Sus
  >  Home   >  Târgoviște: capitala Țării Românești pentru 300 de ani!

Primul weekend mai liber după ceva timp, primul Weekend în care am decis că este momentul să ieșim cu fetița noastră de 3 luni undeva la plimbare. De luni bune nu mai știam altceva înafară de București și Fetești, deci am decis o scurtă “evadare„. Ceva aproape de București, ușor și rapid de ajuns.

M-am gândit din prima la traseul “Șapte Scări”, unde am mai fost, un traseu relaxant, pe care și Tasha îl mai făcuse pe jos, iar Eva trebuia să îl descopere din marsupiu. Toată Valea Prahovei însă avea in prognoza ploaie, iar asta ne-a dat planurile peste cap.

Am scanat rapid harta duminica dimineața și am identificat ușor ținta: Târgoviște. Fosta capitală a Țării Românești, casă a legendarului Țepeș și a înaintașilor săi…un oraș pe care nu îl mai vizitasem, deși era in plan demult.

Târgoviștea de astăzi

Reședința Jud.Dâmbovița, cu o populație de aproape 80.000 locuitori, Târgoviște se află la întâlnirea câmpiei cu Subcarpații, la cca.80km depărtare de București.

Are o poziție privilegiată, fiind pe ruta către munte, distanța până la Sinaia fiind de 60km, drumul prin Târgoviște fiind o alternativă foarte bună la mult prea aglomerata Valea Prahovei.

Interesant este că, până anul trecut, orașul era împărțit în cartiere numite „microraioane”, după subdiviziunile de origini rusești, răspândite prin țara noastră în perioada comunistă.

Și mai interesant este că ultimul eveniment cu adevărat important, petrecut în Târgoviște, a fost procesul și execuția soților Ceaușescu. Deși aici avea de gând Nicolae Ceaușescu să organizeze rezistența, în cele din urmă a fost capturat, iar mai apoi judecat în garnizoana din oraș.

Procesul a avut loc pe 25 decembrie 1989, între orele 13:20 și 14:40, iar la 14:50 a fost executată sentința la moarte, în curtea garnizoanei. Aceasta a fost și ultima pedeapsă capitală de pe teritoriul României.

Reședință domnească pentru 300 ani!

În aceste locuri au fost găsite podoabe și unelte din perioada regilor Burebista și Decebal, ceea ce înseamnă că exista o așezare încă din vremea daco-romanilor…

Târgoviște a înflorit însă cu adevărat în Epoca Medievală, când ajunsese un târg de importanță europeană, Mircea cel Bătrân mutând capitala Țării Românești de la Curtea de Argeș.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân a fost ridicată și Curtea Domnească, ale cărei ruine înconjoară astăzi Turnul Chindiei, simbolul orașului.

De aici mai aveau să conducă țara domnitori precum Dan al II-lea, Vladislav II, Vlad Țepeș (cel care a ridicat Turnul Chindiei), Radu cel Mare, Vlad cel Tânăr, Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu.

Moartea lui Constantin Brâncoveanu (1714) a făcut ca Târgoviște să piardă total, după mai bine de 300 de ani, titlul de capitală, care se muta la București, urmând domniile fanarioților.

Fosta cetate de scaun s-a degradat cu trecerea timpului, iar orașul și-a pierdut din importanță. În 1821, însă, Târgoviște avea să joace un rol trist în soarta lui Tudor Vladimirescu. După ce pleacă victorios din București, răscoala acestuia este înăbușită la Târgoviște, unde el și mulți dintre soldați sunt masacrați în fața bisericii Mitropoliei.

Curtea Domnească din Târgoviște

Curtea Domnească din Târgoviște

Nucleul Curții Domnești a fost construit în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, fiind un loc destinat locuirii familiei domnitorului, a demnitarilor și a slujitorilor acestora. Din această perioadă mai datează primul zid de incintă și zidurile beciurilor și parțial, a parterului.

Construcțiile se amplifică în timpul lui Vlad Țepeș, cea mai importantă adăugare fiind turnul de supraveghere și apărare, ce va fi cunoscut sub denumirea de „Turnul Chindiei”. Deși în sec.al XVI-lea mulți domnitori se axau deja pe reședința din București, au mai avut loc îmbunătățiri, în special cele efectuate de Neagoe Basarab.

