Sus
  >  Home   >  Rimini – Ce să faci în orașul de pe riviera Mării Adriatice

Vacanța asta chiar a venit pe nepusă masă. Cred că este pentru prima dată când iau bilete de avion pentru plecare în 3-4 zile. De obicei trebuia să aștept luni bune până la plecare, timp în care făceam 200 de căutări pentru vizite, trasee, etc.

De data asta totul s-a întâmplat într-o clipă. Miercuri a venit un domn la agenție, pentru a planifica un city break la Rimini, pentru luna martie. Când am văzut tarifele la avion, de 69lei/sens, i-am spus Sorinei, mai în glumă, mai în serios, să mergem.

Dar nu am mai așteptat până în martie, am preferat primul weekend. Că tot erau copiii sănătoși, fără tuse, fără mucozități, cum ne-au obișnuit aproape toată iarna.

Am luat chiar în acea seară biletele de avion pentru toată gașca, plus un bagaj de cală care a costat dublu față de un bilet. Am rezolvat si cazarea a doua zi, iar totul era pregătit pentru 3 nopți/4 zile la Rimini, pe coasta Mării Adriatice.

Desigur, nu ne așteptam să facem plajă, tocmai din cauza perioadei fiind și oferta la avion. Dar a fost o experiență binevenită, o schimbare de peisaj. Și șansa Evei de a zbura pentru prima dată cu avionul. Sigur, la Edi de asemenea a fost primul zbor, însă la 9 luni, nu am așteptări să fi înțeles ceva.

Despre orașul de pe Riviera Mării Adriatice

Nu voi spune acum că visam de mult să ajung în Rimini. Principalul motiv pentru care am ales destinația fiind prețul. De altfel, zborul nostru de retur a fost singurul din ziua respectivă, care a operat pe micuțul aeroport. Cu siguranță vara este mult mai aglomerat, iar tarifele sunt cu totul altele.

Totuși, Rimini este un orășel interesant, care merită o vizită de câteva zile. Având o populație de aprox. 150.000 locuitori, este situat la Marea Adriatică, în provincia Emilia-Romagna. Cu origini vechi, încă mai păstrează anumite vestigii din Antichitate, ce datează din sec. I, pe când cetatea purta denumirea de Ariminum.

Orașul a fost grav avariat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când a fost bombardat de forțele aliate. Numeroase clădiri și inscripții amintesc de acele momente dureroase din istoria orașului.

Poziția sa este perfectă și pentru vizite de o zi în alte orașe apropiate, precum Ravenna, Cesena, Forli, Ancona, sau chiar Bologna. Distanțele sunt scurte, iar cu trenul durează maxim o oră, în cazul celor mai îndepărtate dintre orașele menționate.

Dar cea mai interesantă este fără îndoială o vizită la San Marino, care se află la doar 20km depărtare. Și astfel, am mai bifat o țară „la palmares”. Însă despre experiența de o zi în San Marino, articolul următor.

În prezent, Rimini este unul dintre cele mai apreciate resorturi turistice din Italia, datorită plajelor sale cu nisip fin și a numeroaselor hoteluri luxoase, care se combină armonios cu centrul istoric.

Cum ajungi în Rimini

Rimini, precum toate marile orașe din Italia, au foarte bine pusă la punct infrastructura de transport. Cel mai simplu mod de a ajunge aici este aeroportul, al doilea cel mai utilizat din regiune, după cel din Bologna. După cum spuneam, în această perioadă zborurile sunt foarte rare, cele din București fiind singurele pe zilele respective. Însă situația se schimbă în sezonul estival.
Aeroportul Internațional Federico Fellini este un aeroport micuț, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu timpul petrecut la controale, sau pentru așteptarea bagajelor. Acesta este totodată aeroportul care deservește micul stat San Marino.

Transfer aeroport-Rimini-aeroport

Transferul de la aeroport către Rimini se face cu ușurință, distanța fiind cam de 7km până în centrul orașului. Cea mai ieftină modalitate pentru transfer este cu Autobuzul 9. Costă 2 eur/persoană, iar o călătorie durează în jur de 25 minute.

Sunt mai multe stații la care oprește în Rimini, o puteți folosi pe cea mai apropiată de hotelul vostru. Printre altele, oprește la stația Arco di Augusto, Rimini FS (gara centrală feroviară) și Giovanni XXIII.

