
Algarve este sinonim cu plaje fabuloase, ape limpezi, cristaline, unde soarele, gastronomia și vinul local se întrepătrund. Am avut oportunitatea de a vizita cea mai sudică regiune a Portugaliei continentale timp de o săptămână, în cadrul unui infotrip organizat de Karpaten Turism.
Alături de alți 19 specialiști în turism, adunați din toate colțurile țării, am mers pentru a descoperi frumusețile pe care Algarve nu a reușit să le expună suficient până acum pe piața românească.
Fix în urmă cu 2 luni publicam un articol în care aminteam performanța fantastică obținută de regiunea Algarve, cea care a fost numită ”Cea mai bună destinație de plajă din Europa”, la gala World Travel. Și a primit această distincție pentru al 5-lea an consecutiv (!) și pentru al zecelea an în total.
Ce ocazie fantastică pentru a vedea cu ochii mei această zonă superbă!
Zbor charter pe Algarve – Premieră Karpaten
Karpaten v-a opera în premieră, începând cu data de 3 iunie, zboruri charter pe Faro, principalul oraș din Algarve. Câte un zbor pe săptămână până la finalul lui septembrie. Doar că noi nu am mai avut răbdare și am „furat” startul, organizând acest infotrip cu un zbor pe Lisabona.
Un pic mai obositor, ținând cont că transferul din capitala lusitană până în Algarve durează între 2h și jumătate și 3 ore. Pe charter, în sezon, distanțele vor fi de 30-40 minute. Dar noi, adevărați exploratori și iubitori de plimbări, ne-am încumetat și nu am regretat. Iar partenerii noștri din Portugalia au făcut în așa fel încât să ne ofere tot confortul necesar.

Prima noapte – Pui piri-piri la un restaurant istoric
Ajunși în Lisabona pe seară, am simțit rapid ospitalitatea portugheză, fiind invitați la un restaurant istoric, Ramires din localitatea Guia. Orășelul în sine nu este unul turistic, dar a devenit frecventat tocmai datorită acestui local, care de 60 ani pregătește pui pe grătar cu sos piri-piri. Este chiar locul în care Jose Carlos Ramires a inventat această rețetă, în micuța lui cafenea.
Ulterior, rețeta a devenit faimoasă în toată Portugalia, iar Guia este numită și „Capitala puiului la grătar” la nivel mondial. De ce nu ar exista și un astfel de titlu? Această rețetă, evident, ușor modificată, o puteți încerca și în București, la un lanț fast-food cu specific portughez – Porto Gallo. Iar de la acest restaurant, Ramires din Guia, a plecat totul.
Obosiți, dar răsfățați deja cu o masă copioasă și un vin local, am ajuns aproape de miezul nopții la cazarea noastră din apropierea portului din Portimao – Hotelul Jupiter Marina, unde aveam să ne petrecem primele 2 nopți.
Experiență de neuitat: Best of the West
Următoarea zi a fost cum nu se putea mai bine. La finalul acesteia deja credeam că am atins maximul a ce poate Algarve să ofere, iar de aici experiența noastră poate să meargă doar în jos. Cât am putut să ne înșelăm..
În această frumoasă zi de duminică, 21-22 grade, chiar dacă suntem în extra-sezon, aveam să experimentăm una dintre excursiile opționale pe care Karpaten Turism le propune turiștilor săi din Algarve: Best of the West.
Mai pe scurt, prezintă principalele puncte de atracție ale zonei Algarve din partea vestică. Dar eu, cum nu știu să vă prezint pe scurt, o să relatez în detaliu, în articolele următoare tot ce am trăit aici!
Castelul maur din Silves și „capătul lumii” – Cabo de San Vicende
Însoțiți de Oana, reprezentantul partenerului nostru local, cea care ne-a însoțit pe durata întregului infotrip și fără de care nu se putea organiza acest eveniment, dar și de Ana, ghidul local, am oprit prima dată în Silves – fosta capitală maură a regiunii Algarve, unde ne-am plimbat pe străzile sale pitorești și am vizitat castelul maur.


