Sus
  >  Home   >  Ce bagaje luăm cu noi in avion!?

Transportul cu avionul a devenit din ce în ce mai atractiv pentru români, astfel încât numărul pasagerilor crește constant, de la an la an. Companiile aeriene se duelează în oferte care mai de care mai atractive, însă cum rămâne cu bagajele?

Nu toți știu ce bagaje au incluse în bilet, ce dimensiuni, cât costă un bagaj suplimentar, ce poate transporta în bagaj. Și este foarte important ca toate acestea să fie știute dinainte de a ajunge la aeroport, pentru că taxele și penalizările îți pot strica vacanța înainte de a urca în avion..

Blue Air

Bagajul de mână

Blue Air acceptă un singur bagaj de mână, ce nu poate depăși 10kg și dimensiunile 55x40x20cm. Aparatura electronică sau poșetele/borsetele trebuie introduse în acest bagaj. În cazul în care pasagerii se prezintă la poarta de îmbarcare cu un bagaj ce nu se încadrează în dimensiunile și greutatea specifice bagajului de mână, aceștia vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară de 65 eur/bagaj/segment de zbor, iar bagajul va fi transportat ca și bagaj de cală.

Bagajul de cală: 

Sunt acceptate maxim 4 piese de bagaj de cală, de maxim 32 kg și cu dimensiunile 100x80x30cm. Bagejele de cală sunt contracost și taxate în funcție de perioada de călătorie, astfel:
*perioadele High Season 08.04 – 23.04 și 15.06 – 17.09      –  16-40,8 eur
*
perioadele Low Season 26.01 – 07.04, 24.04 – 14.06 și 18.09 – 28.10      –  12-34,8eur

Infanți:

Pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (Infanti) se accepta gratuit un bagaj de cala de pana la 32 kg. In cazul in care pentru infant se aduce un carucior, alcatuit din una sau mai multe piese, acesta va fi considerat bagaj de cala, iar orice alt bagaj al acestuia va fi taxat conform conditiilor de calatorie pentru bagajul unui adult.

Echipamente sportive:

Bicicletele sunt acceptate la transport numai ca bagaj de cala in schimbul unei taxe de 25 EUR/ bucata/segment de zbor. Pentru transportul echipamentului sportiv de golf, schi, schi nautic care nu depaseste greutatea de 32kg, se percepe o taxa 30 EUR/ bucata/ pasager/ segment de zbor.   Acesta necesita ambalare in husa corespunzatoare pentru transportul cu avionul.

Transport animale vii: 

In cabina de pasageri se accepta transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, totalul fiind de maxim 6kg) caini sau pisici, in custi speciale de dimensiuni maxime 45 cm x 30 cm x 23 cm, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului. In acest caz transportul se face contra unei taxe de 35 EUR/ animal/ segment de zbor.

In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, caini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, de dimensiuni maxime 120 cm x 80 cm x 80 cm, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Transportul se poate face contra cost, la tariful de 75 EUR/animal/ segment de zbor aplicabil la greutatea bruta (cusca plus animal). Daca animalul transportat + cusca depasesc impreuna 32KG, se va aplica o taxa suplimentara de 50 EUR/ 50 GBP/ 250 RON, taxa ce se poate plati numai in timpul formalitatilor de check-in.
Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa aiba un microcip implantat sub piele;
– sa aiba carnet de sanatate;
– vaccinul antirabic sa fie valabil, conform legislatiei: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/eu-legislation/non-commercial-eu_en
– sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.

Pe zborurile catre Marea Britanie nu se accepta transportul animalelor vii, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje.

Wizz Air

Bagajul de mână:

Singurul bagaj gratuit permis de Wizz Air este bagajul de mână mic, cu dimensiunile 42x32x25cm. Acesta se transportă în cabina pentru pasageri și trebuie depozitat la picioare, sub scaunul din fața pasagerului. Mai există un bagaj de mână mare, ce nu depășește 56x42x25cm. Acesta se transportă contra unei taxe și trebuie să încapă în compartimentul de deasupra capului. Tarifele pentru un bagaj de mână mare se încadrează între 10 și 20 eur/bagaj/segment de zbor.

Bagajul de cală:

Și pentru bagajul de cală exista două variante la zborurile Wizz Air. Ambele au dimensiunea maximă L=171cm, l=149cm, Î=119cm, însă greutate diferită. Bagajul de cală mic, are greutatea maximă de 23 kg, în timp ce bagajul de cală mare poate cântări maxim 32kg.