Desigur, cea mai rapidă și simplă variantă este cu taxiul, însă aș folosi-o doar în caz de maximă necesitate. Transportul în comun chiar funcționează destul de bine. Doar dacă hotelul este situat departe de stații, luați în considerare un taxi. Tariful o să fie peste 20 eur.

Dacă doriți să călătoriți în Rimini din alte orașe italiene, se poate ajunge fără probleme cu trenul. Stația centrală este la doar 5-6 minute de mers pe jos de centrul istoric al orașului, iar legături feroviare sunt multiple. Noi am făcut o scurtă călătorie la Cesena, călătoria fiind undeva la 20 minute, iar până în Ravenna, sau Bologna, se poate ajunge în aproximativ 1 oră.

În cazul în care aveți mai multe zile disponibile, există posibilitatea de a achiziționa un abonament SmartRomagna, la autobuzele care fac legătura între marile orașe din regiunea Emilia-Romagna.

Unde să te cazezi în Rimini

Opțiuni de cazare sunt nenumărate, de la vile și pensiuni, până la hoteluri de lux. Depinde foarte mult și de ce doriți să faceți în Rimini, pentru a vă face alegerea mai simplă. Orașul nu este foarte mare, cel puțin zona turistică, însă vă puteți aștepta la plimbări de peste 30 minute, dacă nu alegeți cu grijă locația.

Dacă mergeți în sezon și preferați plaja, alegeți un hotel cât mai aproape de aceasta. Riviera este una lungă și veți avea opțiuni de cazare atât lângă plajele din oraș, cât și în stațiunile mai mici, din apropiere. În cazul în care mergeți pe vacanță tip city-break, atunci vă axați pe zona din jurul gării centrale și a centrului istoric, a Arcului lui Augustus.

O altă zonă foarte frumoasă este în celălalt capăt al centrului istoric, imediat după trecerea Podului Tiberius, în zona numită San Giuliano, unde găsiți niște străduțe fermecătoare, cu multe picturi murale.

Villa Lalla

Noi am ales o cazare aproape de Gara Centrală, distanțele fiind oarecum egale, între zona de plajă/promenadă și centrul istoric. Cam 15 minute de mers pe jos până la fiecare dintre ele. Și nu am fost singurii care am făcut această alegere, fiind însoțiți și de alte familii de români, sosiți cu aceeași cursă WizzAir.
Unitatea de cazare se numește Villa Lalla, un hotel mic, de 3*, cu doar 2 etaje. Dacă despre locație v-am povestit deja, pot să mai completez cu faptul că am apreciat curățenia. Micul dejun a fost identic în fiecare zi, destul de slăbuț dacă îl compar cu altele, dar peste ce am avut la Roma, de exemplu.

O cafea bună, câteva opțiuni de patiserie, iaurt, cereale cu lapte. Pe partea de mezeluri au stat mai prost, cu 2 tipuri de salam și un cașcaval, care se terminau destul de repede și dura mult până se suplimenta. Taxa de oraș care se achită la check-out este de 2eur/persoană/noapte, iar un patuț de bebeluși se taxează cu 10 eur/noapte.

Unde și ce mâncăm în Rimini

Din ce am reușit să compar, tarifele sunt ceva mai ridicate la restaurantele din zona plajelor, decât cele din apropierea centrului istoric. Totuși, prețurile variază mult de la un local la altul.

În prima seară am plecat spre zona de plajă, unde am oprit la un restaurant destul de ok. Nu o să dau numele localurilor, pentru că nu am fost impresionat în mod anume de vreunul, dar pot să dau câteva tarife, ca referință, pentru cei interesați.

Pentru o pizza (destul de bună), o porție de paste carbonara și 3 sucuri am plătit 40 euro. Atenție, multe restaurante practică o taxă numită „coperto” – o taxă fixă, care poate varia între 1și 5 eur/persoană, în funcție de local. Este o taxă de „ocupare a mesei”, pentru folosirea tacâmurilor, a mesei, etc. În acest caz a fost vorba de un „coperto” de 3 eur/persoană (doar pentru adulți s-a încasat).

În ultima seară am vrut să mai lăsăm pizza și pastele, dorind un pește, sau fructe de mare. Sunt din abundență localurile cu specific pescăresc, doar suntem la mare. Am găsit un restaurant prin centru, unde am comandat fritto misto (cel mai bun pe care l-am mâncat până acum), ravioli, 2 pahare de vin și un suc. De această dată nu s-a mai adăugat vreun „coperto”, iar doamnele chiar ne-au adus din partea casei diverse gustări pentru copii. Totalul a fost puțin peste 50 euro.