Silves
Următoarea oprire avea să fie una spectaculoasă și am atins cel mai sud-vestic punct al Europei continentale – Cabo de San Vicente, considerat pe vremuri capătul lumii. Aici, de la o înălțime de 60metri poți vedea cum apele Atlanticului se izbesc cu putere de stânci. Un spectacol pe care natura îl oferă și pe care nu trebuie să îl ratezi!
Foarte aproape de aici avem Sagres, astăzi un sat pescăresc, care a dat numele celei mai populare beri din Portugalia, dar care este un reper în istoria Portugaliei. Aici, în secolul al XV-lea, Henry Navigatorul a fondat o școală de navigație, culminând cu Marile Descoperiri geografice ale portughezilor, făcând din Portugalia un imperiu colonialist. Se mai pot vizita încă fortăreața și capela, o adevărată bijuterie arhitecturală.


Cabo de San Vicente
Lagos – fosta capitală a Algarve și crama cu vin din 1790
După ce ne-am luptat cu vântul puternic la Capul St. Vincent și am încercat să prindem cadre cât mai spectaculoase, inevitabil ni s-a făcut foame, așa că am fost transferați de urgență în Lagos, capitala Algarve între 1404 și 1755, chiar perioada de dominare maritimă a Portugaliei.
Ne-am bucurat de farmecul străzilor sale, de magazinele sale de suvenire, dar nu înainte de a lua prânzul la Restaurantul Don Sebastiao, unde am mâncat bine și am băut excelent (o să tot spun de băut, nu eram niciunul alcoolic, dar nu poți rezista vinului portughez).


Lagos
Restaurantul ăsta chiar avea o pivniță de senzația, pe care am avut ocazia să o vizităm. Am văzut vinuri de colecție, precum cel servit la nunta regală dintre prințul Charles și prințesa Diana, dar și vinuri extrem de vechi – cel mai „bătrân” dintre ele, un vin de Porto datând din 1790!
Gura căscată – următoarea stație: Ponta de Piedad
Cu burțile pline și pungile pline de suvenire, am decis să lăsăm Algarve să își facă numărul și să ne lase cu gura căscată. Așa că am fost duși la Ponta de Piedade, un promotoriu de formațiuni stâncoase, aproape de orașul Lagos, care te lasă fără cuvinte! Este fără îndoială una dintre principalele atracții ale Portugaliei și evident, pentru zona Algarve.



Și pentru că eram deja în transă, am pornit repede spre Carvoeiro, un fost sat specializat în pescuitul de ton, astăzi o stațiune cochetă, cu ale sale case albe, aranjate sub formă de amfiteatru pe lângă superba sa plajă.

Carvoeiro, din nou gură cască la Algar Seco și o cină specială
Dar plaja ca plaja, dar am prins apusul într-un loc special, la Algar Seco, alte formațiuni carstice care te lasă fără aer. Și ne-am plimbat pe lungul poduleț din lemn, de-a lungul coastei, coborând din când în când să mai vedem câte o minunăție, să mai facem câte o poză.
Capătul traseului a coincis cu o altă priveliște de vis – plaja și casele albe, văzute de la înălțime, ca într-un tablou. Lângă plajă am avut parte de o cină fantastică, la Restaurantul O Patio. Aici am descoperit și am rămas îndrăgostit iremediabil de cataplana, o mâncare specifică din Algarve, care conține 3 tipuri de pește, dar și fructe de mare. Un fel de plachie, dar ceva mai exotică, ce nu merge cu mămăligă, dar intră perfect cu vinul alb.

Tur de forță în ziua 3 și răsplata din ziua următoare
Ziua 3 a fost poate cea mai solicitantă din punct de vedere fizic, pentru că ne-am axat pe un alt tip de vizite. Întreaga zi am inspectat hoteluri din zona Portimao, un alt factor important pentru ca noi, specialiști în turism, să putem propune turiștilor cele mai potrive variante. Au fost 9 hoteluri vizitate, culminând cu prânz la Turim Presidente, cina la Pestana Alvor Praia 5* și cazare la Alvor Baia 4*.
Când eram siguri că nu putem fi mai impresionați de Algarve, a venit ziua de marți cu o altă excursie opțională, disponibilă turiștilor Karpaten. Dreamer Caves & Dolphin Watching a fost într-adevăr de vis. Ne-am îmbarcat din Portul Albufeira pe o barcă rapidă de aproximativ 50 persoane și a început turul. Pe durata croazierei m-am „teleportat” în Thailanda, pe o altă croazieră de care am povestit aici, prin Phang Nga Bay.

