Evadare de o zi în natură: Plimbare la Canionul Șapte Scări!
În ultima perioadă am postat foarte puțin, însă am o scuză foarte bună: am avut nunta și timp de 2 săptămâni mi-am îndreptat toată atenția și energia în această direcție. Desigur, tematica nunții a fost tot legată de travel și călătorii și poate voi reveni cu un articol despre cum să organizezi o nuntă pe această idee, poate sunt și alții interesați.
După toată această perioadă cu multă oboseală, stres și emoții, am simțit nevoia de o mică evadare în natură, ținând cont și de weekendul prelungit de Rusalii. Așa că ne-am strâns 4 oameni și un cățeluș și am plecat spre Canionul Șapte Scări, loc în care am mai fost în urmă cu vreo 10 ani și pe care l-am găsit total schimbat.
Când am fost aici ultima dată, după ce am făcut traseul prin pădure am găsit o scară șubredă din metal pe care ne-a fost teamă să urcăm, pentru că arăta groaznic, nu părea stabilă și era udă din cauza cascadei ce curgea lângă. Astăzi situația este complet diferită, drumul este amenajat, pe o distanță de 2km se întinde cea mai mare tiroliană din România, acum se percepe taxă de urcat scările din canion, scări consolidate și în care îți poți pune baza. O altă diferență este că acum 10 ani nu mai găseai turiști pe traseu (sau foarte puțini), iar acum coada la intrarea în canion este de aproximativ 1 oră.
Cu greu mai găsești un loc de parcare..
..dar unii se descurcă cum pot
Unde se află Canionul Șapte Scări
Am plecat din București în jur de ora 10, iar pe la prânz căutam loc de parcare pe strada aglomerată de unde începe traseul spre canion. Accesul se face de pe DN1, între localitățile Timișul de Jos și Timișul de Sus, la 11km de centrul Brașovului. Nu vă faceți probleme, sunt destule panouri după care să vă orientați. De la intrarea pe stradă mai puteți merge cu mașina cam 300m, pe un drum nu foarte bun, iar de acolo se poate continua exclusiv la pas.
Ce vedem la Canionul Șapte Scări
Parte din aria protejată „Masivul Piatra Mare”, se încadrează între cele mai spectaculoase chei din România, format fiind de pârâul Șapte Scări, afluent al râului Șipoaia. Deși lungimea cheilor este destul de mică, de doar 230m, iar diferența de nivel este între 55-60m, sunt foarte spectaculoase datorită cascadelor formate de apa curgătoare.
Drumul de la șosea până la intrarea în canion este de 2,5-3km și se parcurge în aproximativ 1 oră. Este un traseu foarte simplu, doar pe alocuri fiind pante mai abrupte unde există posibilitatea de alunecare. Însă cu încălțămintea adecvată nu ar trebui să fie probleme. Pe drum există și câteva locuri de repaus, cu mese și băncuțe, dar și cabane din care vă puteți cumpăra o băutură sau ceva gustări. De la ultima cabană trebuie să vă procurați și biletul pentru vizitarea canionului, aflat la 3 minute de aceasta.
…de pe traseu
Coada era destul de mare, fiind nevoie să aștepți peste jumătate de oră să ajungi pe scările ce urcă paralel cu cascada. Nu uitați să plătiți taxa și să aveți brățara pusă la mână, pentru că altfel nu veți putea urca. Defileul, format din 7 scări cu înălțimi cuprinse între 2,5 și 15 metri a fost reamenajat de către autoritățile din Săcele, iar astăzi este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județ. Vizita începută pe scări și încheiată la aceeași cabană de unde se procură biletele durează cam o oră și poate să ofere spaimă celor cu frică de înălțime. În special cea mai înaltă dintre scările metalice, de 12 metri înălțime, care urcă paralel cu cea mai mare dintre cascade.
citește și:
Dintre toți 4 doar fetele au făcut traseul, unul a coborât înapoi pe tiroliană, iar eu am fost nevoit să rămân cu Tasha, pentru că este imposibil să urci scările cu câinele în brațe. Oricum, cu teama mea de înălțime, îmi era greu și fără. Așadar am rămas la cabană să beau o cafea și să fac poze la frumusețile naturii..După o oră au ajuns și fetele cu alte poze, mult mai spectaculoase, făcute de la fața locului.
Tiroliana de la Șapte Scări
După o investiție de peste 200.000 de lei a fost inaugurată, în urmă cu puțin timp, cea mai mare tiroliană din România, cu o lungime totală de 2,1km și 23 de trasee pentru adulți și copii. Traseele sunt diferite, atât din punct de vedere al lungimii (între 47m și cea mai lungă de 273m), cât și ca spectaculozitate și dificultate.
Punctul de pornire este chiar de la intrarea în canion, urmează traseul forestier și se încheie la prima cabană pe lângă care ați trecut. Toată aventura durează cam 50 minute.
zburând peste coadă
Program și tarife Canionul Șapte Scări
Programul de vizitare este cuprins între orele 10:00 și 18:00.
Tarife vizită Canionul Șapte Scări:
Pentru vizitarea canionului adulții plătesc o taxă de 10lei, iar copiii și studenții 5 lei!
Se primește o brățară colorată pe baza căreia puteți urca pe scări. În cazul în care vă răzgândiți (de frică sau din cauza aglomerației), este de preferat să nu lipiți imediat brățara pe mână, având posibilitatea să o returnați și să primiți banii înapoi. Eu am plătit degeaba, pentru că la intrarea în canion mi-am dat seama că nu pot urca împreună cu Tasha, însă lipisem deja brățara la mână.
Tarife tiroliană:
Dacă aveți curaj suficient și doriți să coborâți de la canion pe tiroliană, puteți cumpăra biletul de la aceeași cabană, prețul fiind de 50lei pentru adulți și 20 lei pentru copii. Tariful include echipamentul complet, inclusiv cască protectoare, însă dacă doriți și mănuși vă puteți cumpăra de la cabană, prețul fiind 7 lei/perechea. Acestea vă pot ajuta și la urcarea scărilor din canion.
Recomandări:
Luați la voi suficiente lichide și gustări, chiar dacă pe traseu sunt 2 cabane de unde vă puteți procura cele necesare.
Mergeți echipați cu haine și încălțări corespunzătoare, pentru că anumite porțiuni din traseu sunt mai dificile, chiar dacă per-total este un drum lejer.
Nu uitați să luați la voi o pelerină de ploaie sau o umbrelă, pentru că vremea pe munte este imprevizibilă, iar cabanele sunt la distanță destul de mare una de cealaltă.
Puteți merge împreună cu animalul de companie sau copilul mic, însă o să fie imposibil să urcați scările. Dar și drumul până la urcarea în canion merită din plin!
Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!
…prin pădure, pe cărare..
…căutând trufe cu purcelușul..
Coada de intrare în canion