Sus
  >  Home   >  Excursie de o zi în Cesena – principalele obiective turistice

După cum spuneam într-un articol anterior, cu ocazia city-break-ului la Rimini, am avut posibilitatea de a face câteva excursii, de câteva ore, prin alte orașe din apropiere. Astfel, dacă în ziua doi am fost la San Marino, în cea de-a treia am făcut o scurtă incursiune prin Cesena.

Cu trenul spre Cesena..

Chiar discutam în drumul spre aeroportul din Rimini, cu alți români ce s-au cazat la același hotel cu noi, despre opțiunile fiecăruia de a vizita și alte orașe din apropiere. Ei optaseră pentru Ravenna, în timp ce alții ar fi mers până la Bologna.

Noi, fiind cu 2 copii foarte mici, am preferat o variantă cât mai apropiată și cu mai multe legături, pentru a nu alerga să prindem trenul. Iar pe ruta Rimini-Cesena erau trenuri la fiecare oră, chiar câte 2 pe oră.

curse tren Cesena-Rimini (tariful este pentru 2 persoane)

Biletul de tren a costat mai mult decât decent, 3,5eur/persoană. Copiii nu au plătit nimic. Despre condițiile din tren nu are rost să mai discut, sau să compar cu ce este la noi. Ecrane pe care puteai urmări ruta, stațiile următoare, informări audio, atât în italiană, cât și în engleză. Să nu mai menționez de stațiile de încărcare pentru biciclete electrice.

Călătoria a fost una scurtă, 25 minute la dus și 19 minute la retur. Am achiziționat biletele de la automatele din gări, procesul fiind foarte simplu și intuitiv.

cesena streets

De ce am ales Cesena?

În primul rând, a fost motivul mai sus precizat. Era orașul cel mai apropiat de Rimini și cu cele mai multe legături. Dacă pierdeam un tren, urma în scurt timp altul (cum de altfel, s-a și întâmplat).

Bologna nu aș fi ales oricum, chiar dacă poate părea cel mai tentant. Aici sunt numeroase curse directe din România, de multe ori la prețuri excelente și poate fi motivul unui city break separat.

Cesena nu este un oraș mare și nu impresionează neapărat prin istorie, sau obiective. Însă, numele orașului îmi era întipărit în minte din cauza echipei de fotbal. Cum urmăresc fenomenul destul de mult, cunosc anumite orașe, chiar dacă acestea nu spun mare lucru din punct de vedere turistic. Și era o șansă de a vizita un orășel mai mic italian, pe care este mai greu să îl vezi cu altă ocazie.

Echipa de fotbal a orașului a activat mulți ani în primele 2 ligi italiene, unde s-au remarcat, printre alții și doi importanți fotbaliști români: Daniel Pancu și Adrian Mutu.

Pe stadionul din Cesena și-a disputat echipa României două dintre meciurile de la Campionatul European U21. Al treilea din grupă s-a jucat la San Marino.

De vizitat prin Cesena

De la gara centrală, până în centrul istoric al orașului am mers pe jos cam 15 minute. Aici sunt concentrate marea majoritate a obiectivelor turistice, mai puțin Basilica Madonna del Monte, pe care am și renunțat să o mai vedem.

Cesena mi s-a părut sub Rimini, la ce are de oferit. Însă o plimbare de câteva ore prin micuțul oraș nu o privesc deloc cu regret.

Istoria sa merge până în perioada etruscă, iar din sec. al III-lea a fost cucerit de romani, purtând numele de Caesena. Totuși, majoritatea atracțiilor din oraș provin din perioada medievală.

Obiective turistice

Piazza del Popolo este inima orașului, locul în care se desfășoară majoritatea târgurilor și evenimentelor importante la nivel de comunitate.
În centrul piațetei se află Fântâna Masini, cea mai frumoasă din oraș și unul dintre simbolurile acestuia. Construită în sec. al XVI-lea, îl reprezintă pe Neptun, zeul mărilor și Tritonii. La fiecare colț al edificiului se găsește câte o figură politică, sau religioasă, ce au avut impact asupra orașului.

Palazzo Comunale
masini fountain cesena

Piazza del Popolo este înconjurată de mai multe clădiri importante și impozante. Cele mai importante sunt Palazzo Comunale (sediul Primăriei), Rocca Malatestiana și Biserica Sf. Anna și Gioacchino.

Cetatea Malatestiana (Rocca Malatestiana) este cel mai important obiectiv turistic al Cesenei, dominând întreg centrul orașului. Contruită peste ruinele unei alte fortărețe, din perioada romană, actuala construcție își are originile în sec. XIII-XIV.

Fiind una dintre cele mai impozante fortărețe din regiunea Romagna, merită cu siguranță o vizită. Zidurile sale înalte sunt completate de două turnuri centrale, denumite „Bărbatul” și „Femeia”. Se poate vizita curtea interioară, dar se pot face și drumeții pe potecile din exteriorul zidurilor.

Momentan, Rocca Malatestiana găzduiește Muzeul Agriculturii, principala ramură economică a orașului.

malatestiana cesena

Biblioteca Malatestiana este de asemenea un reper al Cesenei. Inaugurată în anul 1454, este prima bibliotecă din Europa, deschisă pentru publicul larg. La noi, de exemplu, prima bibliotecă publică a fost deschisă abia în 1838, doar 400 de ani mai târziu.

Biblioteca Malatestiana

Teatrul Alessandro Bonci se remarcă prin arhitectura sa și este, de asemenea, unul dintre atracțiile orașului. Găzduind Opera, edificiul poartă numele unui celebru tenor, născut în Cesena. A fost inaugurat în anul 1846.

bonci theatre opera cesena
Teatrul Bonci

Edificii religioase

Catedrala din Cesena, numită și Cattedrale di San Giovanni Battista a fost inaugurată în 1404, fiind de atunci principalul sit religios al orașului. Totuși, edificiul a suferit modificări importante în 1960, astfel încât fațada acestuia a fost complet modificată.

Având o istorie bogată, ce începe încă din anul 1001, Abatia St.Maria del Monte este opera ordinului Benedictin. Aflată cam la 2km depărtare de Piazza del Popolo, în vârful unui deal, presupunea un ocol prea mare pentru noi și am renunțat.

Pe la ora 16 am părăsit Cesena, dorind să revenim în Rimini, pentru a vedea mai mult din orașul ce ne-a găzduit. Până atunci văzusem orașul doar pe înserat și nu aveam o idee clară.

masini fountain cesena

postați un comentariu

16 + 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.