonament de o săptămână se plătește destul de puțin, undeva până în 7 euro! Țineți cont că pentru a face tranzit între diferitele orașe este foarte posibil să fiți nevoiți să schimbați autobuzele prin capitala La Valetta.

Atena

Aeroportul Internațional Elefthrios Venizelos este situat la aproximativ 20 km de centrul Atenei și este foarte ușor accesibil. Se poate face transferul ușor cu metroul, la linia 3, stația Aghia Marina – Athens International Airport.  Autobuzele X93, X95, X96 și X97 fac legătura între aeroport și diverse zone din oraș, precum portul Pireu, Piața Syntagma, sau stația Ellinikon.

Larnaca-Cipru

Aeroportul Internațional Larnaca este locul pe care aterizați dacă veniți în Cipru pentru o vacanță, fie că doriți să vă bronzați pe plajele din Limassol, Paphos, Protaras, sau să mergeți înspre capitala Nicosia. Aeroportul este situat foarte aproape de oraș, la aproximativ 5km, iar cel mai simplu mod de transport este cu taxiul. Sigur că mai există și transportul în comun, către centrul orașului Larnaca, ce costă aproximativ 1 euro, dar există și autobuze către stațiunile din apropiere, precum Limassol, Ayia Napa, Paphos etc.

postați un comentariu

eleven − two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.