Foarte întâlnite sunt localurile care servesc panini, sau piadina, senviciuri în diverse forme, combinații, cu pâine sau lipie. Acestea sunt probabil cele mai ieftine variante pentru o masă, prețurile pornind de la 4-5 eur. Dacă vreți să încercați mâncăruri mai orientale, dați o tură pe strada Giovanni XXIII, unde sunt mulți emigranți din Asia și Africa, cu restaurante specifice.

Nu am ratat nici Gelateriile, deși aici nu m-a dat pe spate vreo înghețată, așa cum s-a întâmplat la Roma.

Obiective turistice în Rimini

9. Plajele

Plajele orașului, cât și al stațiunilor limitrofe, sunt în general late, cu nisip foarte fin. Desigur, dacâ ajungi în Rimini este posibil ca acestea să fie principalele puncte de atracție. Cel puțin în oraș, majoritatea plajelor sunt private, țin de anumite hoteluri, sau administratori.

Promenada este de asemenea perfectă pentru plimbare pe malul mării, chiar și în extrasezon.

8. Piazza Tre Martiri

Deși istoria acestei piețe începe în urmă cu peste 2000 de ani, de pe vremea romanilor, a primit denumirea de „Tre Martiri” = „Trei Martiri”, în onoarea celor 3 partizani care au fost spânzurați, chiar în centrul orașului, la 16 august 1944 de către naziștii aflați în retragere.

Principala piață din oraș, aici se afla în antichitate Forumul. Astăzi, pe lângă placa de comemorare a celor 3 eroi, găsim Turnul Ceasului, dar și o statuie a lui Julius Cezar.

Magazine, restaurante și numeroase cafenele pot fi găsite aici.

tre martiri

7. Casa Chirurgului

Este un sit arheologic, situat în Piazza Ferrari. Descoperită în anul 1989, este o reședință romană din sec.II, ce a fost deschisă publicului în 2007. Este denumită și „micul Pompei”, pentru că, asemeni celebrului oraș distrus de vulcan, au rămas vestigii foarte bine conservate.
Casa a fost distrusă de un incendiu, ce a provocat prăbușirea pereților către interior, astfel fiind conservate foarte bine parte din mozaicurile de pe podea, dar și mai multe obiecte ce se aflau în locuință la acel moment. Printre acestea se numără și instrumentele chirurgului, sau parte a mobilei.

casa chirurgului

6. Piazza Cavour

Dacă Piazza Tre Martiri era centrul orașului în perioada antică, Cavour a devenit punctul zero în Evul Mediu. Se află la doar câțiva pași distanță una de cealaltă. Piața este flancată de mai multe clădiri impunătoare, ce datează din această perioadă medievală.

Palatul Arengo și Palatul del Podesta, alături de Teatrul Galli, sunt cele mai importante clădiri ale pieței, dar cu siguranță o să vă atragă atenția și Pescheria, fosta piață de pește, ce arată importanța acestei activități în istoria orașului.

cavour piazza

În centrul pieței se disting 2 obiective: Statuia Papei Paul al V-lea, datând din 1614, ce demonstrează atât dominația puterii papale din acele vremuri, sau poate admirația orașului Rimini pentru acesta. Alături, găsim cea mai celebră fântână din Rimini, Fontana della Pigna.

Începuturile acestei fântâni sunt în perioada romană și pentru o foarte lungă perioadă a reprezentat unica sursa de apă potabilă a orașului. A suferit numeroase modificări și transformări pe parcursul anilor, iar în 1502 se pare că a fost admirată de Leonardo DaVinci. A fost complet restructurată în 1543, dar se pare că tamburul central, care susține conul, este cel original din perioada romană.

Inițial, în vârful fântânei se afla statuia Sf.Paul, care a fost înlocuită însă cu actualul con de pin în 1809.

5. Templul Malatestiano

Probabil cel mai important edificiu religios din Rimini. Poartă numele familiei ce a condus Rimini timp de peste 2 secole și care a dorit ca aici să fie mausoleul familiei. Originar fiind o biserică gotică, a fost complet renovată la dorința lui Sigismondo Malatesta, în 1450.

Deși impresionează, în special prin fațada din marmură, lucrarea de renovare începută în 1450 nu a fost niciodată finalizată.

