Sus
  >  Home   >  Parcul Herăstrău

Sâmbătă a fost o zi însorită de toamnă și am vrut să o scoatem și pe Tasha la plimbare. Și oricât de frumoase ar fi parcurile din apropiere, adică Tineretului și Carol, trebuie să recunoaștem că nici un parc din capitală nu se compară cu Herăstrău, atunci când vrei să petreci timpul în aer liber.

Pe lângă faptul că este un parc foarte întins, fiind cel mai mare din București, cu o suprafață de 110ha, dintre care 74ha este reprezentat de Lacul Herăstrău, este și cel mai mare parc din Europa, situat în interiorul unui oraș. În plus de asta și poate cel mai important, este primul pe lista locurilor de vizitat în București, pe site-ul TripAdvisor.

Istoria Parcului Herăstrău

Istoria acestor locuri începe prin 1800, când bucureștenii, îmbrăcați la 4 ace, veneau pentru a se plimba pe malul lacului. Este adevărat că arheologii au găsit dovezi ale faptului că zona este locuită din paleolitic, însă abia la începutul sec. al XX-lea se amenajează locul din jurul lacului, prin asanarea zonei mlăștinoase odată cu expoziția „Luna Bucureștilor” din 1936.

Odată cu înființarea parcului, pe când purta numele de Parcul Național, a luat naștere și Muzeul Național al Satului, unul dintre primele muzee etnografice în aer liber, la ideea profesorului Dimitrie Gusti.

Muzeul Satului

Din moment ce zona a devenit tot mai populară, au început să se dezvolte și o serie de restaurante, printre care Pescăruș, unul dintre cele mai celebre localuri din capitală pentru o vreme îndelungată.

După ce a purtat numele de Parcul Național, acesta s-a mai numit Parcul Carol al II-lea, iar la începuturile comuniste, până în 1948 s-a numit Parcul I.V.Stalin, cu o statuie a liderului sovietic la intrarea dinspre Arcul de Triumf, în locul în care acum se află statuia lui Charles de Gaulle.

Atracțiile Parcului Herăstrău

Probabil principala atracție a întinsului parc este chiar lacul ce îi dă numele și care îl împarte în 2 zone principale, una dedicată odihnei și culturii, iar cea de-a doua dedicată distracției și sportului. Întins pe cele 74ha, este singurul loc din București unde putem face o plimbare cu vaporașul, sau putem opta pentru barca, sau hidrobicicleta, dacă vrem să facem și puțin efort. Tarifele sunt mai mult modice, iar modul în care se reflectă în apa limpede clădiri învecinate precum Casa Presei și Sky Tower, mai ales la apus, sunt de neratat.

Lacul Herăstrău

Un adevărat „plămân verde” al capitalei, vegetația este foarte bogată, cu prezența unor arbori precum salcia, teiul, plopul, arțarul, iasomina, sau ienupărul și tisa, dar și stejarul lui Tagore, plantat în 1961, la 100 de ani după nașterea scriitorului indian. Grădina Japoneză este cea care găzduiește cele mai frumoase exemplare din parc, precum cireșii floriferi, donați chiar de împăratul Japoniei, cât și salcâmul japonez cu ramuri plângătoare și frunze pătate cu alb, unic în lume.

O plimbare pe aleile parcului, mai ales în perioada de toamnă, când pavajele sunt acoperite cu un covor de frunze, puteți descoperi și numeroase statui foarte interesante, iar unele dintre ele de mare valoare. Pe lângă busturile unor personalități, merită amintite: Hercule doborând centaurul (1925, Ion Jalea), Prometeu (1960), Nimfa adormită (1906). Aceasta din urmă a făcut parte din ansamblul „Grota”, amplasat inițial în Parcul Carol, despre care aminteam în articolul pe care îl găsiți aici. Nu putem ignora mai noul Rond al Uniunii Europene de pe Insula Trandafirilor, cu celebrele capete ale întemeietorilor U.E.

Nimfa adormită

Nu în ultimul rând, Parcul Herăstrău a devenit casa unora dintre cele mai importante restaurante din București, pe lângă Pescărușul de care aminteam mai sus, trebuie să menționez Berăria H și Hard Rock Cafe, aflat mai mereu în topul celor mai apreciate localuri din capitală.

postați un comentariu

seventeen − 14 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.