Sus
  >  Home   >  Saschiz – Biserica Fortificată și Cetatea Țărănească

Am ajuns și la ultimul „episod” petrecut în weekend – Saschiz. Deși am stat doar 1 zi și jumătate în zona Bran-Brașov, am reușit să vizităm destul de multe și probabil se putea și mai bine dacă nu eram cu cei doi cățeluși, pe care nu îi puteam lua peste tot cu noi.

Pentru un scurt review, am început plimbarea de sâmbătă seară, unde am participat la turul de Halloween prin Castelul Bran, iar înainte de somn am dat și o tură prin centrul Brașovului. A doua zi am început turul din Prejmer, apoi am mers la recent renovata Cetate Feldioara, urmată de o altă cetate renovată și foarte interesantă – Cetatea Rupea, după care am mers acasă la Prințul Charles, în Viscri. În planul inițial, din acest punct urma întoarcerea spre casă, cu oprire la Făgăraș, însă era destul de complicat să vizităm muzeul cu cei doi căței după noi, așa că am continuat spre Sighișoara, unde speram să găsim o terasă unde să putem mânca și oprire la Saschiz.

Situată pe drumul european E60, la doar 20km de Sighișoara, localitatea săsească Saschiz este una dintre cele 7 care au biserici fortificate în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Asemeni satului Viscri și satul Saschiz a fost inițial populat de secui, care au fost înlocuiți însă de coloniștii sași. Devenit un oraș foarte important în zonă, a ajuns să rivalizeze cu Sighișoara, cunoscută drept capitala sașilor din Transilvania, la acea vreme.

Biserica Fortificată Saschiz

 

Biserica Fortificată Saschiz este principala atracție a localității, fiind aflată sub protecția Patrimoniului Mondial. Construită în 1493 pe locul unei mai vechi bazilici romane, biserica a fost ridicată în onoarea Regelui Ștedan I al Ungariei.

Turnul, asemănător cu cel din Sighișoara, a avut o istorie destul de zbuciumată. A fost avariat în timpul incendiului din 1676, după care și-a primit forma actuală. A fost renovat în 1832, însă cutremurul din 1986 l-a afectat destul de tare, iar astăzi nu se află în cea mai bună stare. Din păcate nu se poate vizita prin interior, iar crăpături imense sunt vizibile pe toate fațadele. Acoperișul turnului este îmbrăcat în țiglă colorată și are forma unei piramide ascuțite.

Simbol al localității, este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania. Plasat într-un loc strategic, care îi asigura o vizibilitate maximă în toate direcțiile, turnul domină împrejurimile și în zilele noastre. Pe lângă rolul de turn de apărare, acesta avea și rol de clopotniță și de măsurare a timpului, prin ceasul pictat sub coama acoperișului și prin statuia de in lemn (numită Bogdan) care bătea fiecare sfert de oră.

Din fericire se pare că a fost obținută o finanțare de 2 milioane de lei, care să permită renovarea ansamblului bisericii fortificate, în special a turnului, care urmează să fie consolidat. Se vor amenaja scări de lemn și vor fi refăcute acoperișul, pardoseala și instalația electrică, urmând a fi inclus în circuitul turistic.

Biserica nu este bogată în ornamente, fiind destul de simplă față de altele din zonă. În interior se poate ajunge la orgă, adusă din Brașov în 1788, fiind în topul celor mai mari orgi din Transilvania, dar și altarul, originar din Viena anului 1735. Există posibilitatea să vizitați și podul fortificat, însă dacă vă este teamă de spații înguste, întunecate, sau de înălțime, nu este recomandat. Am fost terifiat în cele 2-3 minute cât am mers pe podeaua de lemn ce scârțâia, iar printre scânduri se vedea pământul. În plus există site la geamuri, deci nu se pot face poze de la înălțime.

Cetatea Țărănească Saschiz

 

O altă atracție a satului este Cetatea Țărănească, aflată însă într-o stare avansată de degradare. Ruinele cetății sunt vizibile pe dealul aflat la 1km ce biserică, însă drumul de acces este dificil, cel puțin așa s-a dovedit a fi într-o zi ploioasă, așa cum am prins noi.

Construită în sec.al XIV-lea, a fost ridicată în scopul protejării de invadatori a locuitorilor de aici și din localitățile vecine. Potrivit istoricilor, cetatea a fost ridicată pe ruinele unei foste fortificații romane și avea rolul de a păzi drumul dintre Rupea și Sighișoara. Patru turnuri de colț și două de poartă au fost inserate în zidul de incintă, ce are aproximativ 7-9 m înălțime.

Acoperișul construcției era într-o singură pantă, iar gurile de tragere erau prevăzute cu grinzi din lemn care puteau fi rotite, pentru a îmbunătăți tragerile. În curtea cetății existau 2 iazuri și o fântână ce ajungea la adâncimea de 60-70m, despre care se spune că este o cale de legătură între cetate și centrul localității.

Localizare: Saschiz este poziționat foarte aproape de Sighișoara (20km) pe drumul european E60.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Program de vizitare: zilnic 10-17, închis în zilele de marți

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tarife: 6 lei/adulți, 3 lei/copii.

După vizita prin Saschiz am dat o fugă în Sighișoara, unde am colindat tot centrul vechi pentru a găsi o terasă care să ne accepte cu cei doi cățeluși, iar când ne pierdusem speranța, am găsit-o!!

postați un comentariu

9 − one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.