
Cluj Napoca
Din seria vacanțelor low-cost, doresc să vă prezint un circuit prin România de 4 nopți pe care l-am realizat alături de un grup de prieteni. Recomand acest traseu celor care sunt dispuși să stea mai mult timp în mașină, în favoarea vizitării mai multor obiective turistice.
După cum spuneam circuitul a fost unul low-cost, astfel încât drumul plus cele 4 nopți de cazare la pensiuni au ajuns la 300 ron de persoană. Din București am plecat în jurul orei 14:00, astfel încât am ajuns la prima cazare, în Turda, undeva la miezul nopții. Pensiunea draguță cu un mic dejun destul de ok.
Ziua a 2-a a fost pe următorul traseu: Turda – Cluj Napoca – Târgu Lăpuș – Bârsana – Săpânța, unde am avut cazarea la o pensiune rustică, foarte interesantă.
Pentru cea de-a 3-a zi itinerariul a fost destul de obositor, nu pentru distanța lungă, cât pentru drumul prost care face legătura între Maramureș cu Bucovina. Traseul a fost Săpânța – Sighetul Marmației – Borșa – Gura Humorului. Pensiunea era amplasată în afara orașului pe malul unui pârâu, impresinantă din exterior, însă camerele și servirea au lăsat un pic de dorit.
A 4-a zi era pregatită ca drum de întoarcere, însă distanța era foarte mare, iar obiectivele turistice numeroase, așa că am hotărât să vizităm liniștiți, astfel am mai luat o noapte de cazare în Gheorgheni.
Până aici am trecut prin Suceava – Târgu Neamț – Bicaz. Pensiunea din Gheorgheni foarte în regulă, cu un mic dejun bun și ieftin. Din Gheorgheni am pornit spre București via Brașov, unde am oprit din nou la Ando`s pentru micul dejun. Probabil cine a ajuns în Brașov cunoaște cât de bună e mâncarea aici…mult, bun și ieftin :D.
Acum, să le iau pas cu pas, o să trec peste Turda, unde am vizitat salina despre care am mai scris și ajungem la Cluj Napoca. Clujul este după opinia mea, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, în ordinea preferințelor mele imediat după București.

Chiar dacă nu am petrecut mult timp aici, să îl explorez cum trebuie, am fost de 4-5 ori aici și am reușit să îmi fac o idee. Ce îmi place este stilul relaxat de viață, priveliștea de pe Dealul Feleacului, cât și istoria bogată a locului.
Principalul loc în care poposești când ajungi în Cluj Napoca este Piața Unirii, punctul 0 al orașului, cu minunata Biserică Sf.Mihail, alături de statuia lui Matei Corvin.

Aici intervine și principala mea nemulțumire, un loc atât de frumos ar trebui să ofere informații în principal în limba română, pe când în incinta bisericii nu am putut găsi 2 fraze pe care să le înțeleg. Nu am nimic cu minoritățile, însă în țara mea vreau sa înțeleg ce anume văd.
Și la casa lui Matei Corvin, una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj, plăcuța scrisă în maghiară mult mai frumos ornată..știu că ungurii îl iubesc, dar totuși acestea se află la noi în țară (sunt foarte naționalist, iar aceste lucruri mă revoltă).

Clujul este poate, orașul cu cele mai multe obiective turistice, o multitudine de biserici, monumente de arhitectură, palate, muzee, Cetățuia, toate sunt minunate și merită vizitate.
Un mare minus din punctul meu de vedere sunt firele de electricitate care fură din farmecul orașului..nu poți face o poză sau să admiri clădirile din centru din cauza acestora, care seamănă cu o pânză de păianjen deasupra orașului.

Plus că în centrul orașului am căutat jumătate de oră ceva de mâncare, pentru că ori nu se gătea la acea oră, ori serveau doar în interior, sau serveau doar un fel de mâncare… și nu poți numi ”Meniul zilei” doar o porție de gulaș..ăla nu mai e meniu.
Cu toate acestea Clujul este unul dintre orașele mele preferate în care îmi doresc să revin mult mai des și poate o să am posibilitatea să petrec mai multe zile, pentru a explora și zonele mai mărginașe ale orașului, nu doar centrul cunoscut de toată lumea.






Dany
Foarte frumos. La cat mai multe calatorii de genu’ :D