Portul Albufeira
Benagil Cave – una dintre minunile lumii și delfini sociabili
Grote, stânci impresionante, plaje accesibile doar pe mare, ne fermecau rând pe rând. Cea mai impresionantă dintre toate a fost însă Benagil Cave, un simbol al regiunii Algarve, una dintre cele mai frumoase peșteri din lume, aflată pe lista minunilor naturale ale lumii.
Turul nu s-a terminat până când nu am ajuns departe în larg, pentru a observa zeci de delfini cum sar pe lângă barca noastră.
Și ziua nu s-a terminat până nu am făcut un tur al centrului vechi din Albufeira. Străduțe vibrante, cu multe pub-uri, restaurante, magazine, aflate în apropierea unei plaje cu nisip fin.



Codița lui Flipper
Dimineață de vis între pescarii din Alvor
O nouă zi, altă experiență de neuitat. Ziua de miercuri am început-o în Alvor, un sat pescăresc prin definiție. În micuțul port din Alvor, pescarii își pregăteau plasele, iar bărcile lor erau pregătite de o nouă ieșire în larg. În acest timp, turiști și localnici se plimbau pe o cărare din lemn, pentru a proteja fauna din rezervația naturală ce se desfășura până la contactul cu plaja.
O cafea, un vin alb și o plimbare pe străzile satului Alvor, urmate de câteva vizite pe la hoteluri și un prânz la Ukino Palmeiras. Am mers ulterior să vizităm Biserica Senhora da Rocha, aflată pe marginea unei stânci văzute în ziua anterioară de pe barcă. În stânga și în dreapta, la baza stâncii, două plaje fenomenale, unite printr-un pasaj săpat în piatră.

Armacao da Pera, un alt orășel liniștit, dar pe care l-am întâlnit pe ploaie, așa că a fost puțin mai dificil să îl descoperim. Dar și aici am putut vedea o plajă la fel de spectaculoasă, o promenadă pentru plimbări lungi și una dintre cele mai bune înghețate din zonă.
Înainte de a ne caza la Grande Real Santa Eulalia 5*, am oprit pentru cină la superbul Hotel Pestana Viking 4*.
Descoperim bijuteriile estului în Algarve
Joi deja ne gândeam triști la despărțirea de Algarve, însă aceasta nu își spusese ultimul cuvânt. De această dată am participat la excursia „Treasures of the East”, deci aveam să descoperim și partea estică a regiunii, înspre granița cu Spania.
Aici nu mai întâlnim stânci și formațiuni spectaculoase, în schimb remarcăm orașe frumoase și aceleași plaje line, dar cu alte specificații. O lagună imensă, numită Ria Formosa, formează o barieră între localități și plaje. Astfel, găsim bărci care în câteva minute te duc pe plaje extrem de liniștite, dacă ești sătul de aglomerație.



Faro, Olhao și o vizită surpriză
Faro, capitala regiunii ne-a prezentat a sa cetate, biserici, dar și case vechi de peste 500 de ani. Olhao, un orășel aflat în vecinătate, a devenit punct de interes pentru turiști, datorită farmecului său generat de străzile colorate, dar și a legendelor sale, povestite din loc în loc, prin statui. O vizită în piața locală este de neratat, pentru a încerca fructele și produse tradiționale.
Oana a fost extrem de inspirată când a decis să adauge pe traseu un mic punct „secret” – Cacela Velha. De sus am putut vedea o fortăreață, dar și peisajul tipic din estul Algarve, cu superba lagună care desparte insulițele cu plaje virgine. În zare se vedea și Andaluzia, ce se afla în acest moment la maxim 20km depărtare.



De la muzica fado la cluburile de pe „The Strip”
Dar noi nu aveam treabă cu Andaluzia, așa că ne-am întors din drum, spre Tavira! Alt oraș cu istorie bogată, locuințe seculare, un pod medieval, o fortăreață din care au rămas zidurile transformate într-o mini grădină botanică, dar și peste 25 de biserici. Într-una dintre ele am asistat la un recital de muzică fado, o jumătate de oră trăită la cote înalte.
Cina am luat-o la un hotel cu adevărat senzațional – AP Adriana Beach Resort 4*. Deși obosiți, am zis că trebuie să încercăm și viața de noapte, un aspect foarte important pentru o gamă largă de turiști. Și cum eram cazați aproape de „focarul” distracției din Algarve, am dat o fugă pe „The Strip” – o stradă gălăgioasă și luminată la orice oră de numeroasele pub-uri și cluburi de noapte.

