Sus
  >  Home   >  Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”
casa memoriala george bacovia

Săptămâna trecută, după ce am lăsat-o pe Eva la creșă, mergând spre metrou, sunt oprit de două doamne. În engleză îmi cer indicații pentru a ajunge la Casa Memorială a lui George Bacovia. Știam că se află în zonă, prin Berceni, dar habar n-aveam că trec aproape zilnic la câțiva pași de aceasta.

Am verificat pe GoogleMaps, le-am îndrumat pe doamne, iar primul gând a fost că avem planuri pentru weekend. Așa că sâmbătă, o zi însorită de decembrie, am luat-o pe Eva într-o nouă zi tată-fiică. Am dus-o și la Muzeul Literaturii și a fost încântată, nu vedeam un motiv să nu îi placă și aici.

Când a văzut ruta pe care o luăm, și-a schimbat puțin figura, însă am asigurat-o că nu rămâne azi la creșă. Am identificat căsuța veche, de pe fosta stradă Frăsinet, actual George Bacovia și am parcat în fața sa.

casa memoriala george bacovia

Câteva rânduri despre Agatha Bacovia

O căsuță mică, modestă, flancată de clădiri noi, mult mai impunătoare. Construită în 1933, în comuna Șerban Vodă, chiar la limita Capitalei, dată pe atunci de Str. Stoian Militaru, a fost ridicată în timp record. Doar de o lună a avut nevoie Agatha Bacovia, soția poetului, profesoară de Limba Română și deasemenea poetă, să ridice noua lor casă. Ea a fost pe post de coordonator de șantier. Tot ea împrumutase suma necesară de la Casa Corpului Didactic, care i-a aprobat un împrumut.

Doamna Agatha se pare că a fost o femeie remarcabilă, care însă nu a avut o viață deloc ușoară. După o copilărie cu multe greutăți, viața alături de poet nu a fost mai „colorată”. L-a iubit enorm și a avut grijă de operele soțului mai mult decât avea el însuși. Fire închisă, bolnăvicioasă, George Bacovia dorea să scrie mai mult pentru sine, iar maculatura o arunca adeseori. Chiar a încercat să îi dea foc, dar Agatha era întotdeauna acolo să aibă grijă de foile pe care le „punea bine”.

Tot ea a dat publicității, postum, mai multe opere ale soțului. Agatha Bacovia a renovat casa, după moartea soțului, apoi a donat-o statului, pentru a servi drept muzeu.

George Bacovia

Bucureștiul nu era tocmai pe placul lui George Bacovia, dar casuța lui de la periferie îl mulțumea. Cele 3 camere îi erau suficiente. Oricum petrecea mult timp pe întuneric, ascultând la un vechi aparat radio. Pare-se că nu era tocmai genul sociabil. Chiar se pot observa câteva poze din arhiva familiei, expuse prin casă, din care se deduce foarte clar că evita pe cât posibilul contactul vizual cu obiectivul camerei foto.

casa memoriala george bacovia

Stilul său de a scrie este cunoscut de toată lumea, iar eu credeam că este doar o formă artistică, mai sobră decât ceilalți. Dar poezia sa venea din suflet, fiind cu adevărat persoana George Bacovia asemeni scrierilor sale..posomorâte, întunecate, plumb.

Nu pot să spun că sunt vreun fan al lui Bacovia. Nu prea mi-a plăcut poezia în general, pe când eram la liceu și studiam literatura noastră. Dar când ai în orașul tău doar 5-6 case memoriale ale unor mari personalități, cred că este de datoria noastră să îți faci o dată timp, câteva minute cât durează o vizită, să afli mai multe despre viața acestora.

Scurtul tur prin Casa Memorială

Turul este unul scurt. Cât să dureze vizitarea a trei camere? Însă recomand să luați și ghidajul, pentru a înțelege ceea ce vedeți. Prima cameră vizitată este cea a doamnei Agatha Bacovia, în care vedem biroul său de lucru, o bibliotecă în care sunt păstrate cărțile familiei, câteva portrete (ale Agathei și ale părinților lui George Bacovia), o pictură ce o înfățișează pe Agatha pe malul mării, la Balchik, dar și alte fotografii ale familiei, cât și obiecte de uz personal.

Imediat apoi vedem volumele poblicate de cei doi poeți ai casei și câteva manuscrise. Sau copii după manuscrise, dacă am înteles eu bine. Putem vedea și niște desene/schițe realizate de George Vasiliu (numele real al lui Bacovia), de când era mic și a câștigat primul său premiu. Culmea, pentru desen și nu poezie.

Se pare că Bacovia avea multe alte talente, pe lângă scris. La desen am spus deja că era premiat, iar la muzică de asemenea era fruntaș. Se descurca foarte bine la vioară, ajugând chiar să fie dirijor la orchestra școlii. În ciuda aspectului săi firav, era competitiv și la gimnastică, în special la inele și cal cu mânere.

Cea mai mare încăpere a casei este sufrageria, camera de zi. Aici avem central o masă mare, iar în capătul camerei sunt busturile în gips ale celor doi. Tot aici găsim și radioul lui George Bacovia, dar și numeroase fotografii și picturi. Multe dintre acestea fiind scene din poeziile bacoviene.

La final, ajungem în „chilia” lui Bacovia. Fără conotația religioasă a cuvântului, doar ca dimensiuni. O cameră incredibil de mică, în care și-a înghesuit un pat ca de copii, un birou de lucru, pe care îi găsim setul de table și șah și un mic dulap. Acest dulap „găzduiește” câteva elemente speciale, precum masca mortuară, un mulaj al mâinii sale, dar și un ceas, pe care doamna Agatha l-a oprit la ora morții soțului. S-a întâmplat chiar în micuțul pat Și calendarul a rămas la fila zilei de 22 mai 1957.

Finalul vieții și începuturile muzeului

Moartea poetului nu a fost o surpriză pentru nimeni. Toată lumea îl știa bolnav, iar când a venit vestea, mulți îl credeau deja mort de mult. Evident, a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, la doar câteva minute de mers pe jos de casa lui. Atunci soția sa a scris următoarele versuri:

„Căsuță dragă din Frăsinet,

Nu mai e blîndul meu poet!

Ne-a părăsit pe amîndouă,

Și ochii ne sunt numai rouă.”

   (Căsuța noastră – Agatha Grigorescu-Bacovia)

Casa a devenit muzeu din anul următor al morții, din 1958, iar statutul de casă memorială îl primește în 1966. Este prima casă memorială din Berceni, fiind urmată în 1974 de Casa Memorială „Tudor Arghezi”, de pe strada Mărțișor.

O casă memorială a lui George Bacovia se află și în Bacău, orașul natal al poetului.

casa memoriala george bacovia

Vizită la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”

Adresa: Strada George Bacovia, nr.63, sector 4, București

Program: Marți-Duminică: 10:00-18:00 (martie-octombrie), 09:00-17:00 (noiembrie-februarie)

Bilete: adult: 10 lei, elevi/studenți/pensionari: 5 lei, gratuit copii sub 7 ani.
Taxă ghidaj: 6 lei – recomandat
Taxă foto: 17 lei

casa memoriala george bacovia

postați un comentariu

20 + eighteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.