La finele anilor 1500, Petru Cercel inițiază o serie de fortificații și construcții, printre care un nou palat și biserica mare a Curții.

Perioada de înflorire a curții avea să fie în timpul lui Matei Basarab, casele domnești fiind reparate, iar zidul de incintă dublat. Gheorghe Ghica a pornit însă dărâmarea zidurilor, la cererea sultanului care considera Târgoviște un centru de rezistență antiotoman.

Un ultim moment de înflorire a avut loc în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, care a mai reparat din pagubele produse anterior, însă după moartea acestuia capitala avea să fie mutată definitiv, iar Târgoviște își pierde toată puterea.

Biserica Mare Domnească

Ctitorie a lui Petru Cercel, a fost zidită în același timp cu palatul. Se distinge de bisericile vremii prin proporțiile sale nemaiîntâlnite și inspirația arhitecturală otomană.

În interior se remarcă cafasul (balconul de deasupra naosului), pictura originală mai fiind păstrată doar parțial. Aici găsim și cea mai amplă galerie a unor portrete de domnitori munteni, peretele vestic fiind decorat cu imaginile voievozilor: Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu și Petru Cercel, iar pe partea opusă intrării îi identificăm pe Mihai Viteazul, Radu Șerban, Constantin Șerban, Șerban Cantacuzino și Radu Mihnea.

Biserica Domnească Mare

Turnul Chindiei

Simbol al orașului de secole, este ctitoria lui Vlad Dracul și terminat de Vlad Țepeș, construit în jurul anului 1440. Rolul turnului s-a modificat cu timpul, de la acela de clopotniță, până la turn de strajă, de refugiu și de apărare, iar mai apoi de ceasornic.

De la acest ultim rol și-a primit denumirea: la chindie, adică la apus, soldații dădeau semnalul de închidere a orașului, iar locuitorii nu mai avea dreptul de a umbla pe străzi.

Turnul Chindiei

Turnul este o construcție cilindrică din cărămidă, susținută de un trunchi de piramidă placat cu piatră fasonată. Are o înălțime de 27m și un diametru exterior de 8,5m. La interior este împărțit pe 3 etaje, despărțite prin podele de lemn.

De pe terasă se poate admira întreaga curte domnească, cât și mare parte din oraș și împrejurimi.

Program și tarife

Marți – Duminică, Luni: Închis
Vara: 09:00 – 13:00 și 14:00 – 18:30
Iarna: 09:00 – 17:00

Tarif: 12 RON
Turnul Chindiei

Mănăstirea Stelea

Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, monument de referință pentru arta Țării Românești din sec.al XVII-lea. Complexul monahal cuprinde biserica, turnul clopotniță, corpul de chilii , casa egumenească (Casa Nifon) și zidurile de incintă.

Mănăstirea Stelea

Ctitorie a voievodului moldovean Vasile Lupu, în 1645, ca semn de împăcare cu Matei Basarab, care la rândul său a ridicat o altă biserică în Moldova. A fost ridicată după modelul Trei Ierarhi din Iași.

Locul de ridicare a bisericii este unul special, datorită faptului că aici se afla o altă biserică, construită de negustorul Stelea, unde avea să fie înmormântat tatăl lui Vasile Lupu.

Intrare: Gratuit

Parcul Chindia și Grădina Zoologică

Un frumos loc de promenadă, în imediata apropiere a Curții Domnești, amenajat pe lunca Ialomiței, chiar pe locul fostei grădini domnești.

Pe aleea principală sunt amplasate busturile domnitorilor care au condus țara de pe tronul de la Târgoviște, iar în centrul parcului se află statuia lui Vlad Țepeș.

Grădina zoologică este amplasată în locul în care, în 1583, Petru Cercel a amenajat primul colț zoologic din țară. Nu este o grădină zoologică foarte impresionantă, însă este locul ideal prin care să îi plimbați pe cei mici.

Parcul Chindia

După aceste scurte vizite, am luat prânzul la o terasă drăguță de lângă parc, după care am plecat către următoarea destinație: Castelul Cantacuzino din Bușteni.

postați un comentariu

4 × 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.