
Muzeul Național de Artă al României
Am povestit în ultimele 2 articole despre vizitele făcute sâmbătă prin București.. Am relatat despre obiective turistice mai puțin cunoscute, mai inedite, precum Casa Memorială „Tudor Arghezi” și Cimitirul Bellu. Ziua am terminat-o cu vizită la unul dintre cele mai populare obiective din capitală, Muzeul Național de Artă al României.
Muzeul este găzduit de Palatul Regal, situat pe Calea Victoriei, vizavi de statuia ecvestră a Regelui Carol I și de Biblioteca Universitară, în Piața Revoluției. Una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei, dar probabil și cea care a avut cel mai mult de suferit.
Muzeul Național de Artă al României
Scurtă istorie a palatului regal
Pe locul actualei clădiri se ridica în anul 1812 una dintre cele mai moderne locuințe din București la acea vreme, casa familiei Golescu. După 25 de ani, aceasta avea să devină Curte Domnească pentru voievodul Alexandru Ghica Vodă, iar între 1859 și 1866 aici avea să locuiască domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza.
Din mai 1866 devine reședința familiei regale, unde avea să locuiască noul domnitor al principatelor, viitorul Rege Carol I. Vechiul Palat Regal urma să fie demolat complet între anii 1935-1936.
Un an mai târziu, în 1937, avea să fie terminat noul Palat Regal, cel actual, sub domnia lui Carol al II-lea și sub îndrumările Reginei Maria. După ce România a întors armele împotriva Germaniei în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Palatul Regal a devenit ținta bombardierelor nemțești, fiind grav avariat. Avea să fie reparat în timpul regimului comunist, însă toate însemnele și simbolurile regale au fost șterse sau acoperite.
Palatul avea să sufere ultimele pagube odată cu prăbușirea aceluiași regim comunist. În decembrie 1989, revoluționarii aveau să dea foc unei aripi din palat, operele de artă fiind într-un mare pericol.
Spațiile istorice ale Palatului Regal sunt deschise vizitatorilor doar câteva zile pe lună și trebuie făcută programare. Încerc să prind loc la una dintre următoarele vizite din octombrie, iar atunci voi scrie un articol mai amplu despre Palatul Regal, istoria și arhitectura acestuia.
PS: între timp am reușit să vizitez spațiile istorice ale Palatului Regal și a fost senzațional. Puteți afla detalii de aici.
Cel mai mare muzeu de artă din România
Trebuie să recunosc, nu sunt mare iubitor de artă. Nu sunt pasionat, nu pot spune că o înțeleg, iar muzeele de acest tip nu mă atrag foarte mult. Prefer oricând un muzeu de istorie, sau poate o casă memorială în locul operelor de artă, însă nu refuz niciodată posibilitatea de a vedea capodoperele unor artiști precum Grigorescu, Luchian, Corneliu Baba, Theodor Aman, Paciurea, sau Brâncuși.
Este a treia oară când vizitez Muzeul Național de Artă al României, prima dată fiind oarecum obligat, fiind alături de unul dintre profesori, în timpul facultății, iar a doua oară am fost împreună cu 2 prieteni, care s-au jurat că nu mai calcă într-un astfel de muzeu :))
Bacchus – Oscar Spaethe
De această dată am mers cu Sorina și la fel de „impresionată” a fost și ea, deci probabil nu o să mai revină vreodată pe aici.. poate doar pentru vizita spațiilor istorice ale palatului, dar aici este o altă poveste.
Bogatul și valorosul patrimoniu pe care muzeul îl adăpostește este organizat în două galerii: Galeria de Artă Europeană și Galeria Națională, ce cuprinde Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românescă Modernă.
Galeria de Artă Europeană are ca nucleu colecția de artă a Regelui Carol I și include pictură, sculptură și artă decorativă. Operele ilustrează principalele școli artistice: italiană, spaniolă, olandeză, germană, franceză și flamandă. Între cei mai renumiți artiști care au expuse opere în această secțiune sunt: Tintoretto, El Greco, Rubens, Claude Monet și o pictură a lui Rembrandt.
Turul prin Galeria Românească începe prin Galeria de Artă Veche Românească, care ocupă primele săli. Acestea adăpostesc piese din provinciile istorice, secolele XIV-XIX. Printre acestea se numără peste 900 de icoane, broderii, manuscrise miniate, piese laice și de cult din metale prețioase. Numeroase piese bisericești, precum iconostase și uși vechi de biserică sunt expuse aici, printre care cele de la Mănăstirea Cotroceni, Snagov și Văcărești.
Epitaf – Plângerea lui Iisus – 1395 (probabil cea mai veche broderie din România)
Obiecte aduse de la Mănăstirea Cotroceni
Cea mai interesantă parte, cel puțin din punctul meu de vedere, o reprezintă Galeria de Artă Românească Modernă. Aceasta cuprinde lucrări de sculptură și pictură din primele decenii ale secolului al XIX-lea, până la mijlocul sex.al XX-lea.
Printre artiștii care sunt reprezentați în această galerie se numără: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Constantin Brâncuși sau Dimitrie Paciurea.
Hora Unirii de la Craiova – Theodor Aman
Petrecere cu lăutari – Theodor Aman
Program Muzeul Național de Artă al României
Deschis: miercuri – duminică
11.00 – 19.00 (mai – septembrie)
10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)
Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului.
Închis: luni, marţi, 1, 2, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 Mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie.
Casele de bilete şi standul muzeului se închid cu 1 oră înainte de închiderea muzeului.
Prețuri bilete Muzeul Național de Artă al României
Tarife
- Galeria Naţională (Galeria de Artă Veche Românească + Tezaur + Galeria de Artă Românească Modernă): 15 lei
- Galeria de Artă Europeană: 15 lei
- Muzeul Colecțiilor de Artă: 15 lei
- Bilet combinat Galeria de Artă Europeană + Galeria Naţională: 25 lei
- Bilet combinat Muzeul Naţional de Artă al României (Galeria de Artă Europeană și Galeria de Artă Românească) + Muzeul Colecţiilor de Artă: 30 lei
- Bilet combinat Muzeul Național de Artă al României (Galeria de Artă Europeană și Galeria de Artă Românească), Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady (biletul este valabil timp de 7 zile): 50 lei
- Expoziţii temporare: între 4 şi 10 lei, în funcţie de expoziţie
Reduceri:
- elevi şi studenţi, inclusiv din învăţământul particular acreditat: 75% reducere (cu legitimaţii vizate pe anul în curs);
- persoane adulte cu handicap mediu sau uşor: 75% reducere;
- pensionari: 50% reducere;
Gratuităţi: prima zi de miercuri a fiecărei luni
Țiganca de la Ghergani – Nicolae Grigorescu
Statuetă ecvestră Carol I – în spate Bacanta, Geroge Demetrescu Mirea
Himera văzduhului și Zeul Pan – Dimitrie Paciurea
Fata pădurarului – Nicolae Tonitza