4. Castelul Sismondo – Rocca Malatestiana

Reședința lui Sigismondo Malatesta, amintit puțin mai sus, păstrează astăzi doar partea centrală a castelului. Începută în 1438, construcția a durat peste 15 ani și se pare că arăta impresionant. Desfășurat pe o suprafață de peste 3000mp, cuprindea mai multe camere luxoase, dar și 6 turnuri înalte, care „găzduiau” câte un tun din bronz.

Întreaga construcție era împrejmuită de un șanț cu apă, după cum era moda în acele vremuri. Cu timpul, castelul și-a pierdut din importanță, iar o parte din el a fost demolat, ajungându-se la varianta de astăzi. În plus, șanturile au fost acoperite, iar castelul a jucat, pe rând, rolul de cazarmă pentru carabinieri, iar mai apoi de închisoare. Astăzi este folosit drept centru expozițional.

sismondo castel
rocca malatestiana

3. Borgo San Giuliano

Este fără îndoială cel mai fermecător cartier al orașului. Situat imediat după râu, accesibil prin traversarea Podului lui Tiberius, impresionează prin străduțele pietruite și casele frumos colorate. Rimini este orașul natal al marelui regizor italian Fellini, câștigător al mai multor premii Oscar (cel mai celebru film al său fiind „La Dolce Vita”, iar în acest cartier se omagiază cariera acestuia.

Majoritatea caselor din acest cartier, pe lângă coloritul pestriț, sunt și gravate cu diverse picturi și scene murale, ca urmare a festivalului „Festa de Borg”. Iar cele mai multe dintre picturi sunt scene inspirate din operele lui Fellini.

2. Podul lui Tiberius

Este unul dintre cele mai vechi poduri din lume, încă folosite pentru traficul pietonal, dar și auto. Construcția sa a început în timpul Împăratului Augustus și finalizată odată cu domnia lui Tiberius, în anul 20d.Hr.

Este construit din marmură de Istria și este considerat unul dintre simbolurile orașului Rimini. A rezistat bombardamentelor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial și a scăpat și de furia armatei naziste, aflate în retragere în 1944.. A fost singurul pod care trece peste râul Marrechia și nu a fost dărâmat în timpul Bătăliei de la Rimini.

podul lui tiberius rimini
tiberius bridge

1.Arcul lui Augustus

Cu adevărat simbolul orașului, arcul a fost ridicat în anul 27 în onoarea Împăratului Augustus, simbolizând intrarea în oraș, dinspre Roma. Este unul dintre cele mai vechi Arcuri rămase în picioare. Impresionează și prin dimensiuni, chiar dacă stilul construcției este unul simplu, solemn.

Încă se mai păstrează medalioanele ce îi înfățișează pe Jupiter și Apollo, privind spre Roma, iar Neptun și Roma, cu fața spre orașul Rimini. Arcul susținea o statuie ce îl înfățișa pe Împăratul Augustus, conducând un car de luptă, tras de cai.

Deși zidurile orașului au fost dărâmate în perioada fascistă, arcul a fost păstrat, ca și un monument izolat.

arcul lui augusto
argo di augusto rimini

Alte atracții de luat în seamă

  • Ruinele amfiteatrului roman – deși nu a mai rămas mare lucru din el, fiind în ruine, a fost un amfiteatru, asemănător cu Colosseumul, ce putea găzdui până la 12.000 persoane
  • Italia în miniatură – este un parc tematic, situat în zona Viserba. Sunt reprezentate peste 270 de clădiri faimoase, atât din Italia, cât și din restul Europei
  • Fiabilandia – este un parc de distracții din Rimini
  • Excursii de o zi în alte orașe italiene din apropiere, precum: Ravenna, Cesena, Forli, Bologna, sau Ancona.
  • Excursie de o zi în Republica San Marino – aflată la o distanță de 30 minute cu autobuzul
rimini beach
castle rimini
cavour pope
rimini street

Comments:

  • 26 aprilie 2023

    A fost o experienta minunata! Sunteti foarte norocosi ca ati avut ocazia sa vizitati acest frumos loc. Am citit cu mare interes postarea ta, asa ca vreau sa-ti multumesc pentru ca ai avut ideea de a impartasi cu noi aventurile voastre. Sper ca ati avut parte de o vacanta minunata si sunt curioasa ce s-a intamplat la urmatoarea destinatie.

    reply...

postați un comentariu

5 × five =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.