Sus
  >  Home   >  Nessebar- armonie perfectă între mare și istorie

Să facem un exercițiu de imaginație… un oraș medieval precum Sighișoara, scăldat de valurile mării. Acest lucru îl putem vedea la Nessebar, în imediata apropiere a stațiunii bulgărești Sunny Beach, despre care am povestit într-un articol anterior. Citisem în urmă cu ceva ani un articol despre bijuteria aflată la câteva ore distanță de București și eram tare curios să vizitez acest loc.

Nu am mai așteptat deci prea mult și după o scurtă repriză de bronzat în Sunny Beach am urcat în autobuzul 5 cu direcția Nessebar, pentru a vedea orașul seara. Așa mult mi-a plăcut încât am revenit și duminică, înainte de a pleca spre România.

Mic spectacol, live de pe zidurile cetății

Istoricul orașului Nessebar

Este considerat cel mai vechi oraș din sud-estul Europei, această zonă fiind locuită de peste 3000 de ani. Bazele așezării au fost puse la finalul mileniului al doilea de către traci, principalele activități fiind agricultura și pescuitul. Aceasta va purta numele Melsembria, de la fondatorul său Menas, până la începutul sec.al VI-lea, când devine colonie grecească.

Așezarea se dezvoltă rapid sub coloniștii dorieni, care schimbă numele în Mesambria și care încep să construiască ziduri de apărare, numeroase temple (dedicate lui Apollo), acropola și un teatru.

Din anul 72 î.Hr. legiunile romane au preluat controlul orașului, fără a li se opune rezistență. Romanii salvează zidurile de apărare originale și locurile publice, dezvoltând sistemul de canalizare și băile termale. La finalul sec.al VI-lea d.Hr. Imperiul Roman s-a divizat, iar Mesemvria, așa cum s-a numit de la preluarea romanilor, a rămas parte din Imperiul Bizantin. În această eră atinge apogeul, devenind un important centru strategic, economic și religios. S-au ridicat o serie de bazilici, perioadă în care s-a trecut la creștinism și au fost reconstruite zidurile fortăreței.

Ruinele băilor romane

În sec. al IX-lea Khan Krum, unul dintre marii războinici din istoria bulgarilor, a pornit asediul asupra Mesemvriei, iar după o blocadă de 14 zile cucerește cetatea, care oscilează între bizantini și bulgari pentru o lungă perioadă.

Epoca de Aur a orașului începe odată cu domnia țarului Ivan Alexander. Multe biserici au fost ridicate sub stăpânirea sa, unele dintre ele fiind în picioare și astăzi.

De la mijlocul celui de-al XV-lea secol Nessebarul intră sub controlul Imperiului Otoman. Dezvoltarea orașului este întreruptă, zidurile orașului sunt distruse, la fel și sistemul de irigații. Bisericile ridicate în această perioadă sunt mai joase, mai prost construite și nedecorate în vreun fel.

Ajuns un mic sat pescăresc, Nessebarul se dezvoltă ca destinație turistică începând cu mijlocul secolului trecut, ajutat fiind de regimul comunist care a construit în apropiere resortul Sunny Beach.

Din 1983 orașul vechi Nessebar face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Obiective turistice

Ținând cont de cele 3 milenii de istorie, vă puteți da seama că sunt destule de văzut pe micuța peninsulă, chiar dacă dimensiunile acesteia sunt destul de reduse. Pe lângă orașul în sine, ce are un farmec aparte, cu străduțe înguste, medievale, case specific bulgărești, unele foarte vechi, până la numeroasele vestigii, ruine și biserici. Și când spun de biserici, chiar sunt o grămadă de văzut. De fapt orașul Nessebar este considerat orașul cu cel mai mare număr de biserici, raportat la numărul de locuitori. Este foarte adevărat însă că multe dintre ele sunt în ruine.

Primul lucru pe care îl observi când traversezi istmul către Nessebarul vechi este Moara de vânt. Este unul dintre simbolurile orașului, fiind construită în perioada Renașterii. Fundația acesteia a fost făcută din piatră de la o biserică bizantină. Este construită pe 3 nivele: la primul etaj se depozita făina, la al doilea etaj locuia familia morarului (are și un mic balcon), iar ultimul etaj adăpostește mecanismele morii. Datorită vânturilor puternice care veneau dinspre mare, moara era într-o continuă funcțiune.