Tarifele sunt în funcție de sezon, astfel:
*Bagaj 23 kg, extrasezon : 16,00 – 45,00 eur/bagaj/segment zbor
*Bagaj 23 kg, sezon de vârf: 26,00 – 55,00 eur/bagaj/segment zbor
*Bagaj 32 kg, extrasezon: 26,00 – 55,00 eur/bagaj/segment zbor
*Bagaj 32 kg, sezon de vârf: 36,00 – 65,00 eur/bagaj/segment zbor

Sezonul de vârf este considerat în perioadele:
– 15 decembrie 2016- 08 ianuarie 2017
– 8 aprilie – 1mai 2017
– 3 iunie – 24 septembrie 2017
Extrasezonul: perioada din afara sezonului de vârf

Lichidele pot fi luate la bord numai dacă se află într-un recipient de maximum 100 ml, ambalat într-o pungă de plastic de 1 litru, transparentă și resigilabilă, cu dimensiunea de 20 x 20 cm. Bagajul va fi verificat la aeroport.

Pentru fiecare infant se poate transporta gratuit un cărucior/cărucior pliabil/scaun auto pentru copil.

Echipamente sportive:

Acestea pot fi transportate drept bagaj de cala, plătind o taxă suplimentară de 30 eur/bagaj/segment de zbor, dacă este rezervat în prealabil. Rezervarea făcută la aeroport costă 60 eur/bagaj/segment de zbor.

Animalele nu sunt acceptate la bord, cu excepția câinilor ghid pentru nevăzători.

UPGRADE OCTOMBRIE 2018

RyanAir

avion ryanair

Pentru modificările cele mai recente (valabile de la 1 noiembrie 2017) referitoare la bagajele Ryanair dați click aici.

În ce privește RyanAir lucrurile sunt oarecum atipice și nu doar în ce privește bagajele, dar și alte detalii precum check-in-ul sau diverse taxe mai vizibile sau mai ascunse (despre toate acestea într-un alt articol). Totuși, începând cu acest an RyanAir a devenit cea mai mare companie aeriană din Europa, lucru datorat în principal tarifelor mici. Însă dacă vrei bagaje lucrurile nu mai stau la fel..

Bagajul de mână:

La bagajul de mână irlandezii de la RyanAir sunt foarte ok si permisivi. Ai dreptul la un bagaj de 10 kg și dimensiuni maxime de 55x40x20 cm + o geantă mică de până la 35x20x20 cm, ceea ce Wizz Air sau Blue Air nu permit. Să nu te mire însă dacă îți este solicitat să muți bagajul de mână la cală, gratuit desigur. Doar 90 de bagaje încap în cabină, restul vor fi transportate la cală. Bebelușii până în 23de luni au dreptul la o geantă de maxim 5 kg!

În cazul în care dimensiunile bagajului de mână depășesc limitele specificate mai sus, penalizările sunt destul de mari. Se solicită o taxă de 50eur pentru a fi transportat ca și bagaj de cală!

Bagajul de cală:

Dacă la bagajul de mână sunt foarte generoși, însă te penalizează drastic dacă depășești măsura, la bagajul de cală este chiar supărător! Au două tipuri de bagaj de cală, de 15kg respectiv 20 kg. Iar la check-in-ul îl poți face cu maxim 3 bagaje de cală per pasager, deci dacă ai mai multe bagaje de transportat…ori mergi însoțit, ori faci 2 drumuri, că tot este biletul ieftin!

O altă chestie ”interesantă” oferită de RyanAir este că bagajul are un tarif dacă îl adaugi când faci rezervarea și un alt tarif, evident mai mare, dacă îl adaugi mai târziu. Nu mai discutăm despre varianta în care îl adaugi direct la aeroport, pentru că aici este valabil pentru toate companiile! Într-un timp am observat acest aspect și la Wizz Air/Blue Air, în cazul unora dintre rezervări, însă la RyanAir este ceva cert: trebuie să știi clar dacă vrei bagaj sau nu atunci când rezervi biletul!

Și poate te-ai aștepta ca tarifele pentru bagajele de cală să fie mai mici, pentru că totuși au doar 15/20kg, nu 32 ca la BlueAir. Nici vorbă, au printre cele mai ridicate prețuri. Deși nu oferă un tabel cu tarifele practicate, precum celelalte companii aeriene, fac eu câteva simulări pentru a observa tarifele celor de la RyanAir: București – Roma 17eur/15kg, 24eur/20kg. București – Madrid 20eur/15kg, 27 eur/20kg. București – Londra 18eur/15kg, 25eur/20kg. Evident, tarifele sunt pentru 1 bagaj/segment de zbor. Astfel pentru multe variante avem tariful pentru bagaj mai mare decât prețul biletului propriu-zis. Și acestea sunt tarifele valabile dacă adaugi bagajul în momentul rezervării. După cum spuneam, dacă îl adaugi mai târziu crește tariful.

În plus au și ei sezoanele de vârf când prețurile mai cresc puțin.. Și mare atenție să nu depășiți limita celor 15kg sau 20 kg ale bagajului dumneavoastră. Se percepe o taxă de 10 eur!!! per kg.

Animalele nu sunt acceptate nici în cabină, nici la cală, cu excepția câinilor ghizi, doar pe anumite rute. Poate este mai bine, probabil taxau cu 10 eur fiecare lătrat al câinelui.

UPGRADE SEPTEMBRIE 2018

postați un comentariu

five × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.