A doua zi am rămas în zona Oura, un cartier din Albufeira, aproape de The Strip. Dar am lăsat cluburile deoparte și ne-am concentrat pe hoteluri. Întreaga zi am luat notițe despre cazările de aici, iar prânzul și cina le-am avut la alte 2 locații superbe: Vidamar Algarve 5*, respectiv 3HB Guarana 4*.
Sâmbătă era ziua plecării noastre, așa că am plecat devreme de la Hotelul Grande Real Santa Eulalia și am plecat spre Lisabona, pentru a simți puțin și vibrația Capitalei. Și chiar dacă am stat undeva la 2 ore, au fost suficiente pentru a-mi aminti de ce spuneam acum 2 ani că este una dintre cele mai frumoase capitale europene.

YELLOW SUBMARINE
Date de referință despre Algarve
Regiunea a fost ocupată în decursul timpului de lusitani, cartaginezi, romani, iar începând cu anul 711 a urmat jumătate de mileniu sub dominație maură, o perioadă care a lăsat urme până în ziua de astăzi în arhitectură, gastronomie, dar și prin denumirile unor localități. Toate satele/orașele ale căror denumire încep cu prefixul „Al” sunt de origine maură: ex: Alvor, Albufeira și evident, Algarve.
Faro a fost ultimul punct recucerit de portughezi, finalizând reconquista cu 2 secole mai devreme decât au reușit spaniolii.

După cum spuneam anterior, de aici au pornit aventurile pe mare ale portughezilor, care au reușit cu timpul să descopere și să cucerească regiuni din toată lumea, începând cu Madeira și Azore, până la Capul Verde, Mozambique, Angola, Macau, zone din India și Brazilia.
Algarve – Cea mai vizitată regiune a Portugaliei
Cu peste 10 milioane de vizitatori anual, Algarve este cea mai turistică zonă a Portugaliei, alături de Lisabona. Toți sunt atrași de cele 88 plaje blue flag, dar și de peisajele de vis despre care v-am povestit mai sus.
Din Albufeira până în Lisabona, sau Sevilla, se fac aproximativ 2h și jumătate pe autostradă, astfel dacă sunteți dornici de explorat puteți lega sejurul vostru de vizita unor orașe simbol ale Europei.


Dați follow paginilor de Facebook și Instagram ale blogului, pentru a nu rata următoarele articole, în care descriu pe larg tot ce am vizitat în Algarve, dar și pentru recenziile restaurantelor și hotelurilor, pentru a vă alege ce este pe placul vostru.
Mai mult, intrați pe site-ul Karpaten Turism pentru a descoperi gama largă de hoteluri, de la apartamente în regim self catering, pentru cei cu buget redus, ori care preferă să exploreze, până la hoteluri luxoase și cu regim all inclusive.
Algarve are de toate, pentru toți!

Mulțumiri pentru o săptămână specială
Să descopăr Algarve a fost un vis devenit realitate! Nu credeam nici pe departe să fie atât de spectaculoasă, deși citisem destul de multe despre ea.
Totul a devenit posibil datorită Karpaten Turism, care a organizat în premieră un infotrip aici, dar și a partenerilor noștri locali, din Portugalia.
Mulțumiri în mod special Oanei pentru toate eforturile depuse de a ne caza la hoteluri excelente, de a ne oferi festive culinare la unele dintre cele mai bune restaurante din zonă, dar și pentru că a realizat un traseu prin care am putut savura Algarve din plin!



Ghidului local Ana, dar și celor 4-5 șoferi care ne-au suportat până la ore târzii, când reveneam la cazare după o zi întreagă de umblat.
Nu în cele din urmă, mulțumesc colegilor mei, care s-au strâns din toate colțurile țării pentru a lua parte împreună la o experiență de vis!




Albufeira


Portul Alvor




