Delta Dunării – Crișan și Pădurea Letea
În vacanța de 1 mai am hotărât să vizitez una dintre puținele zone din țară în care nu ajunsesem, Delta Dunării, cu toate că este destul de aproape de Fetești, aproximativ 200 km.
Am rezervat din timp camerele la Casa Bogdan din Crișan, un sat situat în inima Deltei Dunării, în ideea de a ajunge mai ușor către ce doream să vizităm. Sâmbătă dimineață am plecat direct din Fetești, intrând pe autostradă către Constanța, apoi pe ruta Ovidiu – Babadag – Enisala – Murighiol. Traseul este foarte frumos de la iesirea de pe autostradă, drum bun și cu foarte multe centrale eoliene pe marginea șoselei. Am făcut cei 220km în aproape 3 ore, iar la ora stabilită eram așteptați de un barcangiu venit din partea pensiunii, pentru a ne face transferul.
Barca noastră
Tranferul este destul de scump, 70lei/persoana/sens, adica 6 persoane am plătit 560lei pentru a ajunge de la Murighiol, unde am lăsat mașinile într-o parcare (10lei/zi), până la pensiune în Crișan, un drum de aproximativ 1 oră. Alte variante de a ajunge în Crișan, Mila 23, Sulina, sau alte localități din Deltă, sunt cu nava clasică, catamaranul, sau navele rapide, cu plecări din Tulcea. Această variantă era ceva mai ieftină, până în Crișan fiind 32 RON, însă plecările sunt la ore fixe și durata drumului este mult mai mare, de 3-4 ore. Mai multe informații referitoare la transferuri din Tulcea către localitățile din Delta Dunării găsiți aici: www.navromdelta.ro.
Transfer Murighiol-Crișan
Imediat după urcarea în barcă am început să luăm contact cu ce înseamnă Delta. Apă cât cuprinde, verdeață multă, lacuri, canale, păsări de tot felul și un neîntrerupt ”concert” de broscuțe.
Ca și informații generale, Delta Dunării este cel mai nou teritouriu al României, formată în urmă cu aproximativ 13.000 ani în urmă. După ce traversează 2850km, prin 10 țări, Dunărea se împarte în brațe majore și minore, creând un evantai până la vărsarea în Marea Neagră. Acest evantai desfăcut se desfășoară pe o suprafață de 5800kmp, cu grinduri nisipoase, plaiuri, canele și mlaștini. Delta s-a format prin umplerea Golfului Tulcea cu aluviuni, ajungând astfel al treilea ținut mlăștinos din lume și cea mai mare deltă din Europa. Suprafața deltei se extinde câte puțin în fiecare an, astfel Chilia Veche, port maritim în Evul Mediu, acum se află la peste 40 km de malul mării.
În Delta Dunării trăiesc peste 1800 specii vegetale (alge, nuferi, trestie etc) și 3541 specii de animale (86 de pești, unii uriași, 330 de păsări, 42 de mamifere și peste 2200 de insecte (probabil cele mai nesuferite fiind țânțarii). Perioada cea mai bună pentru a observa natura este între lunile iunie-septembrie, când înfloresc și nuferii, lacurile devin verzi, fiind totodată vremea cuibăritului și a migrației. Delta Dunării a fost declarată Rezervație a Biosferei, zonă Ramsar și se află în patrimoniul mondial UNESCO încă din anul 1990.
Revenind la vacanța noastră, după o plimbare de aproximativ 1 oră cu barca cu motor am ajuns la pensiune, în satul Crișan. Acesta este situat în centrul Deltei, pe malul brațului Sulina, având un singur rând de gospodării, pe o lungime de 8km. În urmă cu câțiva ani s-au interzis automobilele, ATV-urile, motocicletele, sau orice alt mijloc de transport cu motor, pe uscat. Singurele posibilități de transport sunt bicicletele și bărcile. Dacă doriți să vă cazați aici trebuie să luați în considerare că nu găsiți un loc în care să mâncați, un restaurant, deci veți fi nevoiți să mâncați la gazde, asta dacă nu veniți cu mâncarea de acasă.
Singura stradă din Crișan
Toată construită din lemn, casa cu 1 etaj și 10-15 camere arată destul de bine, având și un restaurant la parter. Cazarea a fost ok ca și preț, 120lei/cameră/noapte, cu aer condiționat în cameră și tv. Am avut parte de o primire foarte călduroasă din partea gazdelor, cu un platou tradițional extraordinar (cârnați din pește, pește afumat, ouă de prepeliță marinate etc).
Casa Bogdan – Crișan
Imediat după această gustare ne-am luat camerele în primire și am revenit la barcă pentru prima excursie, către Pădurea Letea. Plănuisem fiecare vacanță dinainte, pentru că timpul a fost scurt, iar plimbările durează destul de mult și trebuia să terminăm până la lăsarea serii.
Grindul Letea este o insulă formată din nisip și care adăpostește o mare varietate de faună și floră, inclusiv păduri de foioase în care prosperă două specii de stejar iubitoare de sol nisipos, unii cu o vârstă de peste 400 de ani. Grindul este celebru pentru caii săi sălbatici, între ultimele locuri în care se pot întâlni aceștia. Mulți dintre cai sunt fugari, sau chiar părăsiți de către localnici și s-au alăturat celor sălbatici. Pe lângă aceștia se mai poate vedea enotul (câine sălbatic), mistreți, vulpea, vidra, vipera veninoasă, vulturi, șoimi etc.
Caii de la Letea
Pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, un loc exotic cu liane, orhidee, dar și dune de nisip de peste 10m înălțime. Pe acest grind, în mijlocul naturii, sunt prezente și 5 sate, de foarte mici dimensiuni și slab populate (satul Cardon avea în 1992 doar 19 locuitori). Acesta, Periprava și Stiștovca sunt locuite preponderent de lipoveni, vorbitori de limba rusă, satul Letea are puternice influențe ucrainiene, iar cel mai mare sat, C.A.Rosetti este locuit în mare parte de români. În perioada comunistă, la Periprava exista un lagăr, unul dintre cele mai dure din acele vremuri, o colonie de muncă în care au murit sute de deținuți politici.
Imagini satul Letea
După aproape o oră de mers cu barca am ajuns la Letea, așteptați fiind de o mașină care să ne transfere de la debarcader la pădure. Traseul foarte interesant, un fel de safari, în spatele unui 4×4, trecând prin satele tradiționale, observând caii semisălbatici și ajungând curând la pădure, unde ghidul ne-a plimbat câteva minute. Nu este ceva senzațional, nu am văzut caii prin pădure și până la urmă este o pădure… însă nu mi-a părut rău pentru acestă plimbare, deși a fost destul de costisitoare pentru un drum de 4 ore. Drumul cu barca a costat 80 lei/persoană, iar transferul cu mașina încă 20lei/persoană.
Pădurea Letea (Delta Dunării)
Dune de nisip la Letea – nisipul întâlnește pădurea
Transferul către Pădurea Letea
Am ajuns înapoi la cazare tocmai la timp pentru cină, bazată bineînțeles pe omniprezentul pește. O ciorbă fantastică de somn a fost atracția serii, urmată de saramură de pește și o plăcintă cu brânză cum nu am mai mâncat vreodată! Prețul destul de bun pentru cât am mâncat și mai ales pentru calitate, 40lei/persoană.
A doua zi avem programate alte două excursii, una dimineață prin canale secundare, mai înguste, mai sălbatice, să ne simțim și mai aproape de natură, iar după prânz mergem către Sulina pentru a vedea orașul și locul în care Dunărea se întânește cu Marea Neagă.