Sus
  >  Home   >  Cheile Bicazului și Lacul Izvorul Muntelui

Dacă într-un articol precedent am scris despre Lacul Roșu, este timpul sa amintesc și despre un alt obiectiv turistic cel puțin la fel de bine cunoscut, situat în imediata apropiere, Cheile Bicazului. Cheile reprezintă porțiuni de vale îngustă, formate prin săparea sau erodarea unui curs de râu. Se formează asemănător cu defileele și canioanele, însă au dimensiuni mult mai reduse (adâncime și deschiderea văilor).
Deși avem multe astfel de formațiuni la noi în țară, printre care Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Nerei, Cheile Turzii etc, de departe cele mai faimoase sunt Cheile Bicazului.

cheile bicazului

Cheile Bicazului

Cu o lungime de 8 km, Cheile Bicazului fac legătura între Moldova și Transilvania, mai exact între localitățile Bicaz din Jud.Neamț și Gheorgheni din Jud.Harghita. Drumul cu serpentine spectaculoase, dimensiunile impresionante cât și pereții verticali atrag turiști pe tot parcursul anului.  În acești imenși pereți din calcar s-au format numeroase peșteri și avene, printre care Peștera Neagră sau Peștera Cascadă.

Cheile Bicazului sunt compuse din mai multe sectoare: Poarta Iadului, Pridvorul Iadului si Gatul Iadului, devenind o zonă ce atrage turiștii ca un magnet.

cheile bicazului

Cheile Bicazului

..despre Lacul Izvorul Muntelui

După admirarea Lacului Roșu și fotografierea Cheilor Bicazului (și cumpărături de la magazinele cu suvenire de pe marginea drumului), nu trebuie să ratați Lacul Izvorul Muntelui, unde trebuie neapărat să faceți un scurt popas. Acesta, cu o suprafață de 33km pătrați este cel mai mare lac artificial amenjat pe un râu interior în România. Lacul s-a format ca urmare a ridicării uriașului baraj de la Bicaz, un gigant de 127m înălțime. Mii de oameni au muncit aici, iar sute dintre ei, în special deținuți politici, au murit pentru terminarea proiectului început în 1950. De asemenea 20 de sate, adică peste 18.000 de oameni au fost strămutați pentru a se realiza construcția. Acum există in port turistic în Bicaz, de unde se organizează plimbări de agrement pe Lacul Izvorul Muntelui.

Lacul Izvorul Muntelui

postați un comentariu

five × 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.