Sus
  >  Home   >  Cetatea Râșnov

Pentru prima dată am vizitat Cetatea Râșnov undeva prin 2010, știu că eram într-o plimbare cu părinții, dar chiar nu mai știu dacă vizita aici a fost planificată, sau dacă am văzut impozanta cetate din vârful dealului și am zis să facem un ocol..cert este că nu am fost impresionat deloc, cred ca erau lucări de amenajare atunci, un drum foarte prost de acces, iar cetatea arăta deplorabil. Am revenit în 2013 și apoi în vara lui 2015, iar diferențele au fost uriașe.

cetatea râșnov
Cetatea Râșnov

Drumul de acces este foarte bun, puteți ajunge pe jos cam în 20 minute de la parcare, sau puteți alege să urcați cu un tractoraș, bineînțeles contracost. Cetatea este acum amenajată, poate fi vizitată fără să îți pui în pericol integritatea, există un binoclu prin care puteți admira peisajul și sunt câteva magazine de suvenire. Poate casele și restul clădirilor din interiorul cetății ar putea fi mai bine amenajate, poate parțial reconstruite, să îți faci o idee cât mai clară despre cum arătau odinioară, însă este ok și așa, dacă îți pui imaginația la contribuție. Cetatea a fost foarte animată la ultima vizită, era și un festival sau ceva de genul acesta, cu obiceiuri, meșteșuguri și muzică medievală.. foarte interesant de văzut pentru numărul mare de turiști.

cetatea râșnov
cetatea râșnov

Ca amplasare, cetatea se află în orașul Râșnov din Jud.Brașov, este imposibil să nu o vezi cocoțată pe deal atunci când treci de la Bran către Brașov..sau invers :)
Să intrăm puțin în istorie, a fost ridicată  prin secolul al XIV-lea de locuitorii din zona Râșnov – Cristian – Ghimbav, care au fost nevoiți să se protejeze de invaziile tătarilor. Râșnovul era prima cetate de la intrarea în Transilvania prin pasul Bran, asta până când a fost ridicată și cetatea din Bran.

cetatea râșnov

Dezvoltându-se în imediata apropiere a Brașovului ca și târg săptămânal, pe un drum important ce leagă Transilvania de Țara Românească, cetatea Râșnov a fost nevoită să capituleze doar o dată în istoria sa de peste 600 de ani, în 1612 din cauza faptului că au rămas fără apă. După acest nefericit eveniment s-a ordonat săparea unei fântâni direct prin stâncă, la 146m adâncime.

cetatea râșnov

Alte evenimente importante din istoria cetății o reprezintă vizita regelui Sigismund de Luxemburg din 1427, scurtul refugiu al lui Mihai Viteazul din 1600 cât și al revoluționarilor din 1821. În 1850 cetatea a fost abandonată definitiv și lăsată în ruină.

Dacă sunteți prin zonă este păcat să ratați o vizită la cetate, tarifele de intrare sunt de 12RON pentru adulți și 6 RON pentru elevi și studenți. Nu se poate compara cu Branul, cu celebrul său castel, însă și Râșnovul are un potențial istoric enorm, mai ales dacă punem la socoteală noile investiții făcute în zonă, și aici mă refer la trambulinele de sărituri cu schiuri, singurele de la noi din țară și un parc unic în România: DINO PARC.

cetatea râșnov

postați un comentariu

14 − nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.