
În Sighișoara am fost de nenumărate ori, cel puțin în ultimii 5-6 ani am vizitat orașul, l-am observat și l-am cercetat în orice anotimp. Nu este un oraș mare, spectaculos, însă de fiecare dată este plăcut să te pierzi pe străduțele înguste, încărcate de istorie.
Este una dintre puținele cetăți locuite încă în Europa și printre cele mai bine conservate. Numită și ”Perla Transilvaniei”, a fost construită după invazia tătarilor din 1242, iar o parte din construcțiile vechi sunt încă funcționale.

Aflată sub protecția UNESCO, prin cetate nu se poate circula cu mașina, un lucru foarte bun pentru cei care doresc să facă o plimbare și să descopere secretele acestui oraș.
La apogeul său, orașul cocoțat pe o stâncă, avea 14 turnuri și 5 bastioane și trei rânduri de ziduri de apărare, dintre care astăzi se păstrează 9 turnuri și 3 bastioane. Fiecare dintre turnuri aparțineau unor bresle, precum Breasla Fierarilor, Breasla Cojocarilor, Breasla Măcelarilor etc.
Cel mai important dintre turnuri reprezentă și intrarea principală în cetate și este astăzi unul dintre simbolurile orașului. Minunatul Turn cu Ceas a fost construit în anul 1300 și veghează de la cei 64 m înalțime poarta de est.

Pentru că a servit și ca Sfat al cetății, Turnul cu Ceas are o arhitectură mai elegantă decât celelalte turnuri prezente în oraș. În zilele noastre, aici are sediul și un mic muzeu de istorie.
La oră exactă, mecanismul cu clopote intră în acțiune și cele șapte figurine de stejar se rotesc prin fața ceasului. Figurinele reprezintă zeii mitologici care au dat numele lor zilelor săptămânii.
Astfel, ziua de duminică este ziua Soarelui, lunea este simbolizată de zeița Lunii, marți este ziua lui Marte, zeul războiului, miercuri își face apariția Mercur, zeul comerțului, ziua de joi este rezervată lui Jupiter, vineri apare zeița frumuseții Venus, iar sâmbătă este reprezentată de Saturn.

Pe lângă frumusețea și istoria orașului, Sighișoara mai are un mare atuu în atragerea turiștilor. Se presupune că aici s-a născut Vlad al III-lea, cunoscut drept Vlad Țepeș sau Dracula.
Fosta casă a Draculeștilor a fost restaurată, iar în interiorul său funcționează un restaurant unde turiștii pot mânca și bea pe săturate. La câțiva metri de casa lui Dracula găsim o altă construcție care atrage privirile turiștilor, și anume Casa cu Cerb.
Construită probabil în secolul al XVI-lea, captează atenția prin capul de cerb amplasat într-unul dintre colțurile casei.

Urcați pe Scara Școlarilor, cunoscută și sub numele de Scara Acoperită, construită în anul 1654 pentru a veni în ajutorul elevilor ce mergeau la Școala din Deal.
Scara Școlarilor este ceva unic la noi în țară, și odată ajunși sus întâlniți Școala din Deal și Biserica din Deal. Școala este o clădire interesantă, care se pare că funcționează ca instituție de învățământ încă din secolul al XIV-lea.
Totuși adevărata bijuterie din deal este Biserica în stil gotic. Aceasta este cel mai frumos așezământ religios din Sighișoara, fiind construită la începutul secolului al XV-lea și se înalță pe locul unei capele mult mai vechi.
Exteriorul este unul simplu, însă interiorul este magnific, una dintre picturile de bază fiind o frescă a ”Judecății de Apoi”.

Pe lângă Biserica din Deal mai sunt și alte așezăminte religioase ce merită o vizită, între cele mai importante fiind Biserica Mănăstirii, construită în secolul al XIII-lea și Biserica Leproșilor.
Ca un mic pont, la Sighișoara am gustat unul dintre cele mai bune vinuri, într-o cramă aproape de Scara Școlarilor…dacă îmi aduc bine aminte, după coborârea scării pe partea stângă.. încercați dacă sunteți amatori :).



