Sus
  >  Home   >  Viza pentru Cambodgia – Cum era să îmi iau țeapă!?
cambodgia

Am așteptat să rezolv cu viza pentru Thailanda, care mi-a dat mult de furcă și despre care am scris aici, urmând ca apoi să aplic și la viza pentru Cambodgia. La prima vedere cele două nu au vreo legătură între ele, însă dacă aplicam prima dată pentru Cambodgia îmi luam o mare țeapă și pierdeam câteva sute de euro.

După cele 9 zile petrecute în Thailanda, luna noastră de miere va continua în țara vecină, Cambodgia, sau în mod oficial Regatul Cambodgiei. O țară superbă, cu istorie bogată, temple celebre, dar și mult mai săracă decât vecinele sale. Țara nu și-a revenit complet după politica de teroare impusă de regimul comunist al lui Pol Pot, unul dintre cei mai sângeroși dictatori din istorie!

Turismul în Cambodgia este într-o continuă dezvoltare, numărul de vizitatori străini crescând anual, ajungând în 2017 la peste 5,6 milioane de turiști. Principalul obiectiv turistic al țării este celebrul Angkor Wat, cel mai mare sit religios din lume, monument ce apare și pe drapelul țării.

viza pentru cambodgia

Itinerariul nostru inițial presupunea plecarea din Bangkok spre Siem Reap cu autocarul, după cum văzusem numeroase vlog-uri și părea foarte interesant, chiar dacă dura 7-8 ore, în loc de 1 oră cu avionul. Urma să trecem prin punctul vamal Poi Pet, unul dintre cele mai periculoase puncte de frontieră, bine cunoscut pentru numeroasele înșelăciuni referitoare la viză.

Pentru a evita astfel de probleme am ales e-visa, care se obține online în câteva zile. O altă modalitate de obținere a vizei este visa on arrival, direct de pe aeroport sau alt punct de intrare în țară. Cum citisem despre numeroasele înșelăciuni de la punctul vamal Poi Pet, este evident motivul pentru care am ales e-visa.

Cum era să îmi iau țeapă!

Primul pas a fost să verific site-ul Ministerului de Externe, pentru a găsi informații utile referitoare la viză. De obicei găsești aici tot ce trebuie să știi, doar că de această dată au cam rămas în urmă, pagina nefiind actualizată de mai bine de un an. Taxa de viză nu mai este 20$ așa cum este specificat, iar cele 2 site-uri sugerate pentru e-visa nu sunt valabile.

Am început să caut apoi un site prin care să pot aplica pentru viză și l-am găsit: www.cambodiaonlinevisa.org. Am completat formularul, am adăugat poza și pașaportul scanat și am făcut plata pentru cele 2 vize. A doua zi am mers la bancă și din curiozitate am verificat sold-ul, pentru a vedea la ce curs s-a făcut plata. Știind că prețul este 20$/persoană, mă așteptam să am cu aprox.200 lei mai puțin, însă am fost șocat când am văzut că lipsesc cam 800 lei. Verific extrasul și aveam 2 plăți de 399 lei către o agenție cu sediul în Barcelona.

Imediat ce am ajuns acasă am verificat site-ul și scria într-adevăr că nu este site oficial al guvernului cambodgian, însă doar cu greu am reușit să identific tariful, care era de 36$ (taxa pentru viză) + 63$ comisionul lor!! Am dat mail către agenție și din fericire am găsit înțelegere din partea lor și mi-au returnat banii, ținând cont că nu se făcuse încă solicitarea mai departe!

Deci, dacă doriți să obțineți e- visa pentru Cambodgia, sau pentru orice altă țară care oferă această posibilitate, verificați să fie vorba de un site oficial al guvernului. Pe lângă faptul că plătisem 200$ pentru 2 vize, erau mari șanse să le pierd și pe acestea. Pentru că aveam deja cumpărate biletele de autocar Bangkok-Siem Reap, am trecut pe formular ca punct de frontieră PoiPet, însă aceste bilete nu aveau să fie recunoscute de Ambasada Thailandei pentru eliberarea vizei și am fost nevoit să cumpăr bilet de avion pe această rută. Așa s-a modificat punctul de frontieră din PoiPet în aeroport Siem Reap, deci viza își pierdea valabilitatea.

După ce am rezolvat însă cu viza pentru Thailanda totul a fost clar și am putut aplica liniștit pentru e-visa de Cambodgia, deși puteam să iau fără griji acum, direct de pe aeroportul Siem Reap. Însă cum îmi place să am totul pregătit din timp am preferat să pierd 10-15 minute acasă, completând formularele, decât să aștept prin aeroport.

De această dată am găsit site-ul oficial ( https://www.evisa.gov.kh/) și am plătit doar 36$, cât este taxa în acest moment pentru e-visa! Am aplicat pe la miezul nopții, iar a doua zi dimineață aveam confirmarea. Foarte simplu și rapid! Viza trebuie printată în 2 exemplare, una se lasă la intrarea în Cambodgia, iar a doua la ieșire!

Prin comparație, visa on arrival costă 30$ și necesită și o fotografie tip pașaport, recentă.

Atât e-visa cât și visa on arrival sunt valabile 30 zile și permit o singură intrare!

Regatul Cambodgiei nu are o ambasadă în România, cetățenii români având posibilitatea să se adreseze ambadasei de la Moscova.

Comments:

  • Andreea

    4 octombrie 2018

    Buna,

    Tocmai ce am aplicat si noi pentru viza in Vietnam si acum ne interesam de procesul pentru viza in Cambodgia unde o sa stam 3 zile.
    In final, care este site-ul de pe care ai aplicat pentru e-visa?
    De pe http://www.mae.ro vad ca il sugereaza pe acesta: http://www.tourismcambodia.org/

    Multumesc,
    Andreea

    reply...

postați un comentariu

one + six =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.