Moara de vânt

La intrarea în oraș vedem zidul de vest, ce datează din perioada bizantină. Deși a beneficiat de o poziție strategică excelentă, fiind înconjurată aproape în întregime de apă, locuitorii orașului au avut grijă să ridice gradul de siguranță prin construirea unor ziduri care au făcut din Nessebar o fortăreață de necucerit. Primii care au ridicat ziduri de apărare au fost tracii, iar mai apoi grecii, care au construit ziduri enorme, însă doar o mică parte au supraviețuit până în zilele noastre. Fortificațiile pe care le vedem astăzi, despre care spuneam că sunt din perioada bizantină, au 100 metri lungime și aproximativ 8 metri înălțime.

ZIdul de vest 

Ajungem în interiorul orașului, iar imediat pe partea dreapta vedem Muzeul de Arheologie. Foarte mic ca suprafață, puteți termina vizita în maxim 15 minute. Există mai multe variante pentru bilet, în funcție de cât doriți să vizitați în oraș. Puteți cumpăra bilet doar pentru muzeu, sau puteți cumpăra un „pachet” care cuprinde și vizite la bisericile din oraș. Noi am ales varianta de muzeu+4 biserici la alegere, tarifele fiind de 15 leva/adult și 8 leva/student.

Nu aș putea să vă spun dacă muzeul merită sau nu o vizită, pentru că depinde foarte mult de gusturile fiecăruia. Dar exponatele sunt destul de puține, însă foarte valoroase, cu mare vechime și puteți aprofunda istoria orașului.

Dacă în cazul muzeului nu pot să dau sugestii și las la aprecierea fiecăruia dacă se merită sau nu o vizită (vă puteți face o idee din poze), la biserici vă pot spune cu siguranță că NU se merită să intrați. Toate (cel puțin cele 4 vizitate – cele mai importante) au fost transformate în muzee, iar mai mult de 4-5 exponate nu au. Una sau două picturi interioare păstrate, în rest pereți goi. În maxim 2 minute părăsești „muzeul” cu un gust oarecum amar. Sunt foarte frumoase din exterior și cred că vă puteți mulțumi cu niște poze de afară. Eventual încercați să vizitați interiorul uneia și decideți apoi dacă mai doriți și la restul.

Muzeul de arheologie

Dar haideți să le luăm pe rând.. și nu o să scriu despre toate bisericile din oraș, despre care am spus că sunt foarte,foarte multe.. Doar despre cele aflate în circuitul turistic și din care au mai rămas ceva de vizitat.

Mergând înainte pe strada pe care se află și muzeul, găsim după câțiva pași Biserica Hristos Pantocratorul, construită în sec.XIII-XIV. Oarecum în condiții bune, timpul a distrus însă un fragment din perete și o parte a cupolei. Dacă în exterior este frumos decorată,, cu arcuri de cerc și ornamente în relief, din păcate interiorul nu a rezistat până în sec.XXI, în prezent muzeul găzduind o mică galerie de artă.

Biserica Hristos Pantocrator – Nessebar

Ne deplasăm în continuare pe aceeași străduță, iar pe partea stângă ajungem la o altă biserică, una și mai veche, construită la finalul sec.al X-lea – Biserica Sf. Ioan Botezătorul. Construită din piatră de râu, cu fațada făcută din moloz, reprezintă un model de arhitectură bizantină timpurie. În ciuda dimensiunilor reduse, biserica dă senzația de masivitate. Există în interior foarte puține fresce originale, din sec.al XIV-lea, însă unicitatea bisericii este dată de acustica foarte bună.

Biserica Sf.Ioan Botezătorul – Nessebar

Imediat în stânga Bisericii Sf. Ioan Botezătorul vedem ruinele băilor bizantine. Acestea au fost construite de cetățenii care au învățat de la romani cum să construiască astfel de băi și datează din sec. al VI-lea d.Hr.

Biserica Sfântului Salvator este probabil una dintre cele mai neobișnuite din Nessebar. Este singura construită în timpul Imperiului Otoman, fiind ridicată din donațiile unui cetățean înstărit, în 1609. Este destul de mică, fiind cam jumătate săpată sub pământ. Standardele otomane pentru bisericile creștine impuneau să nu fie mai înalte decât un om călare pe cal. Este probabil biserica cu cele mai multe picturi interioare păstrate. O prințesă bizantină, Mataissa Cantacuzina (nu am reușit să aflu dacă este vreun grad de rudenie cu Cantacuzinii de la noi) a fost arsă în interiorul acestui lăcaș.

Biserica Sf.Salvator – Nessebar

Foarte aproape vedem Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, distrusă în mare parte și care nu se poate vizita în interior. Un alt lăcaș bizantin, construit în sec. VIII și al IX-lea, a fost probabil o construcție superbă, după cum se poate vedea pe panoul de informații. Pereții combină armonios cărămida cu piatra.

Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril – Nessebar

Facem la dreapta, mai mergem puțin și găsim…o altă biserică, evident. Biserica Sf. Parascheva, un mic lăcaș construit între sec. XIII-XIV, de asemenea cu pereți din cărămidă și piatră. Fațada bisericii este acoperită cu decorațiuni geometrice și unele simboluri creștine timpurii, precum peștele, Soarele și crucile.

Biserica Sf. Parascheva – Nessebar

Ajungem acum lângă ruinele uneia dintre cele mai vechi biserici din oraș – Biserica Sf.Sofia. Aceasta a fost construită pentru a înlocui templu distrus al lui Apollo (construit de coloniștii greci). Deși aflată în ruine, încă impresionează. Potrivit istoricilor, acesta a fost locul din care orașul a început să înflorească, biserica servind și drept reședință a mitropolitului.

Revenind către locul de plecare, pe o stradă paralelă, găsim Biserica Sf.Ștefan, probabil cea mai frumoasă și singura ce merită vizitată și în interior. Ridicată în sec.al XI-lea, a avut parte de mai multe renovări și extensii de-a lungul timpului. Interiorul spuneam că poate merită vizitat, datorită celor peste 1000 picturi păstrate, dar și un iconostas superb din sec. al XVI-lea. Pe lângă faptul că are cel mai frumos interior dintre toate și curtea interioară este destul de plăcută. Sunt expuse în grădina bisericii numeroase vestigii, provenite probabil din perioadele grecești și romane.

Biserica Sf.Stefan

Cam atât cu bisericile, însă dacă mergem în continuare pe strada Rybarska, ajungem la Amfiteatrul orașului, care, deși a fost construit cu multe secole în urmă, are în continuare un rol important în viața culturală a orașului. Multe concerte, piese de teatru și alte evenimente au loc aici pe timpul verii.

Orașul are într-adevăr un farmec aparte, existând riscul să te facă să uiți că ești în Bulgaria. Eu unul mă simțeam mai mult ca într-un mic oraș grecesc, mai ales când mergeam pe faleză și priveam numeroasele restaurante cocoțate pe deal, cu specialități din pește și vedere către mare. Nu am avut timp să servim ceva acolo, preferând să facem un mic popas în Varna pentru prânz, însă cu siguranță o să mai revin în Nessebar.

Amfiteatrul Nessebar

CUM SE AJUNGE?

Din Sunny Beach se poate ajunge foarte ușor cu transportul în comun (autobuze, autocarul double decker, sau trenulețul turistic). Autobuzele și double-decker-ul costă 2 leva de persoană, cam așa costă și trenulețul din câte am observat.

Dacă doriți să veniți cu mașina personală, puteți lăsa mașina în parcarea imensă aflată pe partea stângă a peninsulei (venind înspre oraș). Cred că am plătit în jur de 8 sau 9 leva pentru cele câteva ore în care am lăsat mașina acolo.

Magazine cu suveniruri sunt pretutindeni, la fel și kitch-urile, restaurante sunt pentru toate gusturile, iar istoria te urmărește la fiecare pas! Acestea fiind spuse, o vizită la Nessebar este obligatorie, mai ales că distanța față de România nu este una deloc mare!

Zidurile de vest – Nessebar

Trenulețul turistic (Nessebar – Sunny Beach)

..din interiorul Muzeului de Arheologie

Interior Biserica Sf.Ștefan

Muzeul Filmului

Interior Biserica Sf.Ioan Botezătorul

Interior Biserica Sf.Salvator

postați un comentariu

11 + 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.