Sus
  >  Home   >  Târgu Jiu – Orașul lui Brâncuși
târgu jiu

Târgu Jiu este un oraș cochet, frumos, care merită vizitat mai ales dacă te afli în apropiere. Așezat superb pe malul râului Jiu, aproape de Carpații Meridionali, este reședința Jud. Gorj și unul dintre cele mai importante orașe din Oltenia.

Cu toate că are o istorie îndelungată, fiind atestat încă din anul 1406, orașul ar fi fost doar o simplă reședință, poate nici măcar atât, dacă nu era marcat la începutul secolului XX de cea mai mare personalitate a orașului: Constantin Brâncuși.

139944_constantin-brancusi-artist-sculptor-crestin

Constantin Brâncuși

Despre Constantin Brâncuși

Sculptorul oltean de renume mondial, Constantin Brâncuși este unul dintre marii artiști ai lumii din secolul trecut. Inspirat în general din Antichitate cât și din motive populare, sculptorul și-a descoperit talentul încă din copilărie.

Deși mare parte din viață și-a petrecut-o la Paris, artistul s-a născut în satul Hobița, în apropiere de Târgu Jiu și toată viața sa a fost mândru de originile sale, dovadă fiind inspirațiile populare românești din multe lucrări ale sale. După ce a învățat tâmplărie la Craiova, se mută la București pentru a studia sculptura la Academia de Arte Frumoase.

Dornic de autodepășire, în 1904 pornește către Paris, drum terminat după aproape un an, călătorind în general pe jos. Ajuns la Paris, își petrece timpul lângă mari artiști precum Picasso, Modigliani sau Rodin și reușește să își facă propriul atelier în cartierul Montparnasse.

În același cartier avea să fie înmormântat în anul 1957, cu regretul că este departe de țara sa. O parte dintre operele sale celebre se numără ”Măiastra”, ”Domnișoara Pogany”, ”Rugăciune”, ”Pasăre în spațiu” sau ”Cumințenia pământului”, pe care statul român se străduiește să o recupereze. Toate acestea, dar și multe alte lucrări sunt expuse în muzee din toată lumea, respectiv Franța sau SUA și sunt estimate la zeci de milioane de euro.

P1140133

Masa Tăcerii

Operele lui Brâncuși din Târgu Jiu

Cu toate acestea, cele mai celebre lucrări ale sale și cele mai de suflet pentru noi românii, sunt cele din Târgu Jiu, care formează Ansamblul monumental Constantin Brâncuși. Promenada începe de la malul Jiului, cu Masa Tăcerii, o masă mare, perfect rotundă, înconjurată de 12 scaune în formă de clepsidră.

Unele păreri spun că cele 12 scaune simbolizează câte o lună a anului, iar alții susțin că este un scaun pentru fiecare dintre Apostoli. Urmează apoi alte scaune-clepsidră, grupate câte trei, ceea ce formează Aleea Scaunelor (în total 30 scaune).

P1140128

O parte din Aleea Scaunelor

Aleea Scaunelor face legătura între Masa Tăcerii și Poarta Sărutului, care comemorează unificarea țării. Construit în tavertin, după modelul porților țărănești, monumentul poate simboliza trecerea într-o nouă etapă a vieții. Pe aceeași axă se află Biserica Ortodoxă Sf. Petru și Pavel, parte integrantă a ansamblului, care se termină prin Coloana Infinitului. Cu o înălțime de 29,33m, este construită din 16 module acoperite cu alamă și dispuse pe o tijă de oțel și privită de la bază, coloana pare că susține cerul.

P1140127

Poarta Sărutului

Întreg ansamblul reprezintă un omagiu adus eroilor din timpul Primului Război Mondial și a fost proiectat și construit de marele geniu al artei mondiale, născut pe meleagurile oltenești. Dispuse pe o axă de 1275 metri lungime, cele patru componente sculptate trebuiau să facă parte dintr-un ansamblu mai mare, de 12 piese.

P1140179

Coloana Infinitului

Dacă în perioada contemporană Constantin Brâncuși, cât și lucrările sale au fost ignorate de către autorități, în 1964 a fost redescoperit ca un ”geniu național”, iar ansamblul din Târgu Jiu a fost amenajat și îngrijit după un sfert de veac în care a fost lăsat în paragină și aproape dărâmat.

postați un comentariu

sixteen